REVIEWB&W Range

De Jaguar B&W in de praktijk

Rob van Ginneken | 10 april 2008 | B&W Range

Als gezegd, is de exotische techniek uit het C-XF studiemodel voor zo’n productiemodel veel te hoog gegrepen. Maar ook met meer alledaagse B&W snufjes is er met zo’n geluidsinstallatie natuurlijk weinig mis. Vier lichte metal dome tweeters verzorgen het hoog en spelen een hoofdrol bij het creëren van een goed geluidsbeeld voor alle inzittenden.

Daarnaast zijn er negen laag- en middenlaag luidsprekers met de karakteristieke gele Bowers & Wilkins Kevlar conus aan boord. Inclusief een unit centraal voor je neus en een surround effect duo achterin. Als gezegd allemaal gemaakt van het materiaal dat ook in kogelwerende vesten wordt gebruikt. De ene luidspreker die we dan nog missen – die de veertien compleet maakt - is de achterin weggewerkte woofer.



Overigens is het gebruik van Kevlar weefsel zeker niet zomaar een publicitaire gimmick, maar claimt men dat het materiaal zogenaamde staande geluidsgolven elimineert. In gewoon Nederlands: het geluid zou helderder, niet ‘gekleurd’ en met een live directheid zijn. Overigens gebruiken ze de lichtmetalen bolletjes op de tweeters ook niet bij toeval. Het materiaal heeft volgens de Britten een volle octaaf meer bereik klassieke tweeters en dat moet op zijn beurt een meer open en transparant geluid opleveren.

Blijft de vraag of dat in de praktijk allemaal inderdaad ‘lekker’ klinkt. Uiteindelijk gaat het daar om. Via het aanraakscherm zijn er de nodige keuze- en instelmogelijkheden, gelukkig met een redelijk intuïtief werkende menustructuur. Het eerste dat in elk geval opvalt, is de controle en rust in het geluid. Een goed teken, zowel in een woonkamerinstallatie als in de auto. 



We beoordeelden de B&W Jaguar installatie voornamelijk met eigen CD’s. Alleen dan weet je met welk ‘toegevoerd’ materiaal het systeem moet werken. In de surround stand wordt dan weliswaar een heel levendig geluidsbeeld neergezet, maar op een of andere manier zal de echte muziekliefhebber het resultaat van de opname op zijn CD of pakweg iPod in Pro Logic II toch als wat rommelig ervaren. Als we het wat oneerbiedig stellen. Wij kregen dat gevoel in elk geval wel. Toegegeven, dat kan iets te maken hebben met de ook in huis al behoorlijk sterke voorkeur voor gewoon stereo.

Eén stapje minder soundprocessing krijg je in de ‘3K’ stand van het systeem. Het virtuele voordeel is dat bijvoorbeeld stemmen nadrukkelijk in het midden worden geplaatst. En eerlijk gezegd, is dat meteen een detail waar we (in audiofiele termen gesproken) wat moeite mee hebben. Aan de andere kan: verreweg de meeste normale Jaguar kopers zullen juist wel voor de extra effecten vallen. Over smaak valt niet te twisten.

Als Jaguar het ons vraagt – en dat doen ze dus -  is de stereo stand van de installatie de meest plezierige om naar te luisteren. Met als opmerkelijke eigenschap dat je in tegenstelling tot ‘thuis’ zowel links als rechts voorin het gevoel hebt dat alles op jouw zitpositie is afgestemd. Geen idee hoe ze dat doen, maar het is absoluut knap. In die stereo stand worden stemmen en instrumenten keurig op hun plaats ‘neergezet’. Resonanties van bijvoorbeeld deurpanelen blijven uit, ook op een hoger volume. En ook bij toenemende snelheid blijft alles door automatische aanpassingen in het geluid goed werken.

We betrapten onszelf er wel op dat we de fader via het beeldscherm steeds wat verder naar voren instelden. De luidsprekers zetten een ingetogen en mooi breed geluidsbeeld neer, maar het virtuele ‘podium’ mag wat ons betreft wel wat verder weg boven de motorkap zweven dan nu het geval is.



Eén ander kritiekpuntje nog: de woofer zit achterin, maar op een of andere manier doen de lage tonen speakers onderin de deuren kennelijk nog veel van het werk, want soms leken lage tonen iets te veel hoorbaar van beneden te komen. Wellicht nog iets experimenteren met het (frequentie) punt van omschakelen?

Alles bij elkaar opgeteld, is de nieuwe B&W installatie prijstechnisch een middenklasser in de eredivisie van de auto audiosystemen, maar wordt het resultaat slechts door de allerbeste overtroefd. Dat zijn mooie troefkaarten. Dus mocht u dus in de running zijn voor een nieuwe ‘Jag’… reserveer dan ook een paar centen voor de muziek. Aangeraden!

MERK

EDITORS' CHOICE