Luisteren en conclusie

Rene Smit | 25 augustus 2005 | Acoustic Solutions

Gezien het prijsverschil met mijn referentieset en de doelgroep heeft het mijns inziens weinig nut de eventuele verschillen te beschrijven tussen beide apparaten. De speler werd toegevoegd als extra bron en ook als zodanig beoordeeld. Nadat de speler een aantal uren op repeat had gedraaid werd het tijd om eens te luisteren. De CD “Songbird” van Eva Cassidy verdwijnt, in de zeer geruisloze, lade van de speler. Enkele seconden later is de T.O.C. ( Table of content ) van de CD ingelezen en verschijnt op de display het aantal tracks in de vorm van een kalender. Verder is in de display nog te zien of de speler ingesteld staat op repeat en of er eventueel tracks ingeprogrammeerd zijn. Groot aangegeven zijn dan nog het track nummer en de track tijd. De bediening is simpel en kan zowel op de speler als via de meegeleverde systeemafstandsbediening geschieden. Het eerste wat opvalt, is dat de volumeregelaar een stuk verder opengedraaid moet worden dan gebruikelijk, Een blik in de beknopte maar duidelijke handleiding leert dat de uitgangsspanning “slechts” 0,7Volt is terwijl de meeste digitale bronnen rond 2,0Volt afgeven. Persoonlijk vind ik het een pluspunt dat de spanning wat lager ligt omdat dit het regelen van het volume op een lager niveau makkelijker en secuurder maakt. Helaas hebben de meeste fabrikanten blijkbaar afgesproken dat 2Volt de standaard moet zijn. Nadat het volume op een prettig niveau is ingesteld wordt ik getrakteerd op een rustige en muzikale weergave. De stem van Eva Cassidy klinkt warm zonder scherpte bij S en T klanken. Ook de blazerssectie klinkt genuanceerd en zonder scherpte. Toch stiekem vergelijkend met de vM Philips/M-Audio combi klinkt het laag wat minder strak. Het hoog echter is verrassend transparant en open. Gedurende de avond passeren nog diverse Cd’s de revue waaronder ook exemplaren die voorzien zijn van een, door mij persoonlijk gehate, vorm van Copy Control. Zonder problemen worden de Cd’s ingelezen en afgespeeld. De tikjes die ik normaal gesproken hoor blijven volledig achterwege.

Acoustic Solution SP121 (c) Xingo


Conclusie

Gedurende de gebruiksperiode is één ding duidelijk geworden. De Acoustic Solutions SP121 presteert beter dan de gemiddelde consument op basis van de gevraagde 199 euro zal verwachten. Waarschijnlijk zal de set waarop deze speler aangesloten wordt de bepalende factor zijn voor de kwaliteit van de weergave. Aangesloten op mijn referentieset, die het maximale uit de speler weet te peuteren, heb ik de Acoustic Solutions SP121 leren kennen als een evenwichtige en muzikale speler. Alle muzikale parameters zoals transparantie, plaatsing en dynamiek zijn aanwezig alleen op alle punten wat minder dan de (veel) duurdere spelers op de markt. Vergelijk het met Madurodam ten opzichte van Nederland. De speler kent geen specifiek zwakke of sterke punten, afgezien van de meer dan uitstekende prijs natuurlijk, maar presteert evenwichtig. Als de speler representatief is voor rest van de producten van Acoustic Solutions is Nederland een muzikaal “budget”merk rijker. Ik was in ieder geval aangenaam verrast!


Prijs:
Acoustic Solutions SP121:  199 euro adviesverkoopprijs


Importeur:
Viertron
Zuideinde 2
2991 LK  Barendrecht
Tel. 0180-618355
Fax. 0180-619967
info@viertron.nl
www.viertron.nl

Gebruikte Hardware: 

  • vM MA240
  • vM PA535
  • vM Philips DVD963Sa
  • M-Audio Superdac
  • B&W 705N speakers met dedicated stands
  • Klipsch KSW10 subwoofer
  • Kabels en accesoires: vM SC3XXX  en Supra Ply 3.4 luidsprekerkabels, Siltech SQ88Classic MKII en Siltech ST18G3 interlinks, Sharkwire subwooferkabel, Alphason audiorack, Master Base en Vibrapod onderleggers


EDITORS' CHOICE