Gelukkig biedt distributeur More Music de mogelijkheid de kabels voor langere tijd te gebruiken zodat ik uitgebreid de tijd had elke individuele verandering te beluisteren. Ik ben begonnen met het vervangen van de ST48G3 interlink door een New York. Met een vanaf prijs van 179 euro voor een stereoset van 75cm mag deze interlink nog betaalbaar genoemd worden. De normaal in gebruik zijnde ST48G3 kostte destijds al aanzienlijk meer. In het besef dat ik me op glad ijs begeef durf ik toch te stellen dat een zorgvuldig uitgekozen interlink van een gerenommeerd merk de prestaties van een set kan maken of breken. Dat hoeft niet altijd tot extreme kosten te leiden, belangrijker is het matchen van de diverse componenten en, gedeeltelijk, een persoonlijke voorkeur. De ST48G3 interlinks hebben zich in mijn set al bewezen als transparant en ruimtelijk klinkend en bovendien behoorlijk neutraal. Wisselend naar types van andere merken, zowel duurder dan goedkoper, geeft altijd een minder eindresultaat. Overschakelen naar de New York interlink zorgt ervoor dat het geheel wat warmer gaat klinken en iets minder analytisch. Niet dat de ST48G3 nu direct analytisch klinkt maar deze woordkeus is meer om het verschil tussen beide aan te kunnen geven. Het verschil in geluid tussen beide interlinks zal waarschijnlijk direct te maken hebben met het gebruik van koper in de New York kabel. Kleine details die voorheen makkelijk te volgen waren verdwijnen ineens iets meer in het grote geheel. Luisterend naar de track “Yulonga” van Dead Can Dance laten de uit het niets opduikende percussie instrumenten zich iets minder spookachtig openbaren en ook staan de instrumenten een fractie minder los in de ruimte. Daarentegen krijgt de stem van zangeres Lisa Gerrard wat meer warmte wat, hoewel misschien niet helemaal de waarheid, als aangenaam ervaren kan worden.
Zo langzamerhand wordt het tijd om de Cable Talk luidsprekerkabels te vervangen door de Siltech New York exemplaren. Nu is het precies andersom, van een volledig koperen kabel naar een mix van koper, goud en zilver. Ook is er een aanzienlijk prijsverschil, de Cable Talk kostte ongeveer 5 jaar geleden omgerekend 25 euro per meter in bi-wire uitvoering. De Siltech nu 450 euro voor een single wire set van 2,5meter, ongeveer 90 euro per meter dus. Puur op basis van prijs mag ik een positief verschil in weergave verwachten, snel luisteren of dit ook echt het geval is. Dat de eerste luisterervaring niet direct super positief uitvalt is te wijten aan het feit dat de kabels nagelnieuw uit de verpakking komen, terwijl de interlink al diverse malen gebruikt was en dus ingespeeld is. Na twee weken spelen begint alles al veel meer op zijn plaats te vallen. Nu maakt het prijsverschil zich pijnlijk duidelijk. Alle audiofiele parameters worden beter ingevuld, er is meer ruimtelijkheid zowel in de breedte als in de diepte van de soundstage. Instrumenten krijgen nog meer een individuele klankkleur, het hoog wordt aanmerkelijk transparanter met veel meer hoorbare kleine details en ook de laagweergave van vooral de Spendor speakers wordt flink strakker. Was de combinatie New York interlink met Cable Talk luidsprekerkabels er één die neigde naar de warme kant, toevoegen van de New York luidsprekerkabels brengt meer neutraliteit. Nogmaals luisterend naar de Dead Can Dance CD laat horen dat de kleine achteruitgang door het gebruik van de New York interlink t.o.v. de ST48G3 volledig is goedgemaakt en zelfs de oude situatie ruimschoots overklast. De percussie instrumenten hangen nu volledig los in de ruimte en doemen op uit een volledig zwarte achtergrond. Duidelijk is te horen dat de CD opgenomen is in een kerk. Rondom de stem van Lisa is veel lucht en je hoort de stem galmen in de ruimte. CD na CD verdwijnt in de speler en telkens word ik getrakteerd op onvermoede details in de opname die plots duidelijk te horen zijn. Ook opvallend is de toename in ruimtelijkheid, bij het beluisteren van goede live opnames zoals Peter Gabriel’s “Secret World Live” lijkt de omvang van de stage toegenomen te zijn en is ook het toegestroomde publiek in aantal toegenomen. De performance krijgt veel meer kracht en autoriteit, tijdens het beluisteren van “Sledgehammer” zit ik aan mijn luisterstoel genageld van verbazing.
Als laatste is er dan nog het Berlin netsnoer. Zoals al gezegd beschikt dit netsnoer over stevige connectoren die duidelijk beter contact maken (en houden op de lange duur) dan een standaard exemplaar. Met een prijs van circa 100 euro behoort het snoer tot de goedkopere exemplaren op de markt. Mijn Philips DVD963Sa is het enige component in mijn set, afgezien van de Klipsch subwoofer, dat is voorzien van een afneembaar netsnoer en daarom kan hij werken met de Siltech kabel. Gelukkig is ook deze kabel soepel en niet al te gewichtig, de speler blijft keurig op zijn plaats en laat zich niet optillen zoals ik bij andere netsnoeren wel eens heb gezien. Al luisterend blijkt dat de verschillen niet dramatisch zijn maar zeker waarneembaar. Wat het meest opvalt, is de iets toegenomen rust in het geluidsbeeld, de speler lijkt makkelijker en vloeiender zijn werk te doen.
Een voor de nabije toekomst geplande upgrade naar een dedicated geaarde stroomgroep voor de audioset zal het snoer waarschijnlijk nog beter laten presteren.