ARTIKEL

KEF -Heco/Magnat - Nakamichi

Gastauteur | 28 september 2006 | Fotografie Gastauteur

KEF

Drie echte primeurs waren er op de stand van KEF. In de eerste plaats twee typen luidsprekers op basis van de techniek, zoals enkele jaren geleden geïntroduceerd met de KEF Kit 100. Hierbij wordt de ruimtelijke klank van een 5.1 set speakers gerealiseerd met slechts twee zichtbare luidsprekerkasten en een sub. Wie de KEF Kit 100 kent weet dat dit wordt bereikt door de combinatie in één kast van naar voren stralende Uni-Q speakers voor linker, rechter en middenkanaal met haaks hierop een flatpanel welke een achterkanaal realiseert, gesteund door reflexie via de wanden van de kamer. Het systeem werkt wonderlijk goed door de toegenomen ervaring met flatpanels en vooral ook door de Uni-Q-techniek van KEF die een stabiel ruimtelijk klankbeeld neerzet, waarbij in een groter gebied dan alleen in een sweet spot een gestoken scherp geluidsbeeld te horen is.

De getoonde nieuwe modellen heten ‘five two seven’ en ‘five two eleven’. De ‘seven’ kan op een standaard of aan de muur en herbergt zeven speakers: een 75 mm Uni-Q met 15 mm tweeter voor het middenkanaal, nog zo een voor L/R en twee 75 mm woofers. Bij de vloerstaande ‘eleven’ is het middenkanaal aangevuld met een 75 mm woofer en het L/R kanaal heeft in totaal vier zulke woofers. De specificaties vermelden dat de ‘eleven’ tot 90 Hz komt in het laag en de ‘seven’ tot 100 Hz. De slanke, boven en onder elegant afgeronde behuizingen meten 40x10x23 cm en 102x21x23 cm. Zelf vond ik de glanzend zwarte de mooiste maar ze zijn er ook in mat zilver uitvoering. Met de bijgeleverde kabels kunnen ze op iedere 5.1 versterker / receiver worden aangesloten. Ze zullen in oktober verkrijgbaar zijn en 1000, resp. 1800 Euro per stel gaan kosten. Dus wie wel goed surround maar geen kamer vol luidsprekers wil vindt zijn of (vooral ook) haar wensen vervuld!

Dan was er de 5005.2 separate surround boxenset, bestaande uit vijf stuks HTS5001.2 satellieten en HTB2 subwoofer, alle in zwarte hoogglans uitvoering. De set is in september al in de winkel voor 1800 Euro en duidelijk ontworpen voor de homecinema fans die trendzettende styling met perfecte geluidskwaliteit waarderen. De cilindervormige satelieten zijn ongeveer net zo hoog als de min of meer kogelvormige subwoofer. Van die laatste zegt KEF dat rechtop of op zijn kant zetten geen klankverandering geeft.

De derde primeur was een dockingstation voor bij de Kit 100 en Kit 200 waarin alle iPod modellen passen en aan de bestaande afstandsbedieningen gehoorzamen. Een primeur die KEF met velen moest delen. Meeliften met het iPod succes was op deze IFA aan de orde van de dag. (HV)


Heco/Magnet

Bij deze luidsprekermerken, die met nog een derde merk onder dezelfde moedermaatschappij opereren, straalde Heco een meer klassieke sfeer uit dan Magnat. Laatstgenoemde die zich ook intensief met carhifi bezighoudt, was op de beurs met een nieuw type met de aanduiding ‘700’ in de prestigieuse Quantum serie en zwart geëloxeerde uitvoeringen in de moderne Neos-, Needle- en Prisma-series die een geëxtrudeerde aluminium behuizingen hebben. Zwart is kennelijk in de huidige designwereld sterk in de mode.

De 700-serie, verkrijgbaar in echt kersenfineer, hoogglans zilver en pianolak zwart uitvoeringen, bouwt voort op de ontwikkelingen van de Quantum 900-serie die de top bij Magnat vormt. Zo zijn de conussen van de midden- en basunits gemaakt van dun aluminium dat aan beide zijden voorzien is van een laagje keramiek. Hierdoor wordt bij een gering gewicht een hoge stabiliteit en interne demping bereikt. Verder aluminium spuitgiet korven, hoog belastbare spreekspoelen en afgeschermde magneten. Voorts zijn de montageplaten van de tweeters aan de buitenzijde voorzien van vilt om reflecties tegen te gaan en zodoende eveneens de ruimtelijkheid van de weergave te bevorderen. Er worden ‘APOC’ (Amplitude en Phase Optimised Crossover) filters toegepast, waarmee fasegelijkheid van de units bij de overgangsfrequenties wordt nagestreefd. Ook de constructie van de kast- en reflexpoort zijn opnieuw onder handen genomen. Kortom, hier staat een luidsprekerserie die, hoewel niet de duurste van dit merk, technisch geheel van deze tijd is.

Bij HECO kreeg de nieuwe METAS-serie veel aandacht. Ook hier een serie die nieuw ontwikkeld werd op basis van de vlaggenschipmodellen van HECO: de CELAN serie. (Zie HVT 2006-6 voor een test van het kleinste model van die serie). HECO bestaat al sinds 1949 en heeft van begin af aan altijd gestreefd naar de beste geluidskwaliteit in de huiskamer. Daarmee schaart dit, meestal wat bescheiden opererend, Duitse merk zich toch maar mooi in de huidige kopgroepgelederen uit het begin van de HiFi-ontwikkeling zoals QUAD, Klipsch, KEF, B&W, Canton en dergelijke namen. Opvallend in de HECO Metas-serie vind ik vooral de toepassing van cellulose- en wolvezel bij de conussen van de midden- en laagweergevers die, zoals alle drivers, in het eigen laboratorium van HECO door ervaren ingenieurs ontwikkeld werden. Een beproefd recept om lichtgewicht conussen met een hoge interne demping te krijgen. Verder valt op dat de MDF kasten zes verticale wanden hebben om staande golven tegen te gaan en alleen leverbaar zijn in houtfineer, kersen en donker palissander. Een opvallend detail in de constructie van de tweeter is een korte hoornopening in de aluminium frontplaat. Van oudsher wordt dat, tezamen met een dubbele magneet, toegepast om het rendement van de tweeter op het niveau van de overige drivers te brengen zodat het filter die taak niet hoeft te doen.

Kortom, bij HECO een degelijke combinatie van oude bewezen en betere nieuwe technieken om een topluidspreker te maken en dat doet deze Keulse fabriek, het zij nog eens gezegd, al meer dan vijftig jaar. (HV)


Nakamichi

De stand van Nakamichi straalde een uitgesproken ‘design/kwaliteit’- imago uit. Dat is ook kennelijk het marktsegment waarop de onderneming zich thans richt, nu fundamentele technische vernieuwing bij dit merk geen ‘unique selling point’ meer is. Heel duidelijk is het nieuwe usp wèl: prachtige vormgeving met dure materialen, gekoppeld aan uitgekiende functies en bediening. Twee nieuwe producten, ‘LUMI’ plasma-tv en ‘LUMOS’ portable DVD speler zijn daarvan ook weer typische voorbeelden.

Bij LUMI tv gaat het om drie grootbeeld plasma tv’s: de LUMI 42 ‘enhanced definition plasma tv’ en de LUMI 50 en LUMI 63 ‘high definition plasma tv’s. Ze zien er werkelijk prachtig uit en Nakamichi zegt in de presentatie zelf, mijns inziens terecht: “So subtle, it’s extravagant”. Een zwart pianolak frame om het scherm, rustend op een matzwarte basis waarin de bedieningsknoppen nauwelijks als zodanig te herkennen zijn hoewel ze vlak voor je neus staan en een voet van gepolijst massief graniet. De HD modellen gaven een vlekkeloos beeld te zien en bij het ‘enhanced definition’ model was het beeld, hoewel van een wat mindere kwaliteit, bepaald mooi te noemen.

De LUMOS portable DVD-speler is wat je noemt een hebbeding waarmee je overal gezien wil worden. Hij speelt DVD, DVD+R/RW, DVD-R/RW, VCD, SVCD, CD, CDR/RW, MP3, JPEG, foto-CD en CD+G. Hij ondersteunt NTSC en PAL en heeft ook een klokfunctie. Het 7 inch TFT-LCD breedbeeld schermpje heeft 1440x234 pixels. Aansluitingen zijn er voor A/V in en uit, alsmede een 5.1 digitale audio uitgang. Dan is er nog een SD-kaartlezer, waardoor ook foto’s en bewegend beeld afkomstig van een digitale camera zijn te vertonen. Met dat alles wordt dus ook gemikt op degenen die bij klanten et cetera, presentaties moeten geven. Altijd een mooi excuus om zo’n chic ding te kopen nietwaar? Want chic is hij zeker, met zijn mooie lederen etui en polsriem.

Het stevige batterijgedeelte is trouwens afneembaar, waardoor een elegant klein plat zwart doosje van 203x155x27 mm met uitklapbare steun op tafel of nachtkastje kan worden gezet en gevoed uit het lichtnet. Verwennerij dus, daar bij Nakamichi! (HV)


EDITORS' CHOICE