REVIEWElac

Testen

Onze test van de EA101EQ-G verliep in twee fases. Voor de zomer gingen we aan de slag met de versterker verbonden met een paar Rubicon 6-speakers van Dali, recent gingen we opnieuw aan de slag met een set Opticon LCR’s aan de muur gemonteerd en een Monitor Audio Silver W12 als subwoofer (zonder de ingebouwde kamercorrectie van de W12 ingeschakeld, met de EQ Profile 2 Music). Ten slotte stoften we nog een set Boston M25-boekenplankspeakers af om de impact van de AutoBlend-functie nog eens goed te beluisteren.

De EA101EQ-G bevat een BASH-versterker, een techniek die we vooral kennen van subwoofers en in-car. Je kunt het zien als een hybridevorm van klasse AB waarbij de voeding geschakeld is als klasse D. Hierdoor is het efficiënt, wat ook de reden is waarom BASH vaak opdook bij subs met hoge vermogens en in-carversterkers die voor een hoog rendement gaan. De EA101EQ-G is geen superkrachtige versterker. Bij 8 ohm speakers kun je rekenen op 2 x 40 watt, bij 4 ohm op 2 x 80 watt. Dat zou voldoende moeten zijn voor de meeste luidsprekers in een redelijke kamer.

De reden dat we met de EA101EQ-G ook wat meer speakers uitgeprobeerd hebben, heeft vooral te maken met de AutoBlend-functie. Uiteindelijk zullen we ongeveer tien keer gemeten hebben. Algemeen genomen leverde AutoBlend een relatief goede integratie tussen de sub en speakers. Na één meting hoorden we wel een ‘gat’ was tussen waar de speakers stopten en de subwoofer begon, maar bij een tweede poging met dezelfde opstelling was het resultaat beter. De app consequent de neiging om na een meting het sub-volume naar het absolute minimum te brengen (-12). En dat was toch veel te laag. Naar persoonlijke smaak regelden we de sub daarna meestal rond -4 of -3 af.

Muziek

Bij het afspelen van bijvoorbeeld ‘Cross Bones Style’ van Cat Power, maar ook elektronische albums zoals ‘Twentyears’ van Air en ‘Music has the Right to Children’ van Boards of Canada, was het verschil met AutoBlend aan of uit zeer merkbaar. Bassen werden minder ‘booming’ en nagalmend. Veelal waren we vaker onder de indruk van de AutoEQ-functie, in het bijzonder bij de Bostons. Zo was de klank bij Becks ‘Guero’-album veel nasaler met AutoEQ uitgeschakeld. Dan liever met de functie ingeschakeld.

Een veel vollere klank ervoeren we ook bij de ‘Festival Overture on the Danish National Hymn’, in de uitvoering van Gergiev en het Mariinsky Orchestra. Dat was zeker het geval als we bij dit bombastische werk het volume stevig opdraaiden. Het evenwicht tussen speakers en subwoofer werd dan ook stukken beter. In de luisterruimte is er een probleem met een piekend basfrequentie rond 70 Hz, dat bleek ook uit eerdere metingen. AutoEQ identificeerde dat probleem goed en compenseerde het vrij effectief.

Kortom, AutoBlend en AutoEQ kunnen echt een verbetering opleveren – maar succes is niet altijd 100 procent gegarandeerd en de meting lijkt wel vrij gevoelig aan hoe je het uitvoert. We beseffen dat het niet past bij het doelpubliek, maar er waren momenten waarop we graag die DSP-functies zelf wat getweakt hadden.

Luisterend naar al die muziek, met allerlei DSP-bewerkingen er bovenop, is het uitdagend om een ‘karakter’ toe te schrijven aan de Element. Het is niet echt een warme versterker die veel kleuring toevoegt, maar eerder te omschrijven als relatief neutraal. Op zich een positieve eigenschap, want zo laat je jouw luidsprekers hun stem goed weergeven. Al vroegen we ons soms niet af of die voicing niet door AutoEQ wat werd aangetast. 

Conclusie

Zoals we al in de inleiding aangeven is de EA101EQ-G een versterker die zich niet laat vatten in één woord. Moet het toch echt? Dan wordt het ‘innovatief’. De AutoBlend- en AutoEQ-functies zijn slimme toevoegingen die er voor zorgen dat je met deze versterker in jouw woonkamer potentieel een beter klank kunt krijgen. We vonden zelf dat deze functie meestal redelijk goed werkte, soms schakelden we het toch liever uit. Maar toch, de kamer/subcorrectie en nog andere functies geven aan dat ELAC goed heeft nagedacht over hoe een versterker tegenwoordig zou worden ingezet.

Er zijn wel meer nieuwe betaalbare versterkers waarvan gesteld wordt dat je ze met de tv kunt koppelen. Maar de EA101EQ-G gaat op dit vlak veel verder, ook qua gebruiksvriendelijkheid. Op vlak van features zouden ingebouwde Chromecast en een phono-ingang de EA101EQ-G helemaal compleet hebben gemaakt, maar er zijn oplossingen om die (eventuele) tekortkomingen aan te pakken. Klankmatig is de EA101EQ-G vrij neutraal, en ondanks zijn kleine formaat goed in staat om ook grotere of ongevoelige speakers aan te sturen. 

ELAC EA101EQ-G Element
€ 699 euro www.servi-q.nl
Beoordeling 4,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE