Het vraagt niet heel veel werk om een Trueplay-meting uit te voeren. Via een eenvoudige stappenplan word je door het proces geleid. Sonos houdt de drempel heel laag, onder meer door je een filmpje aan te bieden met uitleg over Trueplay. Onderweg krijg je ook grafisch de zaken goed uitgelegd.
Om het stappenplan te starten, open je op een iOS-toestel de Sonos-app. Selecteer dan in de app ‘Instellingen’. Je vindt deze optie onder het lijstje met alle streamingdien-sten, aan de linkerzijde. Kies dan ‘Instellingen kamer’. Het zal je meteen opvallen dat er naast bepaalde kamers een rood bolletje staat. Dit zijn de speakers waar nog geen Trueplay-meting is uitgevoerd. Vroeg in het stappenplan moet je op een rode ‘Tuning Starten’-knop drukken. Je krijgt dan wat advies over de plaatsing van de speaker en over hoe je het Apple-toestel moet vasthouden. Zeker bij een iPad kan je namelijk per ongeluk de microfoon afdekken, en dan is die meting ook niet echt veel waard.
De eerste keer dat je een Trueplay-meting uitvoert, zal je verplicht naar een instructievideo moeten kijken. Het duurt maar 50 seconden en is de moeite waard, omdat je zo goed zit hoe je straks met je mobiel toestel door de kamer moet struinen. Tijdens het afspelen van de testtoon moet je door de kamer lopen, terwijl je de smart-phone of tablet heen en weer zwaait. Op papier klinkt dat misschien wat gek, in realiteit voel je je ook wat dwaas, maar op deze manier kan de software wél een uitgebreide meting maken van de reflecties in de kamer. Wellicht de meest voorkomende beginnersfout is dat je te snel zwaait tijdens het meten, iets dat afgestraft wordt met een fout-boodschap. Je mag dan opnieuw aan de meting beginnen.
Resultaten
Na de meting moet de Sonos-app nog even de gegevens verwerken, waarna een Trueplay-filter gecreëerd wordt voor de speaker. Of Trueplay een immense impact op de klank heeft, hangt er sterk vanaf. De Sonos-app zal je meteen vertellen of er een grote verbetering mogelijk is of niet. Bij mijn tests doorheen een huis met een vijftal Sonos-ruimtes, kreeg ik inderdaad in mijn thuiskantoor (waar al wat demping en dergelijke aanwezig is) de boodschap dat Trueplay geen verschil zou maken op een PLAY:1.
Bij wijze van experiment herhaalde ik de meting, maar legde ik een doek over de PLAY:1. Dit om te simuleren dat je de speaker achter een gordijn zou plaatsen. Zonder Trueplay laten de gevolgen zich snel raden: de PLAY:1 is opeens heel dof. Het klinkt precies zoals je zou verwachten als je een dikke doek over een speaker legt. Tijd om te tunen! Na een paar pogingen om te meten (er mag echt niet te veel omgevingslawaai zijn!), geeft de Sonos-app dat Trueplay nu wel significante aanpassingen kan maken.
Â
Het resultaat is eigenlijk wel verbluffend, vooral als je A/B-schakelt tussen Trueplay en Trueplay uitgeschakeld. Je kan niet stellen dat het doek helemaal geneutraliseerd is, maar toch voor een heel hoge percentage. Het is een experiment, maar het is een goede indicatie van de kracht van de functie.
Tijd om even een oudere speaker een Trueplay-behandeling te geven. In een kamer met een PLAY:3 was de impact immens: de naar mijn gevoel te doffe PLAY:3 werd opeens een speaker die heel wat meer detail naar voren bracht en nu ook wel wat ‘booming’ bassen. Ik was van plan om deze speaker te vervangen door een PLAY:1, maar die ‘sale’ is Sonos nu helaas kwijt.
ConclusieÂ
5 dingen die je moet weten: