REVIEWAudiolab

De recensieset

Patrick Hendriks | 03 mei 2006 | Audiolab

Voor de recensie zijn de volgende componenten door Transtec bij mij afgeleverd: de CD-speler, de geïntegreerde versterker, de voorversterker en de stereo-eindversterker. Eerst iets over de componenten.


CD-speler model 8000CD.

De CD-speler is samen met de losse voorversterker de duurste component van de huidige serie. Men redeneert terecht dat de bron goed moet zijn wil het geheel goed kunnen klinken, en daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. De CD-speler is voorzien van een loopwerk dat specifiek bestemd is voor het afspelen van CD`s. Voor de digitaal naar analoog omzetting wordt gebruik gemaakt van 192kHz/24 bit 5e order delta/sigma DA-converters. De digitale en analoge signalen zijn van elkaar gescheiden en zijn ieder voorzien zijn van een eigen ringkernvoeding. Zo wordt onderlinge beïnvloeding zoveel mogelijk voorkomen.

Audiolab

Alle uitgangen aan de achterzijde van het apparaat zijn verguld, wat zorgt voor een betere geleiding, ook op de langere duur doordat corrosie is uitgesloten. Naast analoge uitgangen is de speler voorzien van zowel optische als coaxiale digitale uitgangen, en zelf een BNC connector is voorzien. Mocht de speler worden aangesloten op een externe DAC, dan zijn de aansluitingsmogelijkheden in ieder geval royaal.

Aan de voorzijde is een display voorzien dat netjes alle informatie toont, maar wat mij betreft wel wat grotere letters en cijfers had mogen hebben. Vanaf een meter of drie afstand is het display praktisch niet te lezen. Voor de bediening van de speler zijn zes knopjes beschikbaar, welke prima functioneren. De netsnoeren kunnen worden verwijderd en vervangen door een beter exemplaar.


Voorversterker model 8000Q.

De voorversterker is net als de CD-speler Spartaans en sober uitgevoerd. De ronde (plastic) knoppen hadden wat mij betreft wel iets chiquer gemogen. Het lijkt net of de knoppen zijn voorzien van een ledje voor verlichting, maar dat is niet het geval. Wat wel bijzonder is, is dat de bronkeuzeknoppen ook met een motortje worden aangedreven wanneer je met de afstandsbediening van bron wisselt.

Audiolab

De voorversterker voorzien is van een instelbare versterkingsfactor, wat het mogelijk maakt om bij nagenoeg elke eindtrap het volledige bereik van de volumeregeling te gebruiken. De gebruikte componenten zijn van zeer hoge kwaliteit, zoals de Alps volumeregelaar en de Elna cerafine elko`s. Hoge kwaliteitscomponenten die, tezamen met de degelijke opbouw, er in ieder geval voor zorgen dat niets een lange levensduur en goede geluidskwaliteit in de weg staan.

De voorversterker heeft zes vergulde ingangen, waarvan er twee zijn bedoeld voor tape en één voor het geluid van een videobron, maar die had net zo goed tape 3 kunnen heten. De huidige versie is niet uitgevoerd met een phono-voortrap, maar daar wordt wel aan gewerkt. Een aardingsaansluiting is in ieder geval al voorzien. Voor het aansluiten van eindversterkers, subwoofers of processors is een dubbele pre-out.


Stereo eindversterker model 8000P.

De stereo-eindversterker heeft een vermogen van 2x 100W aan 8 Ohm en 2x 150W aan 4 Ohm. Ruim voldoende om ook de minder efficiënte luidsprekers aan te sturen, wat natuurlijk ook komt door de maximale stroomsterkte van 40A. Aan de voorzijde slechts een aan-uit knop. Aan de achterzijde vergulde cinch-ingangen en cinch uitgangen voor wanneer meerdere eindversterkers worden toegepast. Dubbel uitgevoerde 4 mm luidsprekeraansluitingen maken bi-wiren zeer eenvoudig realiseerbaar.


Geïntegreerde versterker model 8000S.

De geïntegreerde versterker model 8000S levert 2x 60W aan 8 Ohm, 2x 95 W aan 4 ohm en is daarmee een tandje lichter dan de losse stereo-eindversterker. Deze versterker is mijn inziens dan ook bedoeld voor wat kleinere luidsprekers in wat kleinere ruimtes. Nou is klein een relatief begrip natuurlijk, want bij toepassing van luidsprekers met een relatief hoge gevoeligheid (>90 dB) verwacht ik dat hij het ook prima doet in ruimtes van 30 tot 40 m2 vloeroppervlak.

Audiolab

De geïntegreerde versterker is een heel flexibel inzetbaar apparaat. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de geïntegreerde versterker en later een 8000P stereo-eindversterker eraan toevoegen. Je kunt met die combinatie gaan bi-ampen, of de geïntegreerde versterker slechts gebruiken als voorversterker. Je kunt zelfs, wanneer je de 8000AV surroundprocessor aanschaft, de eindtrappen van de geïntegreerde versterker gebruiken voor bijvoorbeeld de achterkanalen, waarbij het voorversterkerdeel van de geïntegreerde versterker geheel wordt uitgeschakeld. Je kunt dus, wanneer je budget dat toelaat, upgraden met behoud van reeds aangeschafte componenten. En dat is altijd prettig in een tijd waarin ontwikkelingen snel gaan en regelmatig nieuwe producten worden gelanceerd.

De 8000S geïntegreerde versterker heeft net als de losse voorversterker geen balansregeling of klankregeling. Qua uiterlijk vind ik de geïntegreerde versterker wel wat fraaier ogen dan de losse voorversterker, en dat komt vooral door de toegepaste knoppen. Het is net iets verfijnder en wat mij betreft mogen ze op de voorversterker de knoppen van de geïntegreerde versterker toepassen. Naast knoppen voor het instellen van bronkeuze en opnamekeuze is er een knop waarmee de werkstand van het apparaat kan worden ingesteld: in de PRE stand werkt alleen de ingebouwde voorversterker, de MUTE stand laat het apparaat zwijgen, INTEGRATED schakelt zowel voor- als eindversterker in. De PRE-POWER stand maakt het apparaat geschikt voor bi-amping en PRE-POWER-AV laat een AV processor gebruik maken van de pre-out of de ingangen zodat de eindtrappen het AV signaal kunnen versterken.

MERK

EDITORS' CHOICE