Inmiddels kent de iPod drie varianten: de klassieke, met een 20 of 60 GB harde schijf (310 euro en 440 euro); de iPod Nano, met een 4 of 6 GB harde schijf (200 euro en 250 euro), en de iPod Shuffle, met 512 MB of 1 GB flash-geheugen (100 euro en 140 euro).
We beginnen met de kleinste. De iPod Shuffle is een heel simpel apparaatje, waarop het traditionele clickwheel en zelfs een display ontbreekt. De Shuffle moet het hebben van willekeurigheid bij het afspelen: de gebruiker kan immers zonder zo’n display niet zien wat er speelt, en al helemaal niet wat er nog komen gaat. Dat verklaart ook de naam Shuffle: standaard worden de aanwezige nummers door elkaar gehusseld bij het afspelen. Gezien de beperkte capaciteit valt er overigens best te leven met de Spartaanse uitrusting van dit model. Verder is de Shuffle als enige van het stel solid state: er zitten geen bewegende delen in. Dat maakt hem de meest geschikte ipodvariant voor gebruik onder moeilijke omstandigheden: bij het joggen, in de fitnesshal, enzovoort. Met een optionele plastic beschermhuls laat hij zich daarbij nog spatwaterdicht maken. Ideaal voor wie nog wel eens flink zweet of de regen niet schuwt.
iPod Nano
September 2005 moest de bestverkochte iPod, de Mini, het veld ruimen. Het mag tekenend zijn voor Apple’s constante drift tot vernieuwing en verbetering dat juist hét grote succesnummer eruit werd gegooid.
De Mini was in feite een miniatuurversie van de allereerste, ‘grote’ iPod: een 4 of 6 GB harde schijf en een zwartwitschermpje. De Nano kiepert dat allemaal overboord. Het scherm is in kleur, de harde schijf is vervangen door 2 of 4 GB Flash-geheugen. Dit maakt een ongelooflijk klein formaat mogelijk: 8,9 bij 4,1 cm en een dikte van nog geen 7 mm (!). Hij is leverbaar in zwart en wit.
Overigens was het niet alleen hosanna wat de klok sloeg: kopers beklaagden zich al vroeg over het kunststof frontje, dat snel bekrast. Apple reageerde verbaasd op alle commotie: het gebruikte plastic zou hetzelfde zijn als bij de traditionele iPods. Hoe dan ook lijkt het best geraadzaam om een beschermhoesje aan te schaffen, ook al legde in één test zelfs het overrijden met een auto de Nano nog niet het zwijgen op.
iPod
Hét cultapparaat blijft nog steeds de ‘grote’ iPod. Leverbaar in 20 GB- en 60 GB-varianten, kunnen ze respectievelijk tot 5.000 en 15.000 nummers bevatten.
Inmiddels zijn ze ook standaard voorzien van een kleurenscherm, waardoor menu’s er veel aantrekkelijker uitzien, en de gebruiker zijn of haar foto’s erop kan bekijken. Een fijn extraatje is Apple’s iPod Camera Connector (30 euro), een klein plastic USB-verloopje voor gebruik met een digitale fotocamera. Die maakt het mogelijk om onderweg die altijd–te kleine camerageheugens over te zetten op de harde schijf in de iPod, en het camerageheugen voor verder gebruik vrij te maken. Ideaal. Een speciaal videokabeltje (30 euro) maakt de geïmporteerde foto’s vervolgens ook zichtbaar op een TV.
Een bijzondere, in zwart met rood uitgevoerde variant van de iPod luistert naar de naam iPod U2, waarvan de achterkant wordt gesierd met de handtekeningen van de bandleden. De capaciteit is 20 GB.
Zijn 30 euro hogere prijs rechtvaardigt de iPod U2 met een kortingscoupon van 50 euro voor The Complete U2, een te downloaden “box” met 150 U2-nummers uit de iTunes Music Store, die normaal 149 euro kost. Speciaal voor de ware liefhebber, zullen we maar zeggen.