BenQ W5000
Een DLP-projector voor deze prijs, we zijn het echt niet gewend. Bovendien heeft de BenQ ook nog een ruime verticale lensshift, die – erg ongewoon op DLP-toestellen – gemotoriseerd is. Vreemd genoeg zijn lens en focus wel gewoon manueel te bedienen. We hadden het liever omgekeerd gezien; een gemotoriseerde zoom en focus zijn veel handiger in gebruik, terwijl lensshift makkelijk manueel te bedienen is. We geven de BenQ daarvoor geen slechte punten, opstellen doe je immers toch maar eenmaal.
Wat voor beeldkwaliteit mogen we verwachten voor een dergelijke prijs? Heel wat zo blijkt, maar er zijn wel enkele probleempjes. Meest opvallend was een erg povere kleurinstelling waarbij geel naar mosterd en rood naar bordeaux neigt. Daar moet nog heel wat aan gesleuteld worden om dit weg te werken.
Een tweede punt zijn de opvallend zwakke prestaties van de horizontale scaling, waar heel wat detail verloren ging.
Tot slot is het zwartdetail goed, maar zeker niet excellent. Het toestel zet mooie resultaten neer met zowel Blu-ray- als dvd-schijven, al moet gezegd worden dat de ruisonderdrukking bij onze Blu-ray-testen erg zwak voor de dag komt. Het geheel is vrij tekenend voor de staat van de technologie: DLP wordt hier duidelijk voorbijgebeend door lcd.
De projector beschikt ook over een PiP-functie (Picture in Picture), een zeldzame eigenschap bij projectoren. Jammer genoeg kan je enkel het composiet video- of S-video-signaal als tweede bron selecteren. Met de lamp in normale modus maakt de koeling iets te veel lawaai naar onze zin. Of je de witte, blinkende afwerking kan smaken is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wij neigen meer naar donkere afwerkingen voor onze cinemaruimte.
Epson EMP-TW2000
Van Epson hebben we steevast hoge verwachtingen. Ze maken per slot van rekening de lcd-panelen die in zowat alle lcd-projectoren worden gebruikt. Slagen ze er in om zelf nog net iets meer performantie uit hun eigen technologie te halen? Op papier alvast wel, want een contrastratio van 50.000:1, dat is niet mis.
Het toestel oogt alvast erg leuk, maar aan de buitenzijde is er enigszins bespaard op luxe. Zo is alles manueel te bedienen. De ruime lensshift en erg grote zoom zorgen ervoor dat je een ruime keuze hebt aan plaatsingsmogelijkheden. Bij het aanschakelen valt onmiddellijk het lawaai op, dat we toch te luidruchtig vinden. Met de lamp in eco mode is het geluidsniveau wel prima.
De spanning stijgt als we onze testbeelden laten defileren. Die tonen aanvankelijk net iets te veel zwart. Met een minimale bijregeling van het zwartniveau (brightness) en een kleine aanpassing aan de kleurinstelling zien we plots fantastische beelden. Diepe zwarten, veel zwartdetail en mooie, heldere kleuren. Het toestel kan overigens heel wat licht produceren, zodat je het eventueel ook in niet totaal verduisterde ruimtes kan gebruiken. De prestaties met Blu-ray-materiaal zijn excellent, en het toestel legt voor dvd’s de beste scaling-resultaten voor. Enkel de ruisonderdrukking kon bij dvd’s misschien wat beter. De Epson zit met zijn prijs zeker aan de bovenzijde van onze vooropgestelde prijsvork, maar je mag er dan ook gerust van zijn dat je prestaties van de bovenste plank in huis haalt.
Infocus PlayBig IN81
Wie vindt dat een projector ook een leuke vormgeving moet hebben, zit bij deze InFocus aan het goede adres. De UFOstijl zal zeker voor de nodige opmerkingen zorgen. Als je er dan ook nog de bijgeleverde witte handschoen naast legt, is conversatie verzekerd wanneer je visite over de vloer krijgt.
Jammer genoeg lijdt het toestel aan de traditionele plaatsingsmoeilijkheden van DLP: geen lensshift en een klein zoombereik. Omdat de lenshoogte bovendien overeenkomt met de onderzijde van het beeld, is plaatsing op een schap bijna uitgesloten. Op de koffietafel (waar hij nog meer voor gespreksstof zal zorgen) of aan het plafond zijn de enige echt haalbare oplossingen. Het toestel blijkt helaas erg luid, en dat niet alleen in normale modus. Zelfs in eco mode is het geluidsniveau nauwelijks aanvaardbaar. Een belangrijk aandachtspunt als je de aankoop van deze projector overweegt.
Het beeld is gelukkig wel goed. Na wat bijregelen van het zwartniveau en redelijk wat tuningwerk aan de kleurbalans, zijn de resultaten prima. De ruisonderdrukking staat standaard af. Vergeet ze niet te activeren, want ze geeft goede resultaten. Instelbare overscan (overscan bepaalt hoeveel beeld er aan de rand wordt weggelaten) is op alle toestellen uit deze test instelbaar, maar hier leidde dat tot problemen. Af en toe verscheen er een flikkerende lijn onderaan het beeld. Ook zijn er geen meervoudige standaardinstellingen voor het beeld; toch wel een beperking voor de gemiddelde consument, die dan vrede moet nemen met de fabrieksinstellingen. De InFocus is zeker geen slechte projector, maar hinkt wat prijs en prestaties betreft een beetje achterop vergeleken bij de rest van ons testveld.