ARTIKEL

Niet alleen muziekgeschiedenis

Loe Beerens | 27 augustus 2010 | Fotografie Loe Beerens

Eén museum van Memphis mag absoluut niet onvermeld blijven: het Lorraine Motel. Dit heeft niets met muziek te maken, maar alles met het absolute dieptepunt in de geschiedenis van de stad. Op 4 april 1968 werd strijder voor rassengelijkheid dominee Dr. Martin Luther King vermoord op het balkon van dit hotel, toen hij de stad bezocht voor een van zijn inspirerende toespraken. Voor de deur staan nog altijd de Dodge (uit 1959) en de Cadillac (uit 1968) waarmee hij en zijn medewerkers naar Memphis gekomen waren, zodat het lijkt alsof er niets veranderd is. In werkelijkheid is het hotel omgebouwd tot het Civil Rights Museum, met uiteraard de kamer van de dominee als hoogtepunt. Kamer 306 is nog precies zoals King hem heeft achtergelaten. Rommelig, onopgemaakt bed, papieren, tafeltje met etensresten, een leeg blikje cola. Aan de overkant van de straat is het tweede gedeelte van het museum, dat begint in de ruimte waar de aanslagpleger James Earl Ray gestaan moet hebben. Op de hoek van de straat zit nog steeds Jacqueline Smith. Sinds ze in 1988 als laatste huurder uit het hotel werd gezet, heeft ze zich ten doel gesteld om, zonder enig zinnig argument, tegen het museum te protesteren. Inmiddels zit ze daar al twintig jaar, onafgebroken, 24 uur per dag in weer en wind. Op zichzelf dus ook een bezienswaardigheid.

Nog meer levende bezienswaardigheden zijn te zien in het Peabody Hotel. Hier betreft het The Peabody Ducks: vijf eenden die in een fontein in de lobby van dit hotel zwemmen. Op zich niets bijzonders, maar de ceremonie die om elf uur ‘s ochtends en vijf uur in de middag plaatsvindt, is dat weer wel. De vijf verhuizen dan van of naar hun marmeren verblijf op het dak. Over een rode loper, die door de Duckmaster wordt uitgerold, waggelen ze achter elkaar naar de lift die hen naar boven brengt. Het gaat nergens over, is heel erg grappig en gratis, dus waarom zou je niet gaan kijken? Kun je meteen bij Lansky naar binnen lopen. Lansky is de kledingzaak waar Elvis zijn kleding kocht en waar naast mooie hemden, truien en jassen een prachtige en unieke collectie gesigneerde gitaren aan de muur hangt, waaronder een exemplaar van The King zelf. De straten rondom Beale Street kun je overigens gerust ‘Guitar city’ noemen, want in elke kroeg en restaurant hangt het vol met gitaren van de meest bekende snarenplukkers van de afgelopen decennia. Elvis, Tom Petty, Stevie Ray Vaughan, John Lee Hooker, George Thorogood, Buddy Holly, je kunt het zo gek niet bedenken of het hangt er. Over de echtheid valt soms te twijfelen, maar dat doet er niet echt toe. Als liefhebber geniet je er niet minder van. Living the dream…

Memphis is een toonaangevende stad en zal dat ook voor altijd blijven. Dit is de bakermat van alle moderne muziek, dat zie en voel je hier overal. De bewoners zijn zich daarvan bewust en doen hun uiterste best om dit te behouden, zowel uit culturele als commerciële motieven. Met de Mississippi Delta en muziekstad Nashville in de achtertuin is de stad een bezoek meer dan waard. Los van het feit dat er veel te genieten valt is er nog veel meer te leren over de muziek die je altijd leuk gevonden hebt.


EDITORS' CHOICE