Wi-Fi

De iOS-apparaten communiceren draadloos, maar de Zeppelin Air mag ook met een draad verbonden worden aan een draadloze router. Daartoe beschikt de Zeppelin over een ethernetaansluiting. De AirPlay streams gaan dan vanaf de ‘zender’ draadloos tot aan de router, het laatste stukje bedraad. Als je hem zo aansluit, hoeft de Air niet eens geconfigureerd te worden. De gebruikte iPhone zag hem meteen.

De meeste mensen zullen de nieuwe Zeppelin echter het liefst met Wi-Fi gebruiken: dan hoeft er geen netwerkkabel naartoe te worden gelegd. Om het apparaat in een draadloos netwerk onder te brengen, moet de gebruiker vanuit zijn of haar computer op de B&W inloggen met een webbrowser. De handleiding geeft daarover een duidelijke instructie. Op de pagina die dan zichtbaar wordt, geef je op met welk netwerk de B&W verbinding moet maken, en geef je je Zeppelin een naam. Dat is met name praktisch als je meerdere exemplaren in huis hebt; dan zijn ze makkelijk uit elkaar te houden. Ze kunnen desgewenst ook allemaal tegelijk dezelfde stream spelen. Het geluid loopt dan synchroon en ze reageren allemaal op dezelfde volumeregelaar. Volgens B&W kunnen bedraad tot twaalf Zeppelins met elkaar samenwerken, draadloos drie.

De techniek in de Zeppelin Air is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen B&W en Apple, die ongeveer een jaar geduurd heeft. Zo kwam de AirPlay chipset tot stand, die B&W afneemt bij Apple. Deze chipset blijft niet exclusief voor B&W, andere fabrikanten kunnen hem ook aankopen. Maar de Zeppelin Air is wel het eerste apparaat dat ervan voorzien is.

Wat de Zeppelin Air niet doet, is zelfstandig verbinding maken met bestandsservers waarop muziek staat. Het is dus geen netwerkplayer in de tot nu toe gebruikelijke zin van het woord. Een iOS apparaat, of iTunes, streamt naar de Air toe: hij haalt zelf niets op. Voorzieningen als UPnP of webradio zal de koper dan ook tevergeefs zoeken. De B&W is heel nadrukkelijk ontworpen om dienst te doen in het Apple ecosysteem.

Aan de achterkant heeft de Zeppelin Air, naast een ethernetaansluiting, ook een video-uitgang (was S-video, nu composiet), een aux-ingang (geschikt voor analoge en optisch-digitale signalen) en een USB-aansluiting. Sluit je daarop je pc of Mac aan, dan wordt de Zeppelin Air herkend als een externe geluidskaart.

MERK





EDITORS' CHOICE