Muziek

Wat bij het luisteren direct naar voren komt, is dat de Zeppelin een onderhoudende speaker is, die niet bepaald schrik heeft van wat bombastische muziek. Bij 'Silent Rebel Pt.2' van Trixie Whitley hangt de stem van Whitley mooi in de lucht, terwijl de subtiele stukken percussie op de achtergrond blijven - waar ze in dit liedje horen -, maar de kickdrum heel stevig de kamer vult.

Of neem nu ‘Battle Theme’ en de daarop volgende tracks van de in 2011 geremasterde Queen-album Flash Gordon (een soundtrack van een van de meer campy SF-klassiekers – en dat wil al veel zeggen). De doorlopende tracks bevatten stukken dialoog die liggen over strakke powergitaren en een drumrif waar elk onderdeel van de drumkit aan bod komt. Er gebeurt dus heel veel en er zit een stevig ritme in, wat lastig kan zijn om weet te geven. De Zeppelin Wireless doet dat echter prima, met alle klanken goed en ruimtelijk geplaatst en met voldoende schwung. De drivers zijn goed op elkaar afgestemd en bij een hoger volume krijg je een mooi afgeronde klank met de nodige impact. Schakel ik over naar 'Etudes latines: Néère' en 'A Chloris' op 'Néère', dan maakt de pakkende stem van Véronique Gens echt indruk, al had ik wel het gevoel dat het pianospel van Susan Manoff een tikkeltje minder donker mocht zijn.

Dankzij de vormgeving en de locatie van de tweeters aan de uiteinden van de speaker is er ook op enkele meters afstand nog een vrij ruimtelijk gevoel. Echte stereospreiding is er logischerwijs niet echt bij, tenslotte een typische beperking van een speaker van dit type. Even goed is de missie hier niet om een accuraat stereobeeld neer te zetten, maar eerder de kamer te vullen, hetgeen de Zeppelin Wireless met verve doet. 

Slotwoord
Het gegeven dat een bepaald model, zij het in evoluerende gedaanten, zoveel jaren in een wispelturige audiomarkt mee blijft spelen, is al veelzeggend. Terwijl een heuse stortvloed aan Bluetooth- en streamingspeakers op consumenten wordt afgevuurd, blijft Bowers & Wilkins trouw aan het succesvolle recept waarmee het al in 2006 de toon aangaf - maar er is niets verouderd of antiek aan de Zeppelin Wireless. Dankzij de update naar Bluetooth (aptX) en de bekende integratie van AirPlay en Spotify Connect, heeft het model alles aan boord wat iemand die wil streamen vanaf een mobiel toestel of computer maar kan wensen. En het grensverleggende design en prima klank die geen schrik heeft van hoge volumes, die nemen we er maar al te graag bij. Een topper in de premiumklasse!

MERK

EDITORS' CHOICE