ARTIKEL

Home Cinema is genieten in het groot.

Gastauteur | 26 augustus 2004 | Fotografie Gastauteur

In vier stappen tot het juiste scherm:

Stap 1. "Wat is uw type?"
Er bestaan vier soorten projectieschermen:
- elektrisch bediende projectieschermen
- handbediende projectieschermen
- draagbare projectieschermen
- vaste spanschermen
Een draagbaar projectiescherm is de beste keuze als het scherm op verscheidene plaatsen moet worden gebruikt. Voor een vast projectiescherm hebt u de keuze tussen een elektrisch of manueel bediend of een spanscherm. De keuze hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en uw budget.

Stap 2. Verhoudingsgewijs gezien...
Afhankelijk van de projectiemethode heeft het geprojecteerde beeld een bepaalde breedte - hoogteverhouding: de beeldverhouding. Voor het beste resultaat kiest u een projectiescherm met dezelfde beeldverhouding als het geprojecteerde beeld. De meest gebruikelijke beeldverhoudingen zijn:
1:1 standaardformaat (breedte = hoogte)
4:3 videoformaat (breedte = 1,33 x hoogte)
16:9 breedbeeldformaat (breedte = 1,78 x hoogte)

Stap 3. De juiste plaats: kijkhoogte en -afstand
De ideale afstand van de onderkant van het projectiescherm tot de vloer is 60-90 cm voor gebruik als "thuisbioscoop". De optimale kijkhoogte in de thuissituatie is vaak zo laag doordat de kijker lekker onderuitgezakt zit op een bank. Het scherm mag in de thuissituatie zeker nog lager, de voorkeur van de gebruiker speelt hier ook mee.

De optimale perceptie van het geprojecteerde beeld wordt bepaald door:
Minimale kijkafstand = 1,5 x breedte van het projectiescherm

Ter illustratie:

Stap 4. Doeken op maat
Projecta biedt een uitgebreid gamma projectiedoeken aan in verschillende schakeringen en met verschillende beeldeigenschappen. Een situatie die een brede kijkhoek vereist, in een ruimte met veel omgevingslicht, vraagt om een andere doeksoort dan een toepassing met een projector met zwakke lichtsterkte in een kleine ruimte. De eigenschap van het projectiescherm die het in staat stelt het licht in een bepaalde richting te weerkaatsen heeft gevolgen voor de kijkhoek en de helderheid van het beeld. De opstelling van de stoelen, de kijkhoek en de positie van de projector (aan het plafond of op een tafel) zijn eveneens omgevingsfactoren die de keuze van het juiste projectiedoek bepalen.
Om u het juiste projectiescherm voor uw toepassing en projectieruimte aan te bieden, hebben wij diverse doeksoorten voor projectieschermen ontwikkeld. De verschillende projectiedoeken en hun specifieke kenmerken en toepassingen worden hierna verklaard.



a. diffusieprojectiedoeken
Ze zijn geschikt voor toepassingen die een brede kijkhoek tot 50° L/R (Links/Rechts) vereisen en voor projectoren met grote lichtsterkte. Ze zijn zowel geschikt voor projectoren op zithoogte als voor aan het plafond gemonteerde projectoren. Deze doeken zijn beschikbaar in " Matwit" en met "High Contrast". Matwit geeft heldere, levensechte kleuren. Het lichtgrijze oppervlak van de doeken met High Contrast geeft diepere zwartniveaus, vollere kleuren en een uitstekende weergave van schaduwdetails. Voor de beste resultaten met High Contrast doeken raden wij aan de ruimte te verduisteren.



b. reflecterende projectiedoeken
Projectiedoeken met een speciale bovenlaag die de reflectie versterkt. Uiterst geschikt voor ruimten met een normaal omgevingslicht en voor projectoren met zwakke lichtsterkte. Het projectiedoek reflecteert het licht weg van de projector, zodat ze buitengewoon geschikt is wanneer de projector aan het plafond hangt. De maximale kijkhoek bedraagt 35° L/R.



c. retroreflecterende projectiedoeken
Deze doeken geven een verbazende helderheid en zijn geschikt voor ruimten met veel omgevingslicht en voor projectoren met zwakke lichtsterkte. Het projectiedoek weerkaatst het licht voornamelijk in de richting van de projector en is dus alleen geschikt als de projector op kijkhoogte staat. De maximale kijkhoek is 25° L/R.



d. diffusiereflecterende projectiedoeken voor rear projection
Speciale doorschijnende projectiedoeken zonder hotspot, ideaal voor projecties waarbij de projector achter het scherm is geplaatst (rear projection). Dankzij de hoge reflectiegraad zijn deze projectiedoeken uiterst geschikt voor ruimten met veel omgevingslicht. De maximale kijkhoek is 35° L/R.

 

Meer informatie vindt u op de volgende website: www.projectascreens.com of op de Projecta special van HiFi.nl

Dit artikel is geschreven door Piet Philipsen van Projecta.


EDITORS' CHOICE