Feitelijk is de Mytek een voorversterker met digitale ingangen, analoge ingangen (beperkt), regelbare analoge uitgangen, een hoofdtelefoon-uitgang en een ingebouwde mm/mc phonostage. Aansluiting op een eindversterker is mogelijk. In zo’n geval wordt dan gebruik gemaakt van de ingebouwde volumeregeling. Die regeling is uit te schakelen door de bypass-functie. Op de analoge uitgangen (RCA en XLR) van de Brooklyn staat dan het volle signaal. Dat is alleen veilig als deze Mytek aangesloten wordt op een voorversterker of een mengtafel. Het kan dan zijn dat de uitgangsspanning te hoog is.
Bijgeleverd zijn daarom jumpers, die intern kunnen worden geplaatst en de uitgangsspanning met 6 dB verminderen. Voor studio-doeleinden beschikt de Brooklyn over Wordclock BNC in- en uitgangen. Dat biedt een aantal toepassingen, onder andere een clock sync als meerdere Brooklyns in een multichannel configuratie draaien. De digitale inputs (S/PDIF, optisch en AES) accepteren DSD tot en met DSD64. Via USB is dat tot en met DSD256, inclusief MQA. De twee S/PDIF coaxiale ingangen kunnen ook geschakeld worden als SDIF L-R. Op die manier kan de Brooklyn communiceren met digitale master-recorders en kan dsd tot en met 256 worden afgespeeld. MQA kan in principe afgespeeld worden via alle digitale ingangen van de Brooklyn. MQA-content komt namelijk verstopt in FLAC-bestanden. Het delivery-format is een Lossless codec. In principe FLAC of Apple Lossless in 44 kHz of 48 kHz bij 24-bit. Zonder MQA-decoder spelen deze bestanden gewoon af in de FLAC-resolutie waarin ze komen. Tijdens de luistersessies was het mogelijk om MQA-bestanden af te spelen vanaf de computer (USB) met software van Roon en Audirvana. Een aangesloten professionele digitale master-recorder kon via de AES/EBU-connectie MQA afspelen via de Mytek en dat lukte ook met PS Audio’s nieuwe DMP-transport.
Het menu is duidelijk en gebruiksvriendelijk. De onderkant daarvan toont steeds vier opties, die met overeenkomstige knoppen op het front kunnen worden geactiveerd. Met de rotary (volumeregeling) kan dan een menukeuze worden gedaan.
Luisteren
Gezien de converters die de laatste maanden de luisterruimte hebben bezocht is het natuurlijk tricky om naar een apparaat te gaan luisteren dat in de budgetklasse rond de tweeduizend euro valt. Wat kun je daar nou van verwachten? Aan de andere kant geldt het argument dat Mytek ontwikkeld is vanuit de professionele wereld en dat de onderliggende ESS technologie van een zeer hoog kwaliteitsniveau is. De Brooklyn is natuurlijk op verschillende manieren aangesloten, maar uiteindelijk als converter naar een voorversterker, met de interne volumeregelingen uitgeschakeld. Er is namelijk best een subtiel verschil te horen tussen de digitale interne regeling en de analoge interne regeling. De laatste klinkt een streepje ‘warmer’. Zonder die analoge volumeregeling klinkt de Brooklyn overigens niet koud en onbetrokken. Dan zou er namelijk kleuring zijn, maar dan aan de andere kant van de schaal. Nee, deze Mytek is buitengewoon neutraal en extreem transparant.
Wat als eerste opvalt is de werkelijk fabelachtige dynamiek. Deze converter kan op een ongelofelijke manier uithalen met stemmen, koper en percussie. Echt ‘staggering’. De transparantie uit zich in het neutrale karakter, waardoor je echt alleen de natuurlijke klank en het karakter van stemmen en instrumenten hoort. Maar transparantie heeft ook te maken met doorzicht. Elk minuscuul geluidje, akoestische reflectie en tingeltje blijft rotsvast en in een eigen vrije ruimte binnen de stage staan. Ook bij zeer complex muziekmateriaal blijft alles te onderscheiden en biedt de stage een maximaal doorzicht. Het niveau van detaillering is subliem. De fenomenale Wisseloord-opname van Joost Lijbaart (‘Under the Surface’) biedt een uiterst verfijnd, subtiel en gedetailleerd pallet van minuscule klanken. Die worden op een haast onnavolgbare manier neergezet. Al die eigenschappen bij elkaar maken dat de Brooklyn een buitengewoon realistisch, plastisch en grijpbaar geluidsbeeld neerzet. Je zit letterlijk op rij een. Vanuit een opname-technisch standpunt biedt de Brooklyn in hoge mate de ervaring die je meemaakt op de studiovloer. De muziekliefhebber wordt aan z’n haren meegesleurd naar deze vorm van reality. Dus take it or leave it. Dan gaan we er even vanuit dat de rest van het hifi-setje ook die niveaus van werkelijkheid kan presenteren.
Maar, in eerdere reviews werd weleens aangegeven dat er onder de pakweg 8K geen top-converters te vinden zijn. Dat blijft natuurlijk overeind. De Brooklyn kan mee met de top-converters op het gebied van transparantie, dynamics, neutraliteit, detaillering en de sublieme vertaling van klanken en stemmen naar de luisteraar. Maar sommige van de top-converters bieden nog een streepje extra op het gebied van density, gewicht en autoriteit. Density wil zeggen dat elke vierkante millimeter binnen de stage gevuld is met informatie. Door gewicht en autoriteit voelt de luisteraar een soort stabiliteit en rust in het geluid. Moeilijk om uit te leggen, maar het is het gevoel dat Duitse auto’s geven tegenover de perceptieve ‘dwijlbak-ervaring’ waarin Frans, Amerikaans en Koreaans materiaal soms grossiert. Amerikaanse auto’s hebben langdurig niet iets gehad dat je wegligging zou kunnen noemen. De vraag is trouwens hoe dat komt (in geval van die converters). De Mytek heeft een switched power supply. Veel converters uit de topregionen hebben soms wel twintig verschillende voedingssystemen aan boord. Het minutieus toewijzen van verschillende gescheiden voedingen aan separate functionele onderdelen in zo’n converter, zal vast invloed hebben op het geluid.
Met de Brooklyn is uiteraard het geluidsmatige verschil waar te nemen tussen de verschillende resoluties en bestandsformaten. De ervaring in de luisterruimte is dat de ruimtelijke afbeelding van muziek en de kwaliteit van het laag vaak beter worden als de resolutie hoger is. Dat zijn overigens geen extreem grote verschillen. DSD en MQA lijken transparanter. Digitaal heeft daarnaast in vergelijking met analoog vaak een soort ‘gladheid’. Alsof je naar geluid luistert door een glazen wand, terwijl analoog vaak puurder en directer klinkt. Het is nog redelijk gevaarlijk om al te vaste uitspraken te doen over de geluidskwaliteit van verschillende resoluties en bestandsformaten.
Kun je dan vergelijken tussen een MQA-bestand en een PCM-file? In objectieve zin is het waar te nemen wat beter klinkt, als je in hetzelfde systeem een MQA-bestand met een PCM-bestand vergelijkt van dezelfde muziek. Maar, dat is niet zomaar toe te schrijven aan het verschil tussen MQA en PCM. Een MQA-bestand is kleiner. Maakt de codering nou een verschil, of wordt dat veroorzaakt door de kortere bestandslengte? Wat gebeurt er als je een net zo korte DSD-file zou hebben? Er is een (studio) converter die vanuit PCM MQA maakt. Luister je (deels) naar de converter of alleen maar naar die MQA-file?Â
Conclusie
Wie een converter zoekt rond de 2K, zal in de Mytek Brooklyn zeer waarschijnlijk de ‘best buy for the money’ tegenkomen. Er zijn hier geen converters bekend die zo’n enorme prestatie neerzetten voor dat geld. Met betrekking tot performance biedt dit apparaat nagenoeg de geluidservaring die live op de studiovloer aanwezig is. Noem het ‘muzikaal analytisch’, extreem transparant, plastisch, grijpbaar en enorm betrokken. De keywords zijn de magistrale dynamics, de detaillering, de ruimtelijkheid, de neutraliteit en het fenomenale doorzicht in het muzikale gebeuren. De consument krijgt daarbij ook nog een mm/mc phonostage, een ingebouwde hoofdtelefoonversterker, DSD-support en MQA.
Daarnaast heeft de Brooklyn een erg plezierig en duidelijk menu en kan het apparaat ook nog vanuit een computer met het Mytek control panel worden bediend. Een Apple afstandsbediening is part of the deal voor degenen met een design-fetisch. Maar, ver aan de horizon is er natuurlijk best nog iets extra’s in het verschiet. So be it, maar dan moet je minimaal het viervoudige bedrag investeren. Deze Mytek is simpelweg een steal.
Mytek Brooklyn
Adviesprijs € 1.995,-Â
Mytek Digital |Â www.mytekdigital.com