Michael: “Ook bij Arcam zien we steeds meer apparaten met netwerk functionaliteit. De manier waarop consumenten naar muziek luisteren is namelijk snel aan het veranderen. Muziek moet ook op andere locaties dan de huiskamer beluisterd kunnen worden. De nieuwe rCube is daar een goed voorbeeld van. De rCube is een draagbaar iPod dock met ingebouwde luidsprekers. Zijn accu zorgt ervoor dat je hem overal mee naartoe kunt nemen. Je kunt zelfs maximaal negen rCube’s draadloos aan elkaar koppelen. Een rCube dient dan als basisstation waar de andere rCube’s via een eigen (KLEER, red.) netwerk hun muzieksignaal op kunnen halen. Die muziek kan afkomstig zijn van een iPod die in het docking station staat, maar het is ook mogelijk om via hetzelfde KLEER netwerk het signaal draadloos van je iPod naar de rCube te sturen. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een rWave dongle, welke je in de 30-pins connector op je iPod steekt. Maar met de ‘aux’ ingang op de rCube kun je in principe iedere willekeurige bron aan de rCube koppelen en dat signaal vervolgens draadloos doorsturen naar de overige rCube’s.”
Arcam rCube
Een paar maanden geleden introduceerde Arcam een eigen losse DAC onder de naam rDAC. Wat de rDAC onderscheidt van andere DAC’s in die prijsklasse is het gebruik van een a-synchrone USB-aansluiting. Het via een USB-kabel a-synchroon aansluiten van een pc biedt een enorme kwaliteitswinst ten opzichte van een standaard USB aansluiting. Michael: “Het transport van digitale data (de muziek) leunt op een kloksignaal dat verantwoordelijk is voor de timing van de data-overdracht. Gezien de verre van ideale omgeving en zijn beperkte kwaliteit is de signaalklok in de computer per definitie niet accuraat genoeg om een hoogwaardig muzieksignaal te sturen, met hoge jitter-waardes ten gevolg. De rDAC pakt dit probleem aan door de rollen om te draaien en de klokfunctie zelf uit te voeren. De verschillen in geluidskwaliteit zijn verre van subtiel!”
Q-Sonic
En dat brengt ons eigenlijk naar het topproduct op streaming gebied in het Audiac assortiment: de in samenwerking met Wadia ontworpen Q-Sonic. Michael stelt: “Net zoals bij de loopwerk/dac combi’s van weleer, is er Wadia veel aan gelegen het signaal optimaal te verwerken voordat het naar een DAC gestuurd wordt. Omdat te kunnen bereiken worden alle negatieve invloeden van de pc-omgeving waarin de opslag plaatst vindt geëlimineerd. De Q-Sonic server is derhalve een echt High End apparaat. Voor consumenten met een mooie Wadia cd-speler adviseren we de Q-Sonic muziekserver als hoogwaardige bron, waarbij de consument er eventueel voor kan kiezen de DAC in de Wadia speler te blijven gebruiken.”
De Q-Sonic is te bedienen via een 17” touch screen monitor of de speciaal ontwikkelde iPad/iPhone App.
Via het grote Touch Screen op de Q-Sonic is eenvoudig door de muziekverzameling te navigeren
De mogelijkheid door de collectie te navigeren door middel van de album-art of door te zoeken op artiest, track, componist of genre, maakt de bediening van een dergelijk systeem bijzonder intuïtief. De Q-Sonic server doet zijn werk compleet geruisloos, uitsluitend bij het kopiëren van een album naar de interne harde schijf is het loopwerk hoorbaar. De Q-Sonic server kan daarom zonder problemen bij alle overige apparatuur in het hifi-rack geplaatst worden.