REVIEWMaster Base

Master Base

René van Es | 23 november 2002 | Master Base

Indruk van Jan de Jeu

Ik gebruik Master Base onder een CEC TL-5100 cd drive, Northstar D/A converter model 3 en Northstar D/D converter upsampler/ anti-jitter device model 4, Densen B100 en B300. Het effect is meer lucht rondom stemmen. Vooral in het laag een wat slanker en tegelijkertijd doorzichtiger geluid. Ik blijf het zeker gebruiken onder de genoemde componenten.

Het doet niets onder de Sphinx Project Phono Equaliser dus daar heb ik het weer onder vandaan gehaald. Evenmin deed het iets onder de spikes van mijn luidsprekerstandaards. Ook daar dus
weer verwijderd. Theoretisch zou je mogen verwachten dat Master Base tussen de speakers en de stands geplaatst het hoogste rendement zou geven. Dat ik het daar niet geprobeerd heb heeft alles te
maken met het feit dat ik dat in visuele zin geen goed idee vond. Mijn Sonus Fabers op eigen stands zijn een sieraad en Master Base is dat vanwege de materiaaleigenschap helaas niet.

Indruk van René Smit

Het was voor de hand liggend Master Base plaatjes te gaan gebruiken tussen mijn Spendor S3 monitor luidsprekers en de Target speakerstands. Hoewel daardoor duidelijk verbetering optrad, de basweergave werd strakker met minder last van resonanties terwijl ook de totale rust en ruimtelijkheid toenam, heb ik uit praktische en visuele overwegingen de Master Base plaatjes toch weggehaald. De speakers komen erg los op de stands te staan door het gladde oppervlak van Master Base en ook is het uiterlijk is niet echt fraai. Een betere oplossing zou in dit geval een grote plaat Master Base onder de voet van de stands zijn.

Master Base heeft nu een plaatsje gevonden onder mijn Naim voor/eindversterker set en onder de Flatcap voeding van de voorversterker. Hier springen de plaatjes minder in het oog en geven dezelfde verbeteringen als reeds geconstateerd met het beluisteren tussen speaker en stands. Een ideale situatie en maximaal rendement is mijns inziens te bereiken wanneer ook onder de stands en voeten van de subwoofer Master Base materiaal gebruikt wordt als ontkoppelaar. Vooraf beluisteren is zeker een must omdat de basweergave duidelijk slanker wordt. Gezien de relatief lage prijs en behoorlijk universele toepasbaarheid het proberen waard!

Zelf proberen

Master BaseDat drie mensen onafhankelijk van elkaar een positief resultaat boeken moet te denken geven. En u aanzetten tot een experiment. Want zelf beluisteren is essentieel omdat het geluid verandert. Of die verandering welkom is in uw set blijft de vraag. Een dun klinkende speaker kan nog wel eens veel dunner worden en dus minder fraai. Of u bent niet blij met de afname van body in het geluid. Dat wij gedrieën blij zijn heeft voor Jan en René vooral te maken met een betere definitie en meer “Rhythm”. Dat ik blij ben is voor 70% te danken aan de afname van resonantie en voor de rest aan eerder genoemde eigenschappen. Het uiterlijk van Master Base mag geen beperking zijn. Wie de fout maakt de prijs te vergelijken met de “looks” vergeet de “listen”.

Ik ben geen mens die graag tweaked. En met de nodige testen van kabels achter de rug wil ik wel weer eens gewoon van muziek kunnen genieten. Des te opvallender dat Master Base een blijvertje is. Om op kabeltesten terug te komen, ik ken meerdere interconnects die veel duurder zijn dan 230 euro (5 maal de prijs per vier plaatjes) en die in mijn set niet half de verbetering realiseren die Master Base wel haalt. Oh, op de valreep, het werkt ook onder andere versterkers zoals ik tot mijn plezier mocht ondervinden.


EDITORS' CHOICE