Ultrasone is een door technologie gedreven fabrikant. Neem S-Logicâ„¢, een techniek waarbij het geluid van de hoofdtelefoon niet rechtstreeks de gehoorgang in wordt gedwongen, maar waarbij juist heel slim gebruik wordt gemaakt van de oorschelp. Dat geeft een veel natuurlijker stereobeeld dan gebruikelijk is bij andere merken hoofdtelefoons. Bijkomend voordeel van de S-Logic techniek is dat de geluidsdruk 40% lager kan zijn. En dat je dan toch een vol en dynamisch geluid ervaart. Dit lijkt een detail, maar is wel erg belangrijk ter voorkoming van gehoorschade.
Een andere Ultrasone techniek is ULE (Ultra Low Emission): een gepatenteerde technologie die gebruik maakt van een MU-metalen afscherming. Hiermee is de afgegeven straling gemiddeld 98% lager dan bij hoofdtelefoons van andere merken.
De Ultrasone Edition 8 Limited is een zogeheten gesloten hoofdtelefoon met een - op papier - indrukwekkend frequentiebereik. Alle frequenties tussen 6 Hz en 42 kHz zou Nummer 083 weer moeten kunnen geven. Daarnaast maakt de Ultrasone Edition 8 Limited gebruik van een tri-bass-tube, maar wat dat precies inhoudt kan ik helaas nergens ontdekken. Wel heeft Nummer 083 een extreem korte kabel: slechts 1,2 meter zit er maximaal tussen je oren en de versterker. Gelukkig levert Ultrasone er wel een verlengkabel van 4 meter bij, waardoor je toch comfortabel vanuit de bank naar muziek kunt luisteren.
Luisteren
Al bij de eerste tonen van Nummer 083 besef ik dat er iets speciaals op mijn hoofd staat. Het geluid zit namelijk veel minder in mijn hoofd dan ik gewend ben van andere hoofdtelefoons: het is ruimtelijker en kent zelfs enige diepte. Dat wil ik graag even toelichten.Â
Ultrasone CEO Michael Willberg met op de achtergrond een poster waarop hij S-Logic verduidelijkt - foto: Ed Verkerk
Ons gehoor werkt op een bijzondere manier. Door subtiele tijdsverschillen kunnen we geluiden lokaliseren. Als een geluid van rechts komt zal dat geluid eerst het rechteroor bereiken en een paar milliseconden later pas het linkeroor. Ons brein is erg gevoelig voor deze minimale tijdsverschillen en kan op basis daarvan bepalen waar een geluid vandaan komt. Omdat een hoofdtelefoon uitsluitend een linker- en rechterkanaal kent - het geluid voor je linkeroor bereikt nooit je rechteroor, wat met luidsprekers natuurlijk wel het geval is - wordt het geluid in je hoofd geplaatst. Tot nu toe is er nog niemand die dat probleem kan ondervangen, ook Ultrasone niet. Maar Ultrasone heeft wel een ander slimmigheidje bedacht. Je brein haalt namelijk niet alleen ruimtelijke informatie uit het verschil tussen het linker- en rechteroor, het baseert zich ook op minimale tijdsverschillen die per oor ontstaan. En daar komen de oorschelpen om de hoek kijken!Â
Op deze foto zijn de openingen voor het S-Logic systeem duidelijk zichtbaar - foto: Ed Verkerk
Een oorschelp is een soort schotel van een satellietontvanger. De schotel van een satelliet is perfect concentrisch en focust alle radiogolven naar een vast punt, de LNB kop. Het oor daarentegen is zeer grillig van vorm. Toch moet alle geluid uiteindelijk in de gehoorgang komen. De hersenen gebruiken de door de grillige vorm van de oorschelp ontstane looptijdverschillen om zelfs met één oor geluiden te kunnen lokaliseren. Als je naar de driver van een Ultrasone hoofdtelefoon kijkt zie je achter het akoestisch transparante doek een aantal in afmeting en positie variërende ‘gaten’ zitten. Door deze gaten wordt het geluid op de oorschelp gericht, waardoor er een ruimtelijker geluid gecreëerd wordt. En dat is dus duidelijk hoorbaar.
Ruthenium afdekplaten voor de oorschelpen - foto: Ed Verkerk