REVIEWB&W

Categorie 2: Evenwicht tussen features en prijs

Gastauteur | 22 augustus 2008 | B&W

JVC LT-42S90BU
Superslank



JVC LT-42S90BU >>>
Puntenscore: 75/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 71/100
www.jvc.nl | 1.799 euro

JVC trekt volop de de designkaart met deze LT-42S90BU. Het nieuwe ‘Airy’-design is inderdaad bijzonder lichtvoetig, en reduceert het kader tot net 23 mm. De dikte van het scherm bedraagt over het grootste gedeelte amper 39 mm. In het midden van het paneel is er toch nog 75 mm nodig om alle electronica te verstoppen.

De tiptoetsen op de voorzijde van het scherm zijn nauwelijks zichtbaar. Ook daar is duidelijk aan de looks gedacht. Die drang naar plaatsbesparing zorgt er ook voor dat het aantal aansluitingen lager is dan bij de concurrenten, maar de essentiële aansluitingen zijn wel aanwezig. De plaatsing van de minijack-aansluiting voor een hoofdtelefoon vinden we nogal twijfelachtig. Hij zit onderaan aan de achterzijde van het paneel, en dat is een moeilijk te bereiken plek. De beeldresultaten van deze JVC verrassen ons enigszins. Het zwart is erg donker, maar wordt overmatig benadrukt waardoor er bijna geen donkergrijstinten meer aanwezig zijn. We vonden de resultaten beter met de instellingen ‘Picture Management’, ‘Smart Picture’ en ‘Dynamic Backlight’ uitgeschakeld. Het beeld is ook wat te sterk gefilterd en ziet er daardoor soms een beetje artificieel uit. Toch scoort het scherm behoudens die twee opmerkingen al bij al nog zeer goed. Het geluid dat uit de slanke luidsprekers komt bekoort ons. De ‘Cinema’-mode zorgt voor een goede aanvulling op het stereogeluid zonder de overdreven blikkerige ruimteklank die dit soort klankverbeteringen soms plaagt. De JVC is bovendien erg groen georiënteerd. Samen met de Sony legt hij het voorbeeldigste verbruik voor: nauwelijks 180 watt. De ‘Eco’-mode kan trouwens voor nog verdere besparingen in verbruik zorgen.

LG 42LG5000
Prijsbewust én kwaliteit



LG 42LG5000 >>>>
Puntenscore: 87/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 85/100
www.lge.nl | 1.450 euro

De fonkelnieuwe LG 42LG5000 pronkt niet alleen met zijn uiterlijk maar ook met een opvallend mooie én duidelijke interface. Aangesloten toestellen selecteren is bijzonder eenvoudig gemaakt. De connectoren die niet aangesloten zijn worden gewoon overgeslagen en iconen geven het type aansluiting weer. Zo hoef je niet meer te gokken of ‘EXT1’ nu weer een Scart-of een HDMI-aansluiting was. De afstandsbediening is overigens prima, al is de lederachtige textuur toch net iets té designachtig naar onze smaak. Maar de LG heeft nog meer in de marge.

Op beeldkwaliteit is er allerminst bezuinigd. Voor de beste resulaten moet je wel de ‘Film‘-modus activeren in het beeldmenu. Het toestel legt de beste scaling voor van heel de test, en ook de de-interlacing scoort prima. Beschik je dus over een oudere of kwalititatief minder goede dvd-speler die wel over een component video uitgang beschikt, dan zit je zeker goed met deze LG. Hij blaast heel je dvd-collectie nieuw leven in. Ook met Blu-ray als bronmateriaal zet hij zijn beste beentje voor. De kleuren zijn prima en helemaal niet overmatig hevig. Er is ook een ‘Expert’-mode aanwezig die door een ISF-technicus kan worden gebruikt om het beeld nog verder te verbeteren. Het eindresultaat wat beeld betreft doet hem net in de subtop belanden. Ook het geluid scoort goed. De zo goed als onzichtbare speakers zijn getuned door Mark Levinson, een naam die niet onbekend zal zijn bij de audiofielen. De LG is tot slot ook bijzonder aantrekkelijk geprijsd.

Loewe Connect 42 Media FullHD+ DR+
Totaaloplossing



Loewe Connect 42 >>>>
Puntenscore: 85/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 55/100
www.loewe.nl | 3.799 euro

Loewe herdefinieert met deze set het begrip televisie op een ingrijpende wijze. Met de Connect 42 FullHD+ als basis, is dit scherm voorzien van alle noodzakelijke aansluitingen en bijzonder uitgebreide DVB-mogelijkheden. Daarnaast voegde Loewe er nog een digitale recorder aan toe. Die is volledig geïntegreerd in het toestel, en beschikt over een harde schijf van 160GB. Wie z’n tv-beelden digitaal ontvangt, kan opnames programmeren via de EPG (Electronic Program Guide), maar zelfs met analoge ontvangst is het instellen van opnames zo eenvoudig mogelijk gemaak. Na een eenmalige setup van de juiste teletekstkanalen biedt het toestel immers ook voor analoge tv een EPG aan die van opnemen kinderspel maakt. Je kan er bovendien ook gebruik van maken om opnames te plannen op externe toestellen. Wie zijn tv-shows wil archiveren, kan dus nog steeds een externe dvd-recorder gebruiken. Alle ingebouwde tuners, ook de digitale, zijn overigens dubbel uitgevoerd. Op die manier kan je tegelijkertijd naar een bepaald kanaal kijken en een andere zender opnemen. Maar daar stopt Loewe niet. Er werd ook een mediagateway ingebouwd, die je kan gebruiken om foto’s, muziek of films vanaf je netwerk naar dit scherm te streamen. Je kan gebruik maken van de bijgeleverde Twonkyvision-mediaserver, of eender welke andere UPNP-compatibele mediaserver om de bestanden aan te bieden. Net als bij het andere Loewe-toestel ligt het gemeten verbruik eerder rond 180 watt dan rond 130 watt, de waarde die Loewe zelf opgeeft voor dit toestel. Dat is echter nog steeds een erg goede prestatie.

Over het resultaat kunnen we bondig zijn: deze televisie biedt een volledig geïntegreerde oplossing voor het televisiekijken van morgen.

Panasonic TH42PZ85E
Bovenste best beeld



Panasonic TH42PZ85E >>>>>
Puntenscore: 90/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 77/100
www.panasonic.nl | 1.800 euro

De verschillen tussen deze Panasonic en z’n collega uit onze eerste categorie zijn bijzonder gering. Bij de uitgangen treffen we een optische digitale audio-uitgang aan. Voor de beeldverwerking beschikt dit toestel over ‘Intelligent Frame Creation’-technologie. Het scherm ‘berekent’ een aantal extra beelden en geeft die weer tussen twee normaal aangeleverde beelden door, waardoor het beeld nog scherper en vloeiender moet ogen bij felle actiescènes. Dat alles komt bovenop de sowieso al zeer goede beeldkwaliteit die de Panasonic in de vorige categorie leverde. Ook aan de audiokant zijn er een aantal functies toegevoegd. ‘BBE Viva HD3D’ en ‘V-Audio Surround’ zorgen voor pseudo-surround-effecten.

Of de toegevoegde waarde van deze functies tweehonderd euro extra waard is, betwijfelen we enigszins. We vonden de kleine broer in dat opzicht een betere deal. Het enige haar in de boter blijft evenwel een hoog stroomverbruik. Met zijn piekverbruik van 385 watt, en zelfs met het door Panasonic vermeldde doorsnee verbruik van 324 watt, drinkt dit scherm nog steeds 50 procent meer stroom uit het stopcontact dan de concurrentie. Vergeleken bij de beste presteerders uit onze test – de JVC LT-42S90BU, de Sony KDL-40W4000 en beide Loewe-toestellen – zit dit toestel bijna aan een dubbel verbruik. Het verschil in prijs wordt op termijn dan ook alleen maar groter. Voor wie de kostprijs en het verbruik geen bezwaar zijn, koop je hier wel het beste beeld dat je kan krijgen in deze categorie.

Philips 42PFL7603D/12
Extra beeld en geluid



Philips 42PFL7603D/12 >>>>
Puntenscore: 85/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 77/100
www.philips.nl | 1.700 euro

Wat krijg je extra voor tweehonderd euro meerprijs tegenover de Philips 42PFL5603D/12 uit de eerste categorie in deze test? Bij Philips zit het verschil hem in de ‘Ambilight’-verlichting, ‘wOOx’-luidsprekers en ‘Digital Natural Motion’-technologie. Voor de rest zijn de twee toestellen zo goed als identiek. Qua beeldkwaliteit zagen we dan ook nauwelijks verschillen. Net zoals bij de kleinere broer staat de helderheid te laag, zodat zwart sterk benadrukt wordt maar er tegelijkertijd heel wat zwartdetail verloren gaat. De kleurbewerking blijft matig; het geel is te donker en magenta wordt te fluo. We vermelden ook dat zowel dit toestel als de Philips-inzending uit de eerste categorie beter presteren via de HDMI-uitgang dan via de component video-uitgang.

Philips mikt vooral op mensen die op zoek zijn naar meer emotie in hun televisiebeleving. Ambilight zorgt voor een breder beeldeffect, door de algemene kleurtendens van het getoonde beeld op de achterliggende muur te projecteren. Het is duidelijk dat je televisie dan best tegen een bijna kleurloze muur staat. Is dat niet het geval, dan zal de kleur van de achterliggende muur zich mengen met de Ambilight-verlichting zodat die niet meer overeenkomt met wat je ziet op het scherm. De wOOx-luidsprekers vinden we excellent. De sterk verbeterde bas is opvallend en de klank van deze televisie is bijzonder levendig. Of dit toestel zijn meerprijs waard is hangt natuurlijk grotendeels af van wat je zelf belangrijk vindt.

Samsung LE40A656A1F
Amber toets



Samsung LE40A656A1F >>>>
Puntenscore: 87/100
Prijs-kwaliteitverhouding: 78/100
www.samsung.nl | 1.699 euro

Je wil weg van die stereotiepe zwarte of grijze kaders? Dan heeft Samsung deze erg mooie amberkleurige uitvoering voor jou. Met zijn scherp afgelijnde randen heeft de LE40A656A1F de allures van een kunstig kader. De tiptoetsen zijn bijna onzichtbaar weggewerkt in de omkadering van het toestel, zodat niets de illusie verstoort. Ook hier kan de usb-aansluiting gebruikt worden om foto’s weer te geven, en in zo’n stijlvolle omlijsting zien die er veel beter uit. Technisch gezien veranderde er weinig aan het toestel. De contrastverhouding is nog beter geworden, en het toestel beschikt over 100Hz-technologie. Een extra HDMI-aansluiting aan de achterzijde brengt het totaal op vier, wat erg genereus is. Daartegenover staat wel een verhoogd verbruik. De beeldkwaliteit van deze televisie is net iets minder dan die van z’n collega uit de lagere categorie. Dat is te wijten aan een paar foutjes in het HD-testparcours en net iets minder goede kleuren. Al valt dat wel te relativeren: het einderesultaat hoort nog steeds bij de beste scores uit deze test. Enkel het geluid blijft het zwakke punt, want Samsung slaagt er ook hier niet in om een overtuigend filmgeluid neer te zetten. De aanwezigheid van ‘SRS TruSuround’-technologie kan daar niets aan veranderen. Design komt duidelijk met een fors hoger prijskaartje; misschien een toch net wat te hoge meerprijs voor hoofdzakelijk een leuker kader.

MERK

EDITORS' CHOICE