REVIEWWadia

Making the connection

Jan de Jeu | 09 oktober 2008 | Fotografie Jan de Jeu | Wadia

Zet het 170 iTransport op een willekeurige plek in uw audiorack en eenieder die binnenkomt zal zeggen dat dit kleine vierkante kastje er fraai uitziet. Met zijn aluminium behuizing, centraal in het front ingefreesde Wadia logo en vier zwarte puntige pootjes op de hoeken, is hij een volwaardig lid van de Wadia familie. Til deze benjamin echter op en u zult voelen dat hij veel minder gewicht in de schaal legt dan zijn grotere, zwaardere en vooral duurdere familieleden.Een tweede verschil is dat de vier punten waar hij op rust opgebouwd zijn uit rubber; op zich een prima keus maar nogal verafstaand van wat men normaliter bij dit merk aantreft. Op het eerste gezicht lijkt zich onder het logo een led te bevinden. Dit is echter slechts de poort voor het signaal van de afstandsbediening en hij licht derhalve niet op. En al helemaal niet in licht blauw, voor zover dat al belangrijk is. Kruipen we achter het rack dan zien we daar de aansluitingen en daar gaat het uiteindelijk allemaal om. Van links naar rechts is er de aansluiting voor het powercord, de digitale S/PDIF uitgang, de analoge uitgang (links plus rechts), S Video en tenslotte component video. Deze laatste hoge resolutie video output is uitsluitend compatibel met de nieuwere generatie iPods.

Vermeldenswaard is verder dat de analoge uitgang en de digitale uitgang nooit tegelijkertijd beschikbaar zijn. Nu ik hier toch zit valt mij op dat de hoeken van de achterkant minder glad afgewerkt zijn dan aan de voorkant het geval is. Maar ik ga ervan uit dat dit exemplarisch is. Uiteraard voel ik ook nog even aan de connectoren en dan blijkt dat er toch nog wel wat beweging zit in de S/PDIF digitale uitgang connector. Dit heeft overigens, voor zover ik heb kunnen constateren, geen negatieve gevolgen voor de signaaloverdracht.


Making the connection

Voor het beluisteren van deze jongste Wadia telg heb ik in mijn grote luisterruimte een mooi hoge resolutie systeem samengesteld. Naast de gemodificeerde Creaktiv racks staan twee Master Contemporary C luidsprekers opgesteld die middels Nirvana SX luidsprekerkabels verbonden zijn met een gebalanceerd opgebouwde geïntegreerde Unison Research P70 push pull buizenversterker. Als digitale bronnen staan er op het rack de Bluenote Stibbert mk II Tube cd-speler en de Esoteric SA-10 SACD speler. Voor deze gelegenheid heb ik daaraan toegevoegd het normaliter in mijn woonkamersysteem participerende snaaraangedreven CEC TL 5100 CD transport en twee al wat oudere converters van het Italiaanse North Star Design; de Model Three 24/96 D/A converter en de Model Four 24/96 sample rate converter.De Stibbert is gebalanceerd verbonden met de P70 middels een Siltech Classic interlink terwijl de SA-10 middels een zilver/gouden interlink van John van Gent contact maakt met de P70. De Model Three en de Model Four zijn onderling gebalanceerd verbonden door een Apogee Wyde Eye interlink terwijl zowel het CEC transport als het Wadia 170 iTransport hun digitale signaal aanbieden middels een coaxiale Canare Digiflex I digitale kabel. Normaliter zijn het CEC transport en de North Star converters onderling volledig gebalanceerd verbonden maar teneinde een eerlijk vergelijk mogelijk te kunnen maken met het Wadia 170 iTransport dat als enige digitale uitgang een S/PDIF uitgang heeft, is ook hier voor de coaxiale digitale kabel gekozen.


Het wonder voltrekt zich

In de verslaggeving van de prestaties van het Wadia 170 iTransport zal ik mij – absoluut niet gehinderd door enige interesse in de weergave van beeld - verder beperken tot het audio gedeelte. Omdat de weergave via de analoge uitgang van de iPod in mijn oren, ook na tussenkomst van het Wadia 170 iTransport, inferieur is aan de weergave van de gemiddelde cd-speler beperk ik mij bij in dit luistergedeelte bij het beschrijven uitsluitend tot de prestaties via de digitale S/PDIF uitgang. Zoals reeds eerder aangegeven is, is de grote kracht van dit Wadia  iPod dock dat het rechtstreeks het digitale signaal aan de iPod onttrekt. Niet langer wordt de gebruiker geconfronteerd met de beperkingen die de interne DAC van de iPod aan het signaal oplegt.


EDITORS' CHOICE