Versterkers – Als een versterker ouder dan tien jaar is kan het een goed idee zijn om de condensatoren in de voeding te laten vervangen. Je hoort pas hoe groot de invloed van oude, vermoeide condensatoren is wanneer ze vervangen zijn. Het geluid is dan weer fris en dynamisch. De veroudering wordt tijdens het gebruik veroorzaakt door het voortdurende laden en ontladen, en door de hogere temperatuur die in veel versterkers voorkomt. Vooral sommige klasse-A ontwerpen hebben door hun forse warmte-ontwikkeling vaker een set nieuwe elco`s in de voeding nodig.
Ook kunnen de potmeters van de volumeregeling of bronkeuzeschakelaars vuil zijn en niet goed meer functioneren. Een tip uit eigen ervaring: contactspray maakt meer kapot dan je lief is, en dan draait het toch op vervanging uit. Reparaties aan versterkers kun je beter niet zelf doen, en dus kost het weer fors munten. Bij een versterker die vijf jaar werkloos op zolder of in de schuur gestaan heeft hoef je daar niet eens over na te denken: die condensatoren zijn volledig ontladen, en krijgen van de eerste stroom in lange tijd soms zo`n opdonder dat ze geheel of gedeeltelijk de geest geven. Los nog van de dikke laag oxidatie op de geleidende delen van de volumepotmeter...
Luidsprekers – Lastige dingen, want als ze normaal gebruikt worden kunnen ze bij wijze van spreken een mensenleven mee. Maar vaak ook het meest mishandelde component in een hifi-keten. Mogelijke euvels: bramen aan de spreekspoelhouder omdat de conus uit de magneet is gesprongen door te hard draaien. Dat geeft een krassend en dus zeer vervelend bijgeluid. Ook: verzakte conussen omdat de lijm waarmee de rolrand aan de korf van de unit is vastgemaakt onder invloed van warmte is gaan schuiven. Of nog erger: doorbakken tweeters die amper nog iets doen omdat de spreekspoel is verbrand door te veel stroom. In zeldzame gevallen komen ook opgeblazen filtercomponenten voor. Eigenlijk weinig waar je zelf wat aan kan doen, en dus weer extra kosten.