REVIEWFurutech

Luisteren

René Smit | 07 februari 2011 | Furutech

Na een uitgebreide inspeelperiode - het apparaat was nagelnieuw bij aflevering - wordt het tijd om eens serieus te gaan luisteren. Het laatste album van de vorig jaar overleden soulzanger Solomon Burke, spelend samen met de Nederlandse band De Dijk, bevat muziek die de pan uit swingt. De warme volle stem van Solomon klinkt wat minder aangezet in het laag met de GT40, het is wat lichtvoetiger en natuurlijker in een direct vergelijk met de V-Can van Musical Fidelity. Het karakter van de ADL GT40 zorgt er voor dat het langer luisteren met een hoofdtelefoon wat minder vermoeiend is. Het beluisteren van muziek met een hoofdtelefoon in plaats van luidsprekers is een heel andere beleving. Zo is het voor een hoofdtelefoon heel moeilijk om een 3D beeld op te bouwen. Wat de GT40 echter prima weet te bewerkstelligen is het creëren van een ruimtelijke ambiance.

Jackson Browne’s album Running On Empty bevat tracks die op verschillende plaatsen zijn opgenomen. Het is een mix van live tracks, opnames tijdens de tour in een hotelkamer en echte studiotracks. De combinatie ADL/AKG laat dat prima horen waardoor de muziek een extra dimensie krijgt. Stemmen zijn uitstekend verstaanbaar waardoor bijvoorbeeld een nummer als The Load Out extra lading krijgt. Veel hedendaagse albums worden afgemixt met een extra push in het laag, iets dat vaak slecht uitpakt op een wat betere audioset. Het karakter van de Furutech zorgt ook bij deze opnames voor een heilzame werking. Qua detail weergave staat het apparaat zijn mannetje. Kleine details die verloren gaan bij het beluisteren van muziek via luidsprekers en zelfs de V-Can hoofdtelefoonversterker zijn nu plotseling hoorbaar. Een bijzonder positieve eerste indruk voor deze ADL GT40, dat belooft wat voor de andere functies waarover het apparaat beschikt.

Om de ADL GT40 als phonotrap te gebruiken volstaat het omzetten van het schuifschakelaartje aan de achterkant. Na het omprikken van de kabels kan de eerste LP op het plateau van mijn Funk Vector draaitafel. Voorzichtig laat ik de naald in de groef zakken en wacht op de eerste klanken van het album Stars van Simply Red. Wat schets mijn verbazing: het blijft angstvallig stil… Ik controleer de bekabeling en de instellingen, alles lijkt in orde maar er is nog steeds geen geluid. Om te checken of er via de hoofdtelefoon wel iets te horen is draai ik de volumeregelaar van de GT40 een stukje open en plots komt er ook geluid uit de speakers. Wat blijkt, de uitgang is gekoppeld aan de volumeregelaar. Hoe toepasselijk is de titel van het eerste nummer, Something Got Me Started, na deze zoektocht. Het geluid rolt gemakkelijk uit de speakers en heeft dat lekkere vloeiende dat muziek luisteren tot een aangename ervaring maakt. De weergave is zeker niet analytisch te noemen, hoewel er voldoende detaillering te horen is.

Het basloopje in Chuck E’s In Love van het titelloze debuutalbum van zangeres Rickie Lee Jones kent een prima fundament. Als geheel klinkt het allemaal wat compacter dan ik van mijn vM PHM3 Se gewend ben, al blijft het opgebouwde beeld dichter bij de speakers, het blijft er aan plakken. Een goed resultaat, zeker wanneer je bedenkt dat deze ADL bijna de helft goedkoper is dan de vM en daar voor ook nog eens een DAC en hoofdtelefoonversterker mee levert. Opnieuw is er weer de rust in het weergeven en het ontbreken van aangezette S- en T-klanken wat samen ontspannen luisteren mogelijk maakt.
Signalen van Herman van Veen bijvoorbeeld blijft voor mij een prachtig nummer. De plaatsing van de stem en de instrumenten is prima in orde, wel is er minder lucht tussen de verschillende instrumenten te horen. De stem van Herman komt keurig recht uit het midden, staat wel lager bij de grond en is minder los van de begeleidende instrumenten. Het lijkt alsof de opname met de GT40 gemaakt is in een kleinere ruimte, iedereen heeft nog steeds zijn eigen plekje maar men staat wat dichter bij elkaar. 

Dat Furutech de ADL GT40 als een USB DAC in de markt zet is volgens de importeur het apparaat te kort doen. Veel liever promoten zij de GT40 mede als een hoogwaardige omzetter van vinyl naar digitale bestanden. Zo is het mogelijk uw vinyl collectie digitaal te archiveren en hiermee bijvoorbeeld geschikt te maken voor het streamen vanaf de (netwerk) harde schijf. U kunt zich voorstellen dat het resultaat vele malen beter zal uitpakken dan het omzetten via een goedkope USB draaitafel. Andersom kan de Furutech de missing link zijn die uw computer aan de audioset koppelt en zorgt voor de D/A-conversie van de digitale bestanden.

Bij het aansluiten via een USB poort wordt de Furutech automatisch herkent. Daarna volgen nog een paar simpele stappen om de ADL GT40 USB DAC correct te laten functioneren. Het is niet nodig aanvullende software te installeren wanneer de GT40 slechts als DAC gebruikt wordt. Wilt u vinyl digitaliseren dan is aanvullende programmatuur wel vereist. Hiervoor zijn diverse programma’s in de handel verkrijgbaar, downloaden van gratis programma’s is uiteraard ook mogelijk. De importeur stuurt mij een link om het programma Audacity te kunnen downloaden, zij hebben hier goede ervaringen mee. Als relatieve leek op computergebied kijk ik even op Internet om te zien hoe één en ander werkt. Aangesloten via USB zou het een relatief eenvoudige operatie moeten zijn, hopelijk is dit in de praktijk ook het geval.

Het downloaden van de programmatuur verloopt in ieder geval probleemloos. Nu wordt het tijd om mijn Funk Vector draaitafel te koppelen aan de ADL GT40 en deze vervolgens met de meegeleverde USB kabel met de computer te verbinden. Na het aansluiten wordt de GT40 direct herkend, en is hij beschikbaar voor gebruik. Vervolgens moet er in het opname programma, in mijn geval Audacity, aangevinkt worden dat de ADL het opname en afspeelapparaat is. Naar believen kunnen er diverse andere parameters aangepast worden maar dat is, afgezien van het opnameniveau, niet strikt noodzakelijk.

Ik leg 21, het nieuwste album van de Engelse zangeres Adele, op het plateau van de draaitafel en laat de naald in de aanloopgroef zakken nadat ik in Audacity de opname knop heb ingedrukt. Op het computerscherm is het opname proces exact te volgen, het is dus inderdaad bijna plug and play.Nadat ik de opname gestopt heb luister ik hem terug via de combinatie ADL GT40 en AKG K272HD hoofdtelefoon. De opname is opgeslagen in een hoge kwaliteit WAV formaat en klinkt uitstekend. Vele malen beter dan de hoogste kwaliteit MP3. Het nummer Rolling In The Deep klinkt stevig en vol met veel drive in het laag. Zodra het koor inzet wordt dit keurig achter in het geluidsbeeld neergezet. Het hoog klinkt schoon en open, het totale spectrum klinkt totaal niet geknepen of afgevlakt. Dit is echt een uitstekende manier om uw vinyl digitaal op te slaan.

Vanuit Audacity is het heel eenvoudig het bestand te exporteren, dit kan als WAV file maar bijvoorbeeld ook als MP3 zodat het op een iPod of andersoortige draagbare speler te beluisteren is. Ik besluit de gelegenheid te baat te nemen en sla nog een aantal van mijn LP’s digitaal op omdat die niet op CD verkrijgbaar zijn. Een wat tijdrovende klus want het gaat in tegenstelling tot het kopiëren van digitaal naar digitaal alleen in real time. Voordeel is uiteraard dat de kwaliteit gehandhaafd blijft. 

MERK

EDITORS' CHOICE