(Gesponsord artikel)



HI-VISITMaster

Dynamic Solutions - Master

Jan de Jeu | 05 juli 2002 | Master

Daar tegenover leunen mdf baffles van de Master Two, Three en Four tegen de muur. Wat opvalt is de dikte; 40 millimeter en dikker. In tweede instantie is er nog iets dat mijn aandacht trekt; ook aan de binnenkant van de baffle is de rand van het gat waar de woofer in valt schuin weg gefreesd. Dat de fabrikant oog heeft voor details die de klankkwaliteit kunnen beïnvloeden blijkt ook uit de afwijkende manier waarop de mdf platen in een luidsprekerontwerp met elkaar verbonden worden. Onderling vormen ze geen haakse verbinding van 45 graden maar ook geen sponning. Het is een combinatie van beide vormen, die ook wel 30/60 verbinding genoemd wordt, waardoor er in de verbinding geen beweging meer te krijgen is en de binnenhoek altijd 90 graden vormt.

Voordat we de prototypen van de nieuwe Master Two gaan beluisteren vraag ik Rick hoe het staat met het op de markt brengen van de subwoofer die hij ontworpen heeft voor gebruik met de kleine Magnepan speakers. Het blijkt dat ik niet de enige was die in Frankfurt gecharmeerd was van het resultaat want ook de grote baas van Audionord Europe uit Zweden heeft ze beluisterd en Dynamic Solutions zal deze subwoofers nu gaan produceren. Voorlopig alleen voor de Europese markt. Onder andere door dit soort contacten openen zich ook nieuwe wegen voor een mogelijke distributie van Master luidsprekers buiten Nederland en Rick is hier dan ook druk mee bezig.

Even voorstellen

Hij is 44 jaar oud en is nu zes jaar actief met zijn inmiddels vierde bedrijf Dynamic Solutions. Tot die tijd combineerde hij het werken voor zijn kleine eigen software bedrijfjes steeds met een vast dienstverband elders. Bij Philips PTIS heeft hij op de afdeling ontwikkeling het giromaat kastje mede ontwikkeld. Daarna is hij via diverse ingenieurs en projecten bureaus terecht gekomen bij Mitsubishi Electric, Audioscript en Penhold. Hij heeft als achtergrond HTS elektrotechniek en gedurende de twaalf jaar dat hij bij Penhold werkzaam was, o.a. als productmanager, heeft hij heel veel geleerd dat hem in zijn eigen bedrijf nu goed van pas komt. Hij verzorgde producttrainingen en gaf lezingen voor de zestig dealers die Penhold destijds had. In die situaties werd er wel eens opgemerkt: "Kijk, daar heb je de meester." Dat is hem altijd bij gebleven en toen hij dan ook zocht naar een naam voor zijn luidsprekerlijn kwam hij als vanzelf op Master. Verder was hij daar onder andere nog verantwoordelijk voor het schrijven van reclameteksten en foldermateriaal. Ook verzorgde hij de organisatie van de jaarlijks terugkerende Bunnik show waar diverse importeurs van audio hun nieuwe producten aan de Nederlandse dealerwereld presenteerden. Hij heeft derhalve erg veel contacten in de audio wereld.

Het ontwerpen

Tot nu toe zijn alle op de markt gebrachte Master ontwerpen tweeweg toepassingen. Rick begint met het bouwen van een luidsprekerkast op grond van uitgevoerde berekeningen. Dan neemt hij een patch panel waarin hij zijn basis filter opneemt. Vervolgens neemt hij het systeem mee naar de man waar hij zijn luidsprekerontwerpen altijd uitprobeert en vervolmaakt. Deze man beschikt over o.a. Spectral elektronica. Met deze breedbandige, snelle, transparante Spectral elektronica loopt Rick niet de kans dat - zoals hij dat van nabij bij Driade meegemaakt heeft die speakers ontwikkelden met behulp van Duson elektronica - de elektronica bij het ontwerpen de beperkende factor vormt. Aldaar wordt het systeem aangesloten en door te luisteren bepaalt Rick aansluitend of er een condensator of spoel verlaagd dan wel verhoogd moet worden en stelt hij het concept samen.

Dit concept wordt vervolgens doorgemeten met het Tektronix meetsysteem. Gedurende het meten vergelijkt Rick dan de meetgegevens met wat zijn gehoor hem vertelt. Wanneer daar grote verschillen in zitten dan laat hij uiteindelijk het gehoor prevaleren. Vervolgens worden er een aantal mensen - die gewend zijn om veel naar muziek te luisteren - voor een luistertest uitgenodigd waarbij Rick hen blootstelt aan twee of drie filtervarianten. Daarbij gaat het dus uitdrukkelijk niet om de technische aspecten en audiofiele parameters als transparantie, ruimteafbeelding of detaillering. Een luidspreker moet voor Rick in de eerste plaats herkenbaar muzikaal klinken waarbij met name een gedetailleerd laag van groot belang is. Pas daarna worden de puntjes op de i gezet, hetgeen betekent dat de speaker uiteindelijk aan twee criteria moet voldoen. In de eerste plaats moet hij passen binnen de klanksignatuur die alle Master speakers eigen is. Ten tweede moet hij met kop en schouders uitsteken boven de concurrentie die er in de zelfde prijsklasse op de markt is. Heel vaak zijn dit Avalon luidsprekers. Maar ook andere merken komen in aanmerking waaronder Audio Physic, Wilson, Dynaudio, Totem, Magnapan en Sonus Faber. Zo heeft Rick de Master Four in de ontwikkelfase vergeleken met een Audio Physic (Spark) en met een Sonus Faber. Ook worden de Masters uitvoerig beluisterd op elektronica van Krell, Mark Levinson, Primare, Audio Research, Marantz, Array en natuurlijk op de eigen elektronica.

Luisteren in Geldermalsen; prototypen en Masters

Uiteindelijk komen we toe aan luisteren. Rick laat eerst de nu aangesloten prototypes van de Master Two horen. Hij draait een nummer van een cd van Jacintha en vervolgens een mij onbekende cd van Doug McLeod. Mijn bewegingloze manier van luisteren wordt door Rick op dat moment geïnterpreteerd als een uiting van afkeuring. Het tegendeel is echter waar. Ik zit in een veel te harde ruimte, de combinatie van cd loopwerk en DAC is gedateerd en de units liggen niet verzonken in de nog onbewerkte luidsprekerkasten Ik wordt echter volledig in de muziek getrokken. Ook wanneer ik later een door mijzelf meegebrachte cd draai luister ik door de genoemde beperkingen heen en geniet ik van de potentie van de weergevers. Wanneer Rick vervolgens de Master Three aansluit is de transparante, neutrale en muzikale Master signatuur opnieuw herkenbaar aanwezig. Ik ben dan ook benieuwd naar de demo van de huidige Master Two en Master Three die ik diezelfde middag bij Audio Excellence in Zevenbergen bij zal wonen.

Meestal speelt een hi-visit zich af op slechts één locatie. In dit geval is het bezoek echter uitgespreid over drie locaties en twee verschillende dagen. Dezelfde dag dat ik Rick in Geldermalsen bezoek volgt in de middaguren nog een bezoek aan een belangrijke dealer van hem. Audio Excellence in Zevenbergen heeft de volledige lijn van Master in huis en ook de eigenaar draait thuis met Master luidsprekers. De zaak blijkt zich op een industrieterrein te bevinden en wat mij na binnenkomst direct opvalt is het hoge woonhuis gehalte. De eerste ruimte geeft me door de grote houten eettafel hetzelfde gevoel dat ik in mijn jeugd kreeg wanneer ik de grote woonkeuken van de boerderij van mijn grootouders betrad. Een uitgewogen combinatie van sfeer en functionaliteit. Daarachter zie ik de luisterkamer. De eigenaar presenteert een perfecte kop koffie en na een geanimeerd kennismakinggesprek waarin o.a. de kwaliteit en het vermeende effect van audio recensies centraal staan lopen Rick en ik door naar de luisterkamer. Aangesloten staat op dat moment een systeem bestaande uit Master Three luidsprekers, een Mark Levinson 390 S cd speler, een Marsh Sound Design A400 eindversterker en interlinks, luidsprekerkabels en netsnoeren van Nirvana.






EDITORS' CHOICE