REVIEWPlinius

Plinius en JM Reynaud

Philip van Deijk | 07 januari 2002 | Plinius

De uiteindelijke combinatie 8100/Trenté is een eveneens een hele fijne set om naar te luisteren en een die nog goed betaalbaar is ook. Het geheel vermoeit niet, net als bij de duurdere set, en nodigt steeds uit tot harder draaien zonder dat de muziek vast loopt. Al die tijd blijven instrumenten van elkaar gescheiden en blijft het karakter van elk instrument behouden. Doch ook bij zacht spelen staat het beeld recht overeind en zakt het niet in. Dat is een hele prestatie voor de relatief kleine Trenté, die daar het leeuwendeel van het werk verricht. De 8100/Trenté hebben samen het laag goed onder controle en dat loopt relatief ver door zonder te vervallen in een boemerige brei van geluid.
Een ander sterk punt van deze combinatie is het middengebied en de stemmen, ik merk dat de stemmen de natuurlijkheid weten te bewaren. Ik heb ter vergelijking steeds dezelfde cd’s gedraaid als op de andere sets. De 8100/Trenté geeft diezelfde open- en gedetailleerdheid terug als de duurdere broertjes. Staat muzikaliteit voorop en wilt u niet meer dan pak weg 4500 Euro uitgeven voor een versterker/luidspreker combinatie, dan is deze laatste opstelling een interessante keus die veel eigenschappen kent van de duurdere set. U bespaart met een geïntegreerde versterker ook nog op een goede (daarom vaak kostbare) interlink.

Op het laatste moment kreeg ik de beschikking over een heel regiment kabels van het Amerikaanse merk NBS. De afkorting staat voor Nothing But Signal. De kabels behoren tot de top in kabelland, zowel qua prestatie als prijs en dat was te horen ook. Ik ga hier in een volgende test uitgebreid op in, maar wil toch wel even verklappen dat als je deze kabels aansluit er een wereld voor je opengaat. Afhankelijk van de kabel die je ertussen hangt gaat de set nog een stapje verder en wordt het totale beeld gepolijst. Of er nu een netsnoer, een interlink, of een luidsprekerkabel tussen gehangen wordt, met iedere nieuw geïntroduceerde NBS kabel wordt het geheel naar een hoger niveau getild. Dit geldt tenslotte niet alleen bij de dure opstelling maar zeker ook bij de goedkopere keuze, wat weer eens aantoont dat ook de goedkopere produkten goed mee kunnen en duurdere kabels vaak waard zijn.


Conclusie

Het voert te ver om alle technische specificaties van de luidsprekers en versterkers te vermelden.
De bedoeling van mijn testen is om u als lezer een beeld te geven waar de apparaten subjectief toe in staat zijn. Het gaat er in eerste instantie om hoe een apparaat in een bepaalde luisterruimte en onder verschillende omstandigheden klinkt. En wat de specifieke eigenschappen van de apparaten zijn. Ik heb met heel veel muziekaal plezier naar de produkten van Die-is’t! Audio geluisterd. In muzikaliteit blinken Jean-Marie Reynaud luidsprekers en Plinius versterkers zeker uit. Het is gebleken dat de individuele apparaten meegroeien naarmate de versterking, luidsprekers of kabels beter worden. U zult niet snel tot het plafond komen en jarenlang van de aangeschafte apparatuur kunnen genieten.
Tevens matchen de merken goed met andere merken, ik heb de apparaten zonder problemen met mijn eigen versterker en luidsprekers verwisseld. Dit geeft geen enkel probleem en ook hier toonden de Jean-Marie Reynaud luidsprekers en de Plinius versterkers aan de luisteraar tot een muziekaal hoogtepunt te kunnen brengen. Regelmatig heb ik bij het beluisteren dicht tegen het kippenvelniveau aangezeten en dat zegt toch wel wat over de kwaliteiten van de sets, met name de duurdere SA serie blinkt echt uit. Bent u intussen geprikkeld en geïnteresseerd in de apparaten dan kunt u ten alle tijden, voor nadere technische specificaties, contact opnemen met importeur Han van Diest.

Gebruikte apparatuur

Teac VRDS-7 transport met Peter van Willenswaard modificatie
Monarchy Audio M22B dac
Audio Alchemy DDE 32+ jitter reductie/upsampling
Audio Research CA-50 geïntegreerde buizen versterker
Plinius 8100 geïntegreerde versterker
Plinius CD-LAD voorversterker
Plinius SA-50 eindversterker
Avalon Avatar speakers
Jean-Marie Reynaud Trente en Offrande luidspeakers
Interlinks: Monster/MIT
LS-kabels: MIT , eigen merk van Die-is’t!
Accessoires: Standesign audio meubel
Netsnoeren/Interlinks/LS-kabels: NBS Monitor III en Monitor IV Series


EDITORS' CHOICE