REVIEWT+A

Luisteren

Eric de Boer | 18 december 2017 | Fotografie Fabrikant | T+A

De T+A R 1000 E werd beluisterd met zowel DALI OPTICON 6 als Blue Note (Nu Gold Note) Reale luidsprekers, bekabeld met Kimber 8TC. De verbinding met internet en de NAS kwam tot stand middels AudioQuest Vodka RJ/E bekabeling en voor de netspanning kwam een kabel van The Chord Company in actie. Omdat het recensie-exemplaar geen ingebouwde phono module bezat, werd voor het afspelen van vinyl de Gold Note Piccolo/ Lyra Dorian combinatie en de Gold Note Phono 2 met externe PSU upgrade middels AudioQuest Earth aangesloten op één van de voorhanden zijnde analoge ingangen van de receiver. Afgezien van een Kemp SNS- en QA Plug, een AudioQuest JitterBug en een aparte stroomgroep gebruikte ik geen tweaks of andere accessoires tijdens de luistersessies.

De ingebruikname van de T+A receiver verliep vrij eenvoudig, hoewel het even wennen is aan de bediening van zowel de afstandsbediening als de toetsen op de voorzijde van de R 1000 E. Hoewel ‘Spartaans’ niet helemaal het juiste woord is, ontkom je er als gebruiker niet aan de - overigens vrij duidelijke en uitgebreide - handleiding door te moeten nemen om te weten hoe je voor- of achteruit in het menu komt. Ook het instellen van streaming accounts (in mijn geval TIDAL) via de cijfer- en cursortoetsen van de receiver is mogelijk en ik kan het niet nalaten om even terug te denken aan de tijd dat een sms sturen alleen via de cijfertoetsen van de mobiele telefoon werkte en je voor bijvoorbeeld de letter ‘z’ vier keer de 9-toets in moest drukken. Eenmaal ingesteld kan de gebruiker via de cursortoetsen en het display door zijn digitale collectie gaan, waarbij de correcte mapstructuur en bestandsopbouw (vooral de metadata) van de muziek wel in orde moeten zijn om overzicht te behouden. Het display is namelijk ruim, maar geeft lange namen niet geheel weer. Geen probleem voor wie zijn zaakjes op orde heeft.

Gelukkig is er ook de app. Zowel op de iPhone 7 als mijn iPad levert deze een stuk meer gebruiksgemak en overzicht, hoewel alleen in de landscape-modus. Wanneer de R 1000 E ingeschakeld is, kan de gebruiker hier kiezen tussen alle ingangs- en bedieningsopties die de receiver te bieden heeft, het volume regelen en kiezen tussen audiobestanden in het eigen netwerk (UPnP Control), USB (USB Media) online (Live Streaming) of via één van de vele radio-opties in het component. De app werkt overzichtelijk en bedienen is vrij eenvoudig, waarbij wel de kanttekening gemaakt moet worden dat het maken van een playlist in TIDAL niet werkt. Helemaal niet vanaf verschillende albums. De Nederlandse importeur liet me vanaf de High End München weten dat er een nieuwe app op komst is, waarbij dit gemis hopelijk verholpen zal zijn. Wanneer je een grote digitale collectie bezit, is de app overigens ook vrij lang bezig om de lijst van artiesten, albums of nummers op te bouwen. Beginnend bij de eerste letter van het alfabet kan het soms echt even duren voordat de letter ‘Z’ bereikt is. Een bibliotheek opbouwen binnen de app of de receiver zou hier een verbeterpunt kunnen zijn.

Vergeet de vooroordelen

Met al zijn mogelijkheden en het geïntegreerde karakter ligt de aanname snel voor de hand dat er ergens op bespaard moet zijn. Voeg daar de Teutoonse komaf aan toe en wie niet naar de T+A receiver geluisterd heeft zou wel eens kunnen denken dat de weergave aan de klinische en analytische kant zou kunnen zijn. Vergeet het maar! De R 1000 E verrast met een vrij dynamische, open en meeslepende weergave.

Zo draai ik de vanaf mijn NAS het album ‘De Verdieping’ van de ras-Utrechtse formatie Van Piekeren. Wie denkt dat Nederlandstalige muziek niet audiofiel klinkt, zet het nummer Gouden Vogel maar eens op. Zanger Jan zijn markante, nogal doorleefde stemgeluid wordt op dit nummer op fraaie wijze omgeven door percussie, bas en akoestische gitaarsnaren. De T+A receiver geeft het melancholische nummer op meeslepende wijze weer, waarbij er in plaats van klinische of harde weergave een lichte zweem van warmte wordt gecombineerd met frisheid. Deze T+A blinkt daarnaast uit in het weergeven van details in de opname en kent een meer dan prima timing. Wie Van Piekeren ooit eens live heeft meegemaakt (een aanbeveling waardig) weet dat de cd-versie van dit nummer ook op het podium mooi klinkt en de R 1000 E haalt dat live gevoel op prettige wijze terug.

Afgelopen jaar bracht het duo The Last ‘Shadow Puppets’ hun tweede lang-speler uit, waarvan ik de 24-bit/96kHz versie van Qobuz afspeel. Aviation laat de typische jaren zestig retro-klanken van het duo Miles Kane en Alex Turner met een commerciële tint op innemende wijze horen en de T+A volgt gestaag. Het opgebouwde geluidsbeeld is niet heel erg groots, maar innemend en zeker driedimensionaal. De baslijn, de gitaren, het drumstel en de zang zijn mooi plaatsbaar en het kleine vleugje romantiek dat de R 1000 E combineert met frisheid komt hier erg goed tot z’n recht.

Over op iets heel anders. Steven Wilson’s Cover Version uit 2014 bevat hommages van de muzikale duizendpoot aan vele artiesten. Sign ‘O’ The Times - natuurlijk afkomstig van Prince -

start met digitale percussie en wordt enkel ondersteund door Stevens’ vocalen en een vervormde gitaar. De vele laaginformatie die de track bevat worden door de receiver vrij strak en vol aan de luidsprekers doorgegeven, hoewel er versterkers met een nog betere laagcontrole bestaan. Maar voor deze prijsklasse is de weergave en de mate van controle over de drivers van de weergevers erg goed te noemen. Ook in het midden van de track, wanneer de extra zwaar vervormde elektrische gitaren tot een eclectisch hoogtepunt komen, weet de T+A niet te verdrinken in de brei van geluid en blijft de weergave prima overeind.

Van zijn beste kant

Ook zwaarder werk bekomt de receiver goed. De cd ‘Irreligious’ van het Portugese Moonspell is een ware klassieker in het gothic metal genre en is tevens vrij goed geproduceerd. De toenmalige eerste single van het album - Opium - kent alles waar de band indertijd in uitblonk: felle riffs, veel melodie, een fraaie ritmesectie en natuurlijk het warme stemgeluid van zanger Fernando. Tot op een redelijk hoog volume weet de R 1000 E zonder een spoortje van hardheid of gebrek aan vermogen mijn luisterruimte te vullen met de klanken van weleer. Meeslepend, nogal verfijnd en met wederom dat erg sterke gevoel voor timing gaat het nummer over in de eveneens al zo meeslepend weergegeven track Awake. Ik kan het ritmisch meebewegen van het hoofd niet onderdrukken, wat meestal een goed teken is.

Ook met vrouwelijk vocaal schoon toont de receiver zich van zijn beste kant. Op het live album ‘Chante’ voert Wende Snijders samen met onder andere een erg mooi bespeelde bas de Beatles cover Come Together uit. Wederom die meeslependheid in de weergave, vrij veel laagcontrole en een prettige combinatie van zowel grove als fijne dynamiek. Wende’s soms snerpende stemgeluid klinkt erg natuurlijk en het podium strekt zich voor me uit, terwijl ik me in de zaal van die dag waan… 

Conclusie

De T+A R 1000 E is even veelzijdig als een Zwitsers zakmes. Weinig muziekliefhebbers zullen functies tekort komen. Het vertrouwen van de Duitsers uit Herford in zowel ‘nieuwe’ media als bestaande functies als een cd-speler of radio geeft blijk van het feit dat T+A iedereen tevreden wil stellen. De zeer prettige manier van weergeven, die dus niet als typisch Duits geldt, de vele aansluitmogelijkheden en vooral ook de mogelijkheid om de R 1000 E met de TA Control 2 App te kunnen bedienen zijn absolute pluspunten van de Multi Source Receiver. Wat wel typisch Duits, of eigenlijk typisch T+A is, is het ontwerp. Het vrij strakke design veel toetsen aan de voorzijde en het wat basale groene display werken prima, maar het uiterlijk is zoals onze oosterburen het zo mooi stellen een ‘reine Geschmacksache’.

Met een frisse, dynamische en tot op een zeker niveau zelfs audiofiele weergave en genoeg vermogen kan deze receiver de meeste luidsprekers probleemloos aansturen. Hou er wel rekening mee dat die frisheid in de verkeerde combinatie over zou kunnen slaan in overdaad, het vinden van een goede match is wel noodzakelijk. Wat aansluitingen betreft kan ik me voorstellen dat bijvoorbeeld een gebalanceerde ingang gemist zou kunnen worden, maar omdat de receiver zo veelzijdig is en vrijwel alles al aan boord is zal ook dat niet veel consumenten deren.

Alleen maar lof en prijs voor de T+A receiver? Nee, zeker niet. De kritiek ligt voornamelijk bij de app, zoals eerder omschreven. Deezer werkt nog niet en Spotify zal zeker door veel muziekliefhebbers worden gemist. Ook zijn DSD128, DSD256 en MQA (vooralsnog?) niet afspeelbaar. Daarnaast is het niet mogelijk om vanuit de ene streamingdienst of het eigen netwerk al in een andere dienst of map te zoeken zonder dat de speellijst stopt. En het niet bufferen van de digitale muziekcollectie resulteert vaak in lang wachten op de geïndexeerde bibliotheek wanneer de collectie groot is. Maar goed, wellicht biedt de aangekondigde nieuwe app soelaas en de speelvreugde is er niet minder om.

En dat brengt me bij het eind van dit testverslag. Met een dikke aanbeveling voor deze muzikale alleskunner. Ondanks de kritiekpunten. Waarom, hoor ik u denken? Wel: dit component kan muziek zo fijn weergeven en presteert in zijn prijsklasse alleen al als versterker beter dan veel directe concurrenten. En dan krijgt u er ook nog al die functies bij. Als ik kleiner behuisd zou zijn of het totale budget voor componenten 5000 euro zou zijn, gaf ik dat geld in één keer uit aan deze T+A. Geen gedoe met kabels, grote hifi-meubels en grote stekkerblokken meer, maar gewoon muziek op een erg fijne manier weergegeven en een bedrijf dat blijft innoveren in de ondersteunende software.

T+A R 1000 E
€ 5.000,-
Leverbaar in zwart en zilver
T+A, www.ta-hifi.de

MERK





EDITORS' CHOICE