NIEUWSKEF

Luisteren

Max Delissen | 17 maart 2015 | KEF
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 04 oktober 2014

Dan is het moment aangebroken waar we al de hele dag het meest naar verlangen. In de ruime luisterruimte (die niet al te zwaar akoestisch is aangepast) staat een set opgesteld rond een Marantz NA11-S1, Hegel HD25 DAC, Electrocompaniet EC4.8 voorversterker en de machtige Hegel H30 mono-eindversterkers. Hoewel dit niet de plaats is om een recensie van de luidsprekers te schrijven lijkt het me wel aardig om toch wat luisterindrukken te noteren. We beginnen met de nieuwe Reference 1. Deze monitoren moeten dus op een voetje, en produceren een klank en een beeld dat hun relatief bescheiden formaat verre overtreft. De ruimtelijke afbeelding is enorm en er is veel detail te horen zonder dat het ‘teveel van het goede’ wordt. Johan Coorg vertelt dat KEF heel bewust meer op zaken als timing en het onderdrukken van vervorming ontwerpt dan op pure resolutie. Een aanpak die mij in elk geval heel blij maakt.

De laagweergave van de ‘kleine’ Reference 1 is weliswaar verrassend groot, maar als we even later overschakelen naar de middelste luidspreker uit de serie, de vloerstaande Reference 3, horen we meteen waar minder fysieke begrenzing door de luidsprekerbehuizing voor zorgt. Het laag van de Reference 3 reikt niet alleen een stukje dieper, maar is ook net wat strakker omdat er in verhouding minder van de twee laagunits gevraagd wordt. Opnieuw is de grote ruimtelijke weergave te horen, maar omdat het laag een stuk volumineuzer is horen we toch een lichtelijk warmere weergave dan met de Reference 1. De familie-overeenkomst is echter overduidelijk. Als even later de Reference 5 wordt opgesteld hoor ik Freek van Ham van iEar’ in Tilburg achter me fluisteren “let op: 1 + 3 = 5”. Hij heeft gelijk. De beste eigenschappen van zowel de Reference 1 als de Reference 3 worden in de Reference 5 op bijna magische wijze samengesmeed tot een groots geluid. Vooral het gemak waarmee de muziek op ons wordt afgevuurd is adembenemend. Natuurlijk heeft de opgestelde high-end hifi set de luidsprekers strak in zijn greep, maar toch… 

Het Toetje… De Blade 2
Met nog een klein uur te gaan worden we kort vereerd met een bezoekje van Grace Lo, de dochter van de grote baas van GP en eindverantwoordelijke voor de GP Acoustics tak binnen het bedrijf. Onze enthousiaste reacties op hetgeen we net gehoord hebben doen haar duidelijk goed, en ze geeft ons dan ook snel weer over in de bekwame handen van Johan Coorg voor het toetje van de dag. Want tot slot wordt de gloednieuwe Blade 2 voor ons neergezet. Volgens Johan was het een designmatige ‘tour de force’ om de Blade 2 te maken. Dat had voor een deel te maken met de toepassing van de kleinere basunits, die ook in de Reference 5 zitten, maar dan in een andere configuratie. Bij de Blade 2 zitten alle units zodanig ten opzichte van elkaar in de kast dat een (zoals KEF dat noemt) ‘Single Apparent Source’ ontstaat. Een dynamische luidspreker die zich 100% gedraagt als een puntbron. Het is lastig om niet in al te opzichtige superlatieven te vervallen, maar de Blade 2 gaat inderdaad met vrij groot gemak nog eens ver voorbij aan de reeds briljante Reference 5. Zo ver zelfs dat ik me opnieuw een gewaagde uitspraak veroorloof die ook in me opkwam toen ik twee jaar geleden de Europese primeur van ‘grote’ Blade in München bijwoonde: de eerste (nou ja, de tweede dus) dynamische luidspreker die klinkt als een Quad ESL, maar dan met ‘cojones’. De Blade 2 levert met 66% van het volume en voor 75% van de prijs toch minstens 95% van de prestaties van de Blade. En dat is een bijzondere prestatie.

Huiswaarts
Het afscheid stemt me enigszins melancholiek. Niet alleen omdat we zo ontzettend gastvrij ontvangen waren, maar omdat ik een soort einde aan een persoonlijke zoektocht bij mezelf bespeur. Ik was nu op de ‘heilige grond’ geweest, daar waar ongeveer 30 jaar geleden de luidsprekertjes werden geproduceerd die mijn introductie in de betere hifi veroorzaakten, en die er dus min of meer voor gezorgd hebben dat ik hier nu stond. Als ik achteraf, vanuit mijn werkkamer, luisterend naar mijn LS50’s, nadenk aan de manier waarop KEF anno 2014 nog steeds op innovatieve en ambachtelijke wijze luidsprekers in alle prijsklassen maakt, dan kan het niet anders dan dat ze nog vele jaren verantwoordelijk zullen zijn voor de ‘infectie’ van nieuwe generaties muziekliefhebbers. Geluksvogels die, net als ik dertig jaar geleden, het virus van de betere hifi oplopen en daar gelukkig van worden. Zo gaat dat, en dat is goed…

MERK

EDITORS' CHOICE