Denon Multi-kanaals AVR-3803 Receiver
Het vervolg op de populaire 3802 receiver van Denon is de - makkelijk te raden - nieuwe AVR-3803 receiver. En hoewel je op eerste gezicht zou denken dat deze lijkt op zijn oudere broer, heeft deze nieuwe telg in de familie van Denon een complete ‘make over’ gekregen.Â
Zo is de AVR-3803 een zeven-kanaals receiver geworden, met een vermogen van 7x110 Watt. Het digitale signaal wordt via de 192KHz/24 Bit DAC’s van Burr Brown omgezet naar analoog, waarbij de surround decodering plaats vindt in een ‘Shark Hammerhead’ processor van Analogue Devices. Een receiver die op basis van de specificaties alle huidige nieuwe software in zijn volledige complexiteit zou moeten kunnen weergeven.
Het aansluiten en instellen van deze receiver gaat, indien je tenminste netjes de handleiding volgt, bijna vanzelf. Na het aansluiten van alle speakers, waarbij de speakerkabel het makkelijkst met bananenpluggen kan worden bevestigd (in dit geval betreft het een 6 kanaals setup, waarbij de frontkanalen met Siltech LS25 mxt zijn verbonden en de achterkanalen met Oehlbach), moeten de drie sets Interlink 400MkII van Monster Cable t.b.v. de analoge verbinding van de DVD-speler naar de receiver en de digitale coaxiale interlink, een Van den Hul 75 Ohm interlink, nog worden aangesloten en we kunnen van start.
Nou ja, van start… Allereerst zullen alle componenten nog digitaal toegewezen moeten worden aan een ingang en zal de receiver volledig ingesteld dienen te worden. Zo wordt het bass-management afgesteld, waarbij de speakers op small worden gezet en de subwoofer op ‘on’, zodat de speakers niet worden belast met het LFE signaal en worden ontlast bij 80 Hz. Verder wordt de time-delay afgesteld. Het volume van de onderlinge speakers wordt gecalibreerd middels de HT Tune Up Test-DVD en een geluidsdrukmeter. Dit alles wordt gedaan via de overzichtelijke on-screen menu’s, die via de monitor-out S-Video aansluiting op de display zichtbaar worden.
De AVR-3803 receiver biedt tevens de mogelijkheid tot video-switching. Hiervoor zijn diverse S-Video, composite video en component video aansluitingen geplaatst. Video-switching maakt het makkelijk meerdere bronnen, waaronder bijvoorbeeld de DVD-speler, aan te sluiten op de receiver, zodat de receiver kan schakelen tussen deze bronnen en 1 signaal doorgeeft aan de weergever. Echter, video-switching kan verlies opleveren en het is dus aan te raden om de bron(nen) direct op het gebruikte display aan te sluiten en voor de on-screen menu’s een tweede aansluiting te gebruiken.
Denon Universele DVD-speler DVD-2900
De AVR-3803 receiver verbleekt bijna bij het uitpakken van de DVD-2900 DVD-speler van het gelijknamige merk. De speler is solide opgebouwd (8 kilo schoon aan de haak!) en bijna net zo groot als de AVR-3803 receiver. De DVD-speler wordt op het audio rack geplaatst en aangesloten: voor het audio-gedeelte wordt gebruik gemaakt van een 6-kanaals analoge interlink, 3 sets Interlink 400MkII van Monster
Cable en een Van Den Hul 75 ohms digitale coaxiale interlink geeft de digitale signalen door.
De speler heeft een IEC stroomaansluting zonder randaarde en wordt in eerste instantie met het standaard netsnoer aangesloten. In een later stadium is het standaard netsnoer vervangen door een Kemp Hi-Power cord en een Van Den Hul Mainstream.
Voor de beeldoverdracht wordt de DVD-speler door middel van een component kabel aangesloten op de Holo3D scaler van Immersive, waarna aan de Barco Data 808s het beeldsingaal wordt gevoed via analoge BNC bekabeling. Helaas heb ik de progressive chip die de DVD-2900 DVD-speler voert niet kunnen checken, aangezien mijn scaler alleen interlaced signalen accepteert.Â
Aangezien de DVD-speler ook analoog is aangesloten, moet wederom de dB-meter te voorschijn worden gehaald en moet naast de time-delay voor DVD-video ook het bass-management voor SACD, DVD-video en DVD-audio ingesteld worden. Het bass-management wordt hetzelfde ingesteld als de receiver: ook hier worden alle speakers op small gezet en de subwoofer ingeschakeld.
Wanneer ik het overzichtelijke menu doorblader na ook de beeldinstellingen te hebben gedaan, valt mijn oog op de gamma-correctie en instellingen voor de individuele pirmaire kleuren (rood, groen, blauw), middels een video-equalizer. Naar mijn mening een feature die Denon had kunnen weglaten. Immers, de weergever zelf dient correct te worden afgesteld en bij voorkeur ISF gecalibreerd. De DVD-speler moet het signaal vervolgens zo neutraal mogelijk doorgeven. Om de kleurwaardes correct in te stellen kun je niet vertrouwen op je ogen, maar is een zgn. color analyser absoluut een vereiste.