Een bedrijf starten of voortzetten is één ding, maar ook het verzamelen van merken is heel belangrijk. Op welke wijze, of misschien beter gezegd, aan de hand van welke criteria bepalen jullie je productenpalet? Marco: “Ik zoek naar apparatuur die iets extra te bieden heeft boven het grote maaiveld. Met name iets extra in de weergave en niet in flitsende elektronica. Ik ben begonnen met Astin Trew versterkers en cd-spelers. Daarna kwamen luidsprekers van Dutch Speaker Systems. Omdat ik een liefhebber ben van analoge weergave kwam ik terecht bij Acoustic Signature voor platenspelers, Sutherland met zijn phonoversterkers en binnenkort verwacht ik de eerste zending van Raysonic apparatuur. Ik heb op die manier de handen voorlopig vol en ben niet actief op zoek naar een volgend merk of component. Hoogstens zouden fraaie pickup-elementen nog een aanvulling kunnen vormen”.
Je kunt je dealers dus voorzien van een totale keten, behalve bekabeling. Net zo goed als je kritisch bent in je apparatuurkeuze zul je, beter gezegd zullen jullie (want ik moet je partner Glenn zeker niet vergeten) ook graag willen weten, welke dealers het meest geschikt zijn om met jullie merken aan de slag te gaan? Marco: “Wij kiezen op dit moment heel bewust voor de zelfstandige dealers, omdat die de aandacht aan onze producten willen en kunnen geven. Een merk als Astin Trew verdient het om groot te worden, maar bij een winkelketen zou het al snel verdrinken in de massa. De dealers die wij nu hebben, zijn allemaal bereid tijd te investeren in het adviseren van de klant. Veelal in hun eigen omgeving, maar ook bij de klanten thuis. Om die reden doen we geen zaken met 100% internetwinkels, want een goede audioset stel je niet samen op een pc, daar luister je naar en die componeer je in overleg met de klant. Wij hebben nogal wat zogenaamde thuisdealers, die vanuit hun eigen woning werken. Daar demonstreren ze in woonomgevingen en we merken dat ze een missie hebben. Een groot voordeel voor thuisdealers is, dat ze buiten de winkelcentra opereren, buiten de stadscentra, waardoor de lasten laag blijven en de verkoopprijs niet wordt bepaald door de huurprijs van het winkelpand maar door de waarde van de apparatuur. Met onze dealers praten we vaak veel meer over het vak, over de sfeer van de winkel, over de klanten, dan dat we praten over de apparatuur en het zakelijke deel. Sfeer is voor Glenn en mij erg belangrijk, het moet klikken tussen de dealer en ons. Een dealer moet aantonen dat hij echt met het product wil werken en snapt wat de filosofie achter de merken is”.
Heeft een kleine dealer niet het nadeel dat technische kennis ontbreekt en service in de knoop komt? Marco: “Veel van onze dealers hebben audio als hobby gehad. Vanuit die kant kunnen ze de meeste problemen zelf oplossen. Is een apparaat defect, dan lossen wij dat op. Ik werk intensief samen met Sander de Waal van Audio Consultancy, een kei in techniek, waardoor het nooit nodig is geweest een defect apparaat naar de fabriek te sturen. Alle reparaties en garantiegevallen lossen we in eigen beheer op. Sander heeft als specialisatie buizenapparatuur. Hij is bovendien nauw betrokken bij productbeoordelingen en zelfs bij ontwikkelingen die later door de fabriek worden gebruikt in nieuwe series en lijnen. De samenwerking tussen de fabriek en ons gaat veel verder dan alleen maar bestellen en doorgeven. Zelf ben ik niet technisch genoeg om schakelingen te ontwerpen, dat laat ik aan Sander over. Ik beperk mij wat dat betreft tot het aansluiten, demonstreren, afregelen van apparatuur en/of het opbouwen van platenspelers”.