REVIEWMcIntosh

Toverwoord

Het toverwoord USB haal ik van stal. Een DAC zonder USB is niet meer te verkopen, al gebruik ik die ingang zelden tot nooit vanwege de NAD netwerkspeler en een Naim die via ethernet vanaf een NAS muziek speelt. Mijn Esoteric heeft een simpele adaptieve USB-poort, dus dat wekt ook de behoefte niet op. Ik ga voor het gemak even uit van dezelfde Stacey Kent opname die is geript van CD. Gelukkig voor u en voor mij is er niets mis met de USB poort van de D100. Hij speelt op eenzelfde kwaliteitsniveau als de RCA-poorten, niet beter, niet minder, niet anders voor zover ik kan constateren.

De ware hobbyist zal ongetwijfeld met JRiver, kernel streaming, drivers iFi doosjes etc. de weergave kunnen oppoetsen, ik houd het liever eenvoudig en goed (genoeg). Van hetzelfde laken een pak met een high resolution file van The Alan Parsons Project (24/192) en studiomasters van STS-Digital (24/176,4). Het maakt mij totaal niet uit of ik dat via USB of via RCA speel, kwaliteit en klank zijn voor mij gelijk. Overigens beschouw ik dat als een compliment. Eerder kwam ik DAC's tegen waar alleen via USB het maximale uit te persen viel, alsof S/PDIF niet meer meetelt. De D100 perst het maximum uit elke ingang en elke uitgang.

De laatste optie is het gebruik van de D100 als D/A-converter en tegelijk als voorversterker. De Strumento gaat er tussenuit en de Yter kabels gaan aan de variabele uitgang. Nu alles toch even uit moet kan ik de D100 "upgraden" met een Crystal Cable netsnoer. Die laatste stap is geen succes. Ik ga heel snel terug naar het in verhouding spotgoedkope Supra netsnoer dat de DAC beter laat presteren. Zo luister ik verder en laat een scala aan muziek de revue passeren. Natuurlijk nog even de Stacey Kent opnames, Renée Fleming, maar ook werk van Janine Jansen, Agnes Obel, The Nits en Tic Tac Toe om er een paar op te sommen. In grote lijnen blijft de weergave gelijk.Wat echter verdwijnt is een stukje magie in het geluid, waar ik de Audia Flight Strumento No.1 zo om waardeer.

De oorzaak zoek ik in de volumeregelaar van beiden, die uiteraard in de D100 vele malen simpeler van opzet is dan in de kostbare Strumento. Aan de andere kant kan ik mij voostellen dat in een McIntosh combinatie van de D100 met bijvoorbeeld een set MC275 monoblokken (heerlijk: digitaal in, buizen uit) een voorversterker veel minder gemist zal worden. Ook een MC302 stereo eindversterker met autoformers en een uiterlijk dat perfect bij de D100past, zal een droom zijn voor vele audiofielen die iets hebben met het merk McIntosh, of gaan krijgen als ze er eens naar luisteren. Wie streeft naar een ultieme weergave kan niet om een voorversterker heen ben ik bang, of die nu van hetzelfde merk is of van een andere fabrikant.

I have a dream

Na een hernieuwde kennis making met een product van McIntosh neemt de hebberigheid naar een component of een complete set van het merk wederom toe. De McIntosh D100 heeft mij overtuigend bewezen op welk niveau de fabrikant uit Binghamton USA zich begeeft. Ook onder de nieuwe eigenaar is er geen enkele concessie gedaan aan kwaliteit. De D100 speelt domweg muziek en nog eens muziek. Zonder een enkele aanwijzing dat het gaat om weergave vanaf een digitaal medium. Punten van aandacht zijn het ontbreken van zelfs maar één enkele analoge ingang en het feit dat ik de D100 net wat liever inzet als D/A-converter met vast uitgangsniveau dan als digitale voorversterker. Ook zou ik graag een digitale XLR ingang op de D100 zien. Punten die geen van drieën rechtsreeks te maken hebben met het plezier waarmee ik de afgelopen tijd kon luisteren naar de DAC. Binnen of buiten een McIntosh setup daarom van harte aanbevolen. Waarom? Hij speelt naar mijn idee op een heerlijk manier zijn bitjes af en vormt met een mooi loopwerk of een mooie digitale muziekspeler een machtige combinatie.

Plus:
+ Analoge manier van weergeven
+ Alle digitale ingangen presteren op gelijk niveau
+ Goed inzetbaar ook buiten een McIntosh installatie

Min
- Geen enkele analoge ingang
- Voor topkwaliteit blijft een separate voorversterker onontbeerlijk

Prijs:

McIntosh D100 digitale voorversterker € 3350, -

Importeur:

New Transtec
Krimpen a/d IJssel
Tel. 0180 590184

 

Gebruikte apparatuur:

Digitaal:

  • NAD M50 netwerkspeler
  • NAD M52 muziekopslag
  • Esoteric D-07 D/A-converter
  • McIntosh D100 digitale voorversterker
  • RipButler Essenza 1000 mediaserver

Versterking:

  • Audia Flight Strumento No 1 lijnvoorversterker
  • Audia Flight 50 eindversterker

Luidsprekers:

  • PMC fact.8
  • Harbeth P3ESR

Stroomvoorziening:

  • Netsnoeren: Kemp, Crystal Cable Power Reference, Crystal Cable Power Ultra, Supra LoRad (DIY)
  • Netfilter: Kemp Elektroniks Power Source, Kemp Elektroniks Balanced Isolator Source
  • Netspanning: Kemp Elektroniks Quantum Approach plug, Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok, gescheiden audiogroep, AHP glas- + Neozed zekeringen

Kabels:

  • Interlinks analoog: Yter XLR, VdH D102 Mk III Hybrid
  • Interlinks digitaal: Apogee WideEye, Stereovox VX2
  • Interlinks digitaal USB: Audioquest Cinnamon
  • LS-kabels: Crystal Cable Speak Reference

Accessoires:

  • Meubel: Quadraspire QAVX
  • LS-stands: Target MR60
  • Overig: Acoustic System diffusers, Acoustic System Resonators Basic + Silver, Oehlbach Phaser, Soundcare Superspikes, WBT Nextgen connectors

 

MERK





EDITORS' CHOICE