Uiterlijk is een ding. Wat zit er verborgen in de versterker als de bodemplaat los gaat? Nou, dat valt helemaal niet tegen. Ten eerste is de bedrading heel netjes vastgezet en strak gemonteerd. Dat geeft al een beetje aan, welke aandacht de versterker heeft gekregen. De volumeregelaar is een blauwe ALPS. De belangrijkste koppelcondensatoren zijn Rel-Caps en Mundorf, de rest is veelal Wima. Alle gelijkrichters zijn discrete dioden en geen brugcellen. Ik tel tenminste vier verschillende stroomcircuits. De voeding is bedraad met schuifstekers van zware kwaliteit, alle andere bedrading is gesoldeerd. De ingangen, zwaar uitgevoerd, zijn op een print gezet, tegelijk met de draaischakelaar die de ingang kiest. Goed afgewerkte printplaat, geen kabelbruggen, overmaatse weerstanden, het laat allemaal zien dat VTL niet heeft bezuinigd op de bouw van de IT-85. Vaak wordt in buizenversterkers gekozen voor hardwiring, VTL gebruikt een print waarop ook de buisvoeten allemaal zijn gesoldeerd. Daardoor wordt buizen wisselen iets kritischer, want een printplaat is kwetsbaarder dan een stuk draad dat een beetje kan bewegen. Maar als het goed is doet u een paar jaar met de buizen en is wisselen niet vaak nodig.
De IT-85 levert aan 5 Ohm een vermogen van 55 Watt, al geeft VTL niet op hoeveel vervorming dan uit de versterker komt. De totale versterking is 20 dB. De ingangsimpedantie is 20 kOhm via lijn en 135 kOhm via de HT ingang. In rust lust de IT-85 150 Watt, in bedrijf kan dat oplopen tot 500 Watt. De afmetingen zijn niet bepaald standaard, 40 x 30 x 18 cm (bxdxh). De versterker weegt ruim boven de 20 kilo.
De IT-85 ziet bij mij het signaal uit drie bronnen. Voor dagelijkse achtergrond een Magnum Dynalab tuner. Voor cdes een Cyrus loopwerk en DHTRob buizendac. Voor lpes een Transrotor speler met SME arm en Transfiguration element. Met als phonoversterker een H.A.T. De luidsprekers zijn Focal Diablo Utopia III, aangevuld met een Velodyne subwoofer. Bekabeling is van Crystal Cable, netfiltering van Kemp Elektroniks. Om in te spelen gebruikte ik een PrimaLuna cd-speler en Ruark luidsprekers. De prijs van de Ruark luidsprekers staat niet in verhouding tot de prijs van de IT-85, maar de resultaten waren wel opmerkelijk goed nadat de buizen flink wat uren hadden gemaakt. Een heel spannende weergave was het resultaat met verrassend veel detail en ruimte. Omdat de Focales meer recht doen aan de kwaliteit van de versterker, in prijsverhouding beter liggen en bovendien veel kritischer zijn, is de recensie daarmee afgemaakt.