Italië
Voor de hier te beschrijven versterkers gaan we naar Italië. In Viadana zit de firma New Audio Frontiers. Ze bouwen sinds jaar en dag triode-versterkers naar Japans voorbeeld. Het uiterlijk is van een hoog Italiaans design-gehalte. Daarover mag je twisten, want dat heeft te maken met smaak. Over de prestaties valt helaas niet te twisten. New Audio Frontiers levert drie modellen. De ‘Reference 845’ zijn monoblokken. Beide 845-tubes leveren 40Watt per blok. De ‘Integrated 845 SE’ is een stereoblok met ingebouwde voorversterker (geen phono aanwezig). Er zijn vijf lijn-ingangen. De ‘Stereo 845 SE’ is een stereo-eindversterker. De stereoblokken leveren 25Watt per kanaal. Elke stereoversterker of monoblok weegt vijftig kilo en heeft een frequentiebereik van 5Hertz tot 90K. De schakeling is een klasse-A, zero-feedback single-ended design met kostbare RCA 5R4GY buis-gelijkrichters per kanaal. In de voortrappen bevinden zich E83CC’s en de 5687WA. De hier aanwezige versterkers waren standaard voorzien van Golden Dragon 845-buizen, maar ik heb ook de KR-Audio Electronics 845’s onder handbereik. De versterkers zijn auto-bias, dus het wisselen van buizen is voor die parameter geen probleem. Uit de hele bouw en uit de prestaties blijkt dat het hier niet gaat om een run-of-the-mill produkt. Om dergelijke prestaties neer te zetten heb je een intensieve kennis nodig m.b.t. het wikkelen van trafo’s en matchen van komponenten. De versterkers zijn ook nog leverbaar in een ‘Special Edition’ uitvoering. Voor de méérprijs zijn er dan een aantal extra premium parts toegepast.
Set
Nogmaals: dit is een éénmalig voorbeeld van een spetterende match. Uitgangspunt is om de essentie van high-end weergave (lees: werkelijkheidsweergave) te laten horen en om een minimale investering te doen. De pretentie is hier dat het resultaat schokkend goed is en iedereen uit z’n stoel zal blazen. De pretentie is niet dat hier elke weergave-parameter volledig recht wordt gedaan. Aansluiten van een stel Sonus Faber Amati Homage met Siltech G5 gaat nog veel verder, maar veroorzaakt ook een extra dipje in de eurorekening.
De New Audio Frontiers integrated 845 SE werd aangesloten met Siltech ‘London’ MXT professional kabel op Dynaudio Audience 42-monitoren. Netkabels zijn van van den Hul (The Mainsstream) en van Harmonic Technology. Aan de andere kant een Marantz CD9000-speler met een speciale buizenmodifikatie, uitgevoerd door Rik Stoet. De Dynaudio’s staan op statieven. Afstand tot de zijmuren is 1.5 meter, afstand tot de achterwand 2 meter, afstand tot de luisterpositie is 2 meter en de onderlinge afstand is 3 meter. De ruimte heeft een schoenendoosvorm en heeft een levendige-, maar zeker geen uitbundige akoestiek. Bij elkaar kost deze hele set (ex. de luisterruimte) ongeveer 8050 euro. Dat is best je zakgeld voor twee weken, maar het eindresultaat speelt de meeste sets van over de ton helemaal weg op essentiële audiofiele parameters.
Bij een fraaie set hoort ook goede muziek. . Een fenomenaal voorbeeld vormt de sacd van Carel Kraayenhof met het Nederlands Kamerkoor van het Concertgebouworkest. Het is een multichannel-opname met tango’s van Alvarez, Kraayenhof en Piazolla en het geheel is opgenomen en gemasterd door Polyhymnia. Pentatone Classics is het verantwoordelijke label en zij gaan volledig voor de promotie van multichannel-muziek. Deze sacd vormt een opnametechnisch- en artistiek hoogtepunt, zelfs bij weergave in cd-stereo (Pentatone 472-321-2). In de genoemde set is uiteraard de stereo-track beluisterd.