REVIEWClearaudio

Clearaudio Balance voorversterker

René van Es | 27 februari 2002 | Clearaudio

Als je de voorversterker open maakt gaapt de leegte je aan. De regelaars aan de voorzijde zijn via assen verbonden met de potmeter en de schakelaars op de print. De print zelf is tegen de achterwand geschroefd en bevat vrijwel alle elektronica. Schakelaars zijn mechanisch en relais hoeft u niet naar te zoeken. Op de print direct aangesloten de diverse in- en uitgangen. Over korte signaalwegen gesproken! Geen draadje komt er aan te pas. De elektronica is deels opgebouwd rond IC’s en deels discreet samengesteld. Opvallend de koelvinnen op de output transistoren die een volledige klasse A schakeling verraden. Maar wie zou ook anders toepassen dan klasse A in een voorversterker. De opbouw lijkt zeer uitgekiend en de componenten zijn van hoge kwaliteit. Metaalfilm weerstanden alom. De potmeter is een motorgestuurde blauwe ALPS. Met zoals altijd een lichte balansafwijking in het eerste stukje regelgebied. Op mijn verzoek is de ingangsgevoeligheid van de cd ingang aangepast. De hoeveelheid spanning vanuit de d/a converter van 3,5 volt of meer, deed de Clearaudio Balance geen goed. Wie een “normale” cd speler heeft die de toch al hoge twee volt afgeeft, zal geen problemen ondervinden. De ingangsimpedantie is voor alle ingangen aan de lage kant met ca. 6 kOhm. Door de modificatie is de cd ingang nu wel hoogohmig geworden. Bij de keuze voor bronapparaten dient u rekening te houden met de lage waardes. Mijn tuner kan er bijvoorbeeld slecht mee overweg en de aanschaf van een Musical Fidelity X-10D was onvermijdelijk. Gelukkig bestaat er zoiets als een tweedehands markt voor die hebbedingetjes.

Een laatste woord over de afstandsbediening. Bij het aansluiten van de Balance op het lichtnet, start deze op in de stand-by stand. Alleen met de afstandsbediening is over te schakelen naar normaal bedrijf. Maar geen zorgen, of de Balance nu in stand-by staat of in normaal bedrijf, geluid geeft hij altijd. Het enige verschil dat ik heb kunnen ontdekken is dat in stand-by de volumeregeling niet meer remote te bedienen is. Vreemd om daarom te zien als je van stand-by naar warm-up schakelt, dat gedurende ca. 1 minuut een led blijft knipperen. Je denkt dan dat het apparaat zal gaan werken, maar hij doet het allang! Zonder handleiding kan ik niet nagaan wat de gedachte hierachter is en ook Clearaudio in Duitsland heeft (nog) geen opheldering gegeven. Ik laat hem maar gewoon altijd aan staan.

Eromheen

Ver voor de afgelopen kerst stond de Clearaudio er al en ik heb er lang naar mogen luisteren. Voordat de aanpassing in de cd signaalweg had plaatsgevonden heb ik hem soms gebruikt om van een single ended signaal vanuit de Sphinx Project II naar een gebalanceerd signaal te gaan. Daarna uiteraard als enige voorversterker. Signaalbronnen waren onder meer mijn Teac/Monarchy Audio combinatie, mijn Musical Fidelity E50 tuner voorzien van de eerder beschreven X-10D. Mijn platenspeler waarbij ik eerst nog via tape out de phono print van de Sphinx gebruikte om later over te stappen naar een Clearaudio Basic phono amp. Incidenteel een Sony minidisk speler. Het gemak daarvan werd weer eens bewezen tijdens de kerst zelf. 74 minuten muziek van behoorlijke kwaliteit zonder er naar om te hoeven kijken. Aan de uitgangen niet veel anders dan de Monarchy Audio SM-70 eindversterkers, zowel via cinch als via de XLR aangesloten en een Speaker & Co subwoofer opgevolgd door een JMLab SW900. Speakers onder andere Focal B400, Audiolab Kalimba en Fidjol enlater JMLab Electra 926. Bekabeling Taf, Van de Hul, Siltech, Puresonic, Ocos, Kemp en Lapp. Een volledige opgave van alle randapparaten en snoeren treft u aan onder deze recensie.


EDITORS' CHOICE