REVIEWSynology

Review: Synology RT2600ac-router: conclusie

Op de al genoemde USB 2.0-poorten kan ook een 3G/4G dongle aangesloten worden. Mocht u voor bijvoorbeeld uw dagelijkse werkzaamheden volledig afhankelijk zijn van een internetverbinding, dan bouwt u hiermee een extra back-up voor internet in. Is er onverhoopt een storing bij uw provider van kabel, glasvezel of ADSL, dan schakelt de router desgewenst over naar mobiel internet en kan er gewoon verder gewerkt worden.

Ook is het mogelijk om twee WAN-poorten te definiëren op deze router. U raadt het al: eveneens bedoeld voor een secundaire internetverbinding. Misschien - al was het maar vanwege de extra abonnementskosten bij een andere provider - niet zo interessant voor thuisgebruikers. Maar wel voor bedrijven of eenpitters waarbij een niet-werkende internetverbinding simpelweg geld kost.

Synology RT2600ac-router: controle

Zoals te verwachten beschikt een uitgebreide router als deze over eveneens uitgebreide mogelijkheden om het beestje naar uw hand te zetten. Ten eerste is voorzien in ‘verkeerscontrole’ ofwel QoS. Hiermee kunt u aangeven welke netwerkactiviteiten voorrang hebben en welke minder belangrijk zijn. Stel u bent fervent downloader van torrents (uiteraard alleen de legale bestanden daarvan afkomstig). Op het moment dat er een serie stevige downloads loopt, wordt het ophalen van uw mail of het surfen over internet daardoor verschrikkelijk traag.

Ook het downloaden van bijvoorbeeld een Windows update kan door het volledig dichttrekken van uw internetverbinding erg lang gaan duren. Door via QoS het torrent-downloadprotocol een zeer lage prioriteit te geven lost u dat probleem op. Zodra de router andere internetactiviteiten detecteert, krijgen die voorrang en wordt het downloadverkeer geremd. Op dezelfde manier is aan bepaalde andere cloudactiviteiten een prioriteit toe te kennen. Wilt u bijvoorbeeld verzekerd zijn van een optimale beeld- en geluidsverbinding via bijvoorbeeld Skype, dan geeft u deze app voorrang.

 

Synology RT2600ac-router: veilig

Om te voorkomen dat anderen op uw (thuis)netwerk of router inbreken is de RT2600ac voorzien van een scala aan beveiligingsmogelijkheden. Ten eerste is er een uitgebreide firewall, waarmee het gespuis buiten de deur wordt gehouden. Ook inlogbeveiligingen zijn aanwezig, zodat bijvoorbeeld na drie keer inloggen met een fout wachtwoord een IP-adres wordt geblokkeerd. Desondanks adviseren we u met klem om ook déze router - hoe goed beveiligd ook - qua gebruikersinterface niet via de cloud bereikbaar te maken.

Als een hacker een achterdeurtje ontdekt krijgt hij of zij via deze centrale spil toegang tot uw compleet achterliggende netwerk en alle daarop aangesloten apparaten. Geen best scenario! Voor de liefhebbers geldt dat tevens voorzien is in uitgebreide VPN-mogelijkheden. Hiervoor installeert u via het Package Center (de appstore van de router) de daarvoor bedoelde app. Met VPN bouwt u een veilige, versleutelde verbinding tussen uw (thuis)netwerk en een willekeurige verbinding vanuit de cloud op. Zo werkt u ook op uw vakantieadres in Benidorm gewoon met al uw netwerkmappen- en apparaten als zat u achter uw bureau thuis.

Synology RT2600ac-router: wifi, de cijfertjes

Voor liefhebbers van cijfertjes zetten we de draadloze mogelijkheden van de RT2600ac even op een rijtje. Het 802.11a/b/g/n/ac-protocol in deze router maakt hoge doorvoersnelheden mogelijk. Dat is mede te danken aan MU-MIMO, een techniek waarbij meerdere gekoppelde apparaten via meerdere antennes een optimale datasnelheid voorgeschoteld krijgen.

Daarnaast wordt in deze router gebruik gemaakt van ‘beam forming’. Ofwel: er wordt een gericht signaal naar een gekoppeld apparaat uitgestraald. Het zijn allemaal technieken die voor een meer stabiele en snellere draadloze netwerkverbinding moeten zorgen. Mocht u het willen, dan is tevens voorzien in WPS. Hiermee is via een druk op de knop (zowel op de router als het te koppelen apparaat) verbinding te maken zonder invoeren van een WiFi-wachtwoord.

Prijs: 254 euro

EDITORS' CHOICE