REVIEWPlinius

Plinius en JM Reynaud

Philip van Deijk | 07 januari 2002 | Plinius

Plinius

Door de omstandigheid dat Han van Diest veel elektronica van verschillende merken tot zijn beschikking heeft is hij in staat een goede match met de JMR luidsprekers te maken. Het is zijn ervaring dat Plinius versterkers erg goed combineren met de JMR luidsprekers. Plinius is een uit Nieuw-Zeeland afkomstige fabrikant. Het leveringspakket omvat een aantal goede, betaalbare geïntegreerde versterkers en een aantal echte high-end versterkers waar je wat langer voor moet sparen.

De goedkoopste in deze lijn en door mij geteste geïntegreerde versterker is de Plinius 8100 waar een prijskaartje van 2045 Euro aanhangt, niet echt goedkoop maar voor een liefhebber na een poosje sparen zeker te doen. De 8100 is een simpel uitziende versterker met aan de linkerzijde de aan- en uitschakelaar en aan de rechterzijde drie draaiknoppen. Eén knop voor de bron bij opnemen, één knop voor de bron om naar te luisteren en een volume regelaar. Tevens wordt bij de 8100 een afstandbediening geleverd, hiermee kan men alleen het volume aanpassen, maar dat is eigenlijk ook de belangrijkste taak van een afstandbediening. De 8100 is een lijnversterker, heeft u een draaitafel dan moet u een losse phono-versterker kopen of de wat duurdere en zwaardere 8200 bestellen. Verder zitten er op de 8100 voldoende aansluitmogelijkheden zoals CD, AUX, TUNER, VCR, TAPE 1 en 2 (in en out) en een pre-out om een eindversterker of een sub-woofer aan te sluiten. Alle in- en uitgangen zijn verguld en van een goede kwaliteit. De versterker is niet groot (B45cm, D37cm, H11.5cm) en zo op het eerste gezicht zou je het niet zeggen dat de 8100 toch nog zo zwaar is, maar liefst 8.7kg. De 8100 heeft een vermogen van 100 watt per kanaal bij 8 ohm en bij 4 ohm wordt dat 160 watt, een beest met power in huis

Van een andere orde zijn de SA serie losse voor- en eindcombinaties, daar moet iedereen toch wel wat langer voor sparen. De prijskaartjes beginnen hier met 2955 Euro voor de CD-LAD voorversterker en 3182 Euro voor de SA50 MKIII eindversterker, niet echt onbetaalbaar. Deze serie eindigt met de M16 voorversterker met phono voor 4550 Euro en de SA 250 MKIV die 9900 Euro kost. Al met al prijzen waar je het één en ander van mag verwachten. Van deze SA serie kreeg ik de CD-LAD in combinatie met de SA50 MKIII langdurig ter beschikking. Dat de CD-LAD voorversterker zijn prijs heeft is terug te vinden in de aansluitmogelijkheden, niet dat die zo uitgebreid zijn maar hij biedt wel de mogelijkheid om gebalanceerd te spelen. De CD-LAD is een lijnversterker en heeft 3 ingangen. Alleen op de cd-input zit zowel een single-ended als een gebalanceerde input. Ook tussen de voor- en eindversterker kunnen gebalanceerde kabels gehangen worden. Uiteraard kun je op de CD-LAD ook twee mono-blokken gebalanceerd aansluiten. Alle aansluitterminals zijn verguld. De CD-LAD die ik ter beschikking had was zilverkleurig met een front van geanodiseerd aluminium. Op dat front zitten aan de linkerzijde vier toetsen, voor faseschakeling, het menu, een mute knop en de bronkeuze. In het midden zit een display dat desgewenst uitgezet kan worden. Aan de rechterzijde verder een grote volumeregelaar. De CD-LAD heeft dezelfde afmeting als de 8100 en weegt maar 700 gram minder. Bij de CD-LAD wordt een grote, zware afstandbediening geleverd. Met deze afstandsbediening zijn alle functies van de CD-LAD te bedienen.

 


EDITORS' CHOICE