NIEUWS

Hoe een slimme beveiliging te kiezen?

Ulco Schuurmans | 28 maart 2015

Je kunt voor enkele tientjes tot een paar honderd euro al aardige beveiligingssetjes aanschaffen. Zij bestaan uit sensormodules voor beweging, rook, hitte, raam of deur dicht/open e.d. Deze sensormodules melden hun bevindingen aan de meegeleverde commandocentrale, smartphone of tablet. Let er op dat je voldoende sensoren voor het huis of kantoor en waar nodig de tuin krijgt.



Bij het kiezen van een passend smart veiligheidssysteem spelen een belangrijke rol:
- Waar wil je op controleren?
- Gaat dat controleren in huis en/of afstand? Is GPS nodig?
- Gaat het om een los systeem of ter aanvulling op een bestaand netwerk
- Hoe en aan wie dienen meldingen plaats te vinden?
- Wel of geen camerabeelden?
- Wil je de opnamen of registraties ook bewaren om terug te zien of te beluisteren?
Eenvoudige systemen zijn zelf gemakkelijk te plaatsen. Gaat het om meer professionele of complexe klussen en mogen hackers er niet bij kunnen neem dan een goede installateur in de arm.



Man-in-the-middle
Bij onbeschermde WiFi kan iedereen die daar enige moeite voor doet ongewenst meekijken. In het jargon heet dat een man-in-the-middle aanval, dat wil zeggen de meekijker onderschept het signaal tussen twee communicerende partijen. Deze onverlaat kan dan berichten lezen en zelfs veranderen. Gebruik je de smart tv voor internet of communicatie zorg er dan voor dat de informatie versleuteld (encrypted) is!



Laat de camera’s niet hacken
Laat de aangebrachte beveiliging niet tegen jou werken. Kunnen hackers de camera’s niet overnemen? Of inbrekers de sensoren juist gebruiken om te kijken of er wel of niet iemand thuis is? En zijn de sleutelsystemen beveiligd tegen elektronisch kraken? Pas verder op voor jamming, het blokkeren van de verbindingen bij beveiligingssystemen.

Complete oplossing Canary

De Canary is een compleet draadloze sensor & beveiligings-unit voorzien van een HD-camera, nachtzicht, microfoon, bewegingsdetectie, temperatuur-, luchtkwaliteit- en lucht-vochtigheid-sensor.

Security scenes
Om inbrekers, vandalen en andere onverlaten in de waan te laten dat er mensen in het pand aanwezig zijn kan je programma’s voor het bedienen van verlichting, zonwering, ventilatie, de tuinsproeier, schoonmaak en andere inpandige activiteiten voorprogrammeren. De zogenaamde security scenes. Een indringer trapt er vaak niet in dat alleen ’s avonds het licht aangaat en ‘s ochtends weer uit. Het verplaatsen van geactiveerde lichtzones door het gehele pand, zoemende robotstofzuiger, het af en toe aangaan van de airco en open/dichtgaande rolluiken of gordijnen wekken meer de suggesties dat er iemand thuis is.

Tijdig updaten!
Een ware achilleshiel vormt verouderde besturingssoftware, apps en virusscanners. Daar schieten hackers en criminelen op den duur gaten in en je hebt zo een veiligheidslek! Update daarom regelmatig. Besturingssystemen en virusscanners (met een abonnement) doen dat regelmatig en let ook op het verschijnen van nieuwe app-versies. Een apart risico schuilt hem in de ouderdom van apparaten die langer meegaan. Smartphones, computers en tablets vervang je gemiddeld eens in de drie jaar. Maar bij de smart-tv, wasmachine en keukenapparatuur of auto is dat meestal langer. Op den duur ondersteunen de fabrikanten de software van oudere modellen niet meer met updates. En dan ontstaan de lekken waarmee de poort voor de hackers open gaat.



Beveiligingsdrone
Een aparte vorm van camerabeveiliging is de drone. Deze kleine vliegtuigjes, eigenlijk helikopters met meerdere rotoren, hebben een ingebouwde of daaraan te bevestigen draadloze video- en/of fotocamera. Via WiFi valt de drone-camera eenvoudig te koppelen aan een smartphone, tablet of slim beveiligingsnetwerk. Je kunt er mee surveilleren, inspecteren en monitoren. Beperkingen vormen het draadloze bereik, de accucapaciteit en niet kunnen vliegen bij slecht weer.


EDITORS' CHOICE