Harman International behoort tot de grootste elektronica-concerns ter wereld, en het aantal A/V merken dat zij aan boord hebben is indrukwekkend. Daarbij zijn zowel de consumer- als pro-markt ruimschoots vertegenwoordigd, maar we zullen ons hier beperken tot de consumentenmarkt.
[ISE:High_Performance]
De in Nederlands door Audiac vertegenwoordigde merken Mark Levinson, Revel en Lexicon varen onder de vlag van Harman International, en zij hebben allen spectaculair nieuws te melden. Revel staat bekend als een luidsprekermerk dat zeer veel research verricht naar het gedrag van luidsprekers, en het zal dan ook niet verbazen dat hun in-wall en in-ceiling luidsprekers uit de Architectural serie van zeer hoge kwaliteit zijn.
Machtige JBL`s flankeren de Revel inbouwluidsprekers en een Mark Levinson setje - foto: Jiri Büller
Niet alleen de muzikale kwaliteiten zijn hoog, maar ook het gebruiksgemak en de montage zijn zeer uitgebalanceerd. Zo is er een gepatenteerd systeem waarmee de units snel en eenvoudig in het plafond of muur kunnen worden ‘vastgeklikt’, en worden de metalen beschermroosters door middel van magneten op hun plaats gehouden. Groot voordeel hiervan is dat de vierkante roosters zeer eenvoudig kunnen worden uitgelijnd, een werkje wat voorheen veel precisie en tijd kostte.
Ook nieuw is de Lexicon DD-8 versterker die, het typenummer verraadt het al, over acht versterkerkanalen beschikt. Zeer bijzonder is dat de uiterst efficiënte klasse-D versterkerschakeling op een zeer kleine IC is ondergebracht, wat niet alleen veel ruimte bespaard (de kast is slechts 1 unit hoog), maar ook zo weinig warmte afgeeft dat meerdere DD-8 versterkers moeiteloos op elkaar kunnen worden gemonteerd in een 19-inch rack.
Inbouw volgens Revel - foto: Jiri Büller
De versterker is niet alleen getuned op gebruiksvriendelijkheid, maar op dit moment zijn de ingenieurs van Lexicon bezig met de laatste klankmatige aanpassingen voor de versterker (naar verwachting) aan het eind van het tweede kwartaal van 2011 op de markt komt. Het grote voordeel van digitale versterking is dat veel klankbepalende parameters kunnen worden aangepast zonder fysiek iets aan de schakeling te veranderen, het grote nadeel van de eenvoud waarmee de klank kan worden beïnvloed is volgens Account Executive Philip Weiss dat de ontwikkelaars op een bepaald moment hun creatie moeten ‘loslaten’. Gelukkig staat Lexicon op het gebied van aangekondigde release-datums wel bekend als een betrouwbare fabrikant.
foto: Jiri Büller
Van Mark Levinson werden vervolgens nog de 512 cd-speler en de 532H eindversterker getoond, maar die dateren beide al van 2010 en gelden dus niet als echte noviteit.
Focal
Focal toonde twee noviteiten. De MDI satelliet/subwoofer set is in drie maten verkrijgbaar. Vanwege de vorm van de wandmontage (een soort vogelpoot), heet het kleinste systeem Little Bird, de iets grotere Bird, en de grootste...Superbird (ja, daar hadden wij ook Big Bird verwacht, maar dat is een inwoner van Sesamstraat, en daarom dus een beschermde naam). De klank van de compacte Little Bird set kon ter plekke lastig beoordeeld worden, maar de indruk was, zeker gezien het bescheiden formaat, behoorlijk goed.
Focal Bird - foto: Jiri Büller
Zeer bijzonder aan dit systeem is dat de muziek die op een iPod, iPad of iPhone staat via een kleine dongle naar het setje wordt gezonden. Deze werkt volgens het nieuwe KLEER protocol, dat niet aalleen veel krachtiger (en dus stabieler) is dan Wi-Fi, maar ook nog eens zeer weinig energie verbruikt, waardoor geen grote aanslag op de batterij-capaciteit van de iPhone wordt gedaan. Waar een Wi-Fi verbinding het slechts een uur of drie uithoudt gaat de KLEER verbinding in theorie twee dagen mee, mits de telefoon in de tussentijd nergens anders voor wordt gebruikt natuurlijk.
De bijpassende subwoofer annex versterker - foto: Jiri Büller
Ook nog nieuws van het Custom Install front bij Focal. Hun zeer indrukwekkende UTOPIA CI lijn wordt nu in een matzwarte finish geleverd. Dat levert niet alleen een kostenbesparing van 15% op, maar zorgt er ook nog eens voor dat de luidsprekers vrijwel onzichtbaar zijn in een verduisterde Home-Cinema. Vooral als de units achter een geluids-transparant projectiescherm zijn geplaatst levert een hoogglans afwerking (standaard op de gewone UTOPIA-lijn) zichtbare reflecties van de projectorlamp op die het beeld verstoren. Kostbaar, maar zeer indrukwekkend.
Home-cinema Utopie - foto: Jiri Büller