REVIEWLG

Geluid

Gastauteur | 11 juni 2009 | Fotografie Gastauteur | LG

We zeggen het bij iedere tv-test: wie degelijk geluid wil, vertrouwt beter niet op de luidsprekers van de televisie. Dat is vooral belangrijk voor een degelijke filmervaring en surround- geluid. Dit wil echter niet zeggen dat de ingebouwde luidsprekers onbelangrijk zijn; beeld zonder klank is ook niet alles. Kijk en luister in de winkel even naar praatprogramma’s om in te schatten of de dialogen duidelijk genoeg weergegeven worden. Een muziekzender of je favoriete cd is een prima hulp om in te schatten of je de algemene klankkleur van de set wel aangenaam vindt. Is dat niet het geval, dan snuister je best even in de geluidsinstellingen op het toestel. Televisies die een paar degelijke presets hebben en die beschikken over een equalizer die iets meer kan dan enkel de bas en treble regelen, zijn beter uitgerust om wat te sleutelen aan de klank. Een goede surround-modus is ook een meerwaarde, hoewel die eerder zeldzaam is.

Aansluitingen

Randapparatuur aansluiten op een nieuwe televisie blijft een zaak van vooruit plannen. Wie een av-receiver in huis heeft, kan hier wat minder aandacht aan besteden. De av-receiver vervult dan immers een rol als doorgeefluik, zodat één kabel van de receiver naar de tv meestal volstaat. Maar wie al z’n apparatuur rechtstreeks op de televisie aansluit, moet toch goed nadenken welke bronnen de komende maanden of jaren hun opwachting zullen maken onder de televisie. HD-bronnen zoals Blu-ray-spelers, spelconsoles en HDTV-settopboxen sluit je best aan via HDMI. Drie HDMI-sloten zijn snel gevuld, maar twee HDMI-aansluitingen kunnen vaak ook volstaan. Vooral omdat een component video-aansluiting (de rode, groene en blauwe cinch-stekker) ook gebruikt kan worden om een HD-signaal naar je televisie te sturen. Wie een pc of laptop wil aansluiten op de televisie, let best op de aanwezigheid van een D-sub-aansluiting (VGA). Alle andere aansluitingen kunnen enkel gebruikt worden voor SD-signalen. Scart- en composiet video-aansluitingen (de gele cinch-stekker) zijn dus enkel geschikt voor oudere apparaten of als noodoplossing.

Varia

Televisies worden meer en meer uitgerust met allerlei extra functies. Een usb-aansluiting voor foto’s en muziek bijvoorbeeld, of zelfs een netwerkaansluiting zodat je media vanaf een netwerk rechtstreeks op je televisie kan bekijken. In deze categorie, en vooral in deze prijsklasse, moet je echter niet te veel van al die nieuwigheden verwachten. Opties die het gebruiksgemak bevorderen zijn natuurlijk altijd leuk meegenomen. Een DVB-T-tuner met CI-slot maakt digitale televisie mogelijk zonder settopbox, al is de ontvangst en het aantal beschikbare zenders in Vlaanderen beperkt. In Nederland is dit wel een prima optie. Ook aan de analoge tuner besteden we aandacht wat de kwaliteit van ontvangst en het gebruiksgemak betreft. De afstandsbediening bekijken we vanuit een praktisch standpunt. Werkt ze goed, is ze makkelijk te doorgronden en geeft ze toegang tot een aantal functies rond beeld en geluid zonder helemaal in de menu’s te moeten duiken?

Profiel van de koper

De budgetbewuste kijker die de 21ste eeuw wil betreden op televisiegebied wordt hier op z’n wenken bediend. Je bent een televisieveelvraat die buiten film en sport naar heel wat praatprogramma’s kijkt. Omdat film maar een beperkt onderdeel van je televisiedieet is, ben je niet meteen op zoek naar een XXL-schermformaat. Bovendien bespaar je met een kleinere schermmaat ook op de prijs, en valt het toestel makkelijker op te stellen als je niet al te veel plaats hebt in de woonkamer. ‘Klein’ betekent 32 inch (81 cm) in het huidige tv-aanbod, maar dat lijkt je ruim voldoende. Digitale televisie, dvd, een spelconsole en/of Bluray- speler: je hebt al één of meerdere toestellen uit dit rijtje in huis. Bovendien wil je dat je nieuwe scherm ook klaar is om eventuele uitbreidingen op het vlak van bronnen aan te kunnen. De prijs tenslotte: je legt de budgetgrens op 700 euro, maar je wil daarvoor niet al te veel compromissen maken.






EDITORS' CHOICE