Maar laten we eerst eens om het apparaat heen lopen. Aan de voorkant van de 43 x 36 x 9 cm grote PWT zit links boven de stand-by schakelaar vermomd als het PS Audio logo. Dan volgt de cd lade met rechts daarvan het multi-functie LCD touchscreen. De bovenkant van de kast bestaat uit zwart gelakt hoogglans gepolitoerd hout en dat geldt voor zowel de zilverkleurige als de zwarte uitvoering. Aan de achterkant is het wat drukker. Links bevindt zich de aansluiting voor het netsnoer met daarboven de hoofdschakelaar. Dan volgt een ethernet aansluiting en een RS232 ingang. Onder deze aansluitingen is een gleuf voor een SD geheugen kaart. Meer naar rechts zijn de al genoemde XLR, RCS, TOSLINK en HDMI aansluiting voorzien. Het geheel met de hoogglans bovenzijde en de afgeronde hoeken is een tijdloos ontwerp en verraadt aan de buitenkant niet wat er aan techniek in zit.
De PWD DAC ziet er nagenoeg hetzelfde uit als het transport. Aan de voorkant ontbreekt de cd lade, maar het LCD touchscreen is identiek aan dat van de PWT. Aan de achterkant links weer de netaansluiting met daarboven de hoofdschakelaar. Meer naar rechts bevinden zich de in- en uitgangen. Als digitale ingangen zijn er de XLR, RCA en TOSLINK naast een USB poort en twee HDMI I2S ingangen. Eronder is plaats voor de analoge uitgangen met een keuze uit XLR en RCA. In het midden zit een met twee schroefjes afgesloten uitbreidingsslot wat bedoeld is voor de Network Bridge waarover straks meer.
Ook hier is het weer de fraaie buitenkant die de techniek aan de binnenkant afschermt. Het hart van de PWD is een Wolfson WM8741 chip. Deze chip biedt diverse sample rates aan de gebruiker. Zo staan 44,1, 48, 88,2, 96, 176,4 en 192KHz ter beschikking als oversample instellingen. PS Audio heeft ervoor gekozen al deze sample rates onder te brengen in het menu van de PWD. Bijzonder hierbij is de optie Native. Deze keuze zorgt ervoor dat de DAC chip in het geheel geen sample rate conversie doet, dus ook niet 1 maal. Verder kent de WM8741 chip een aantal filter algoritmes welke via het menu ter beschikking komen. Ieder filter haalt iets weg om iets anders voor te laten gaan. Het is daarom prettig te kunnen experimenteren met de filters in de DAC. Het is wel zo dat filters pas echt effect hebben bij hoge sample waarden en bij gewone 44,1KHZ 16 bits cd’s eigenlijk weinig effect hebben. Grofweg zijn er twee hoofdtypen filters, lineaire fase filters en minimum fase filters. DAC’s met filters van het eerste type zijn eigenlijk al jaren de standaard en hebben een positieve invloed op het frequentie gebied maar laten daarbij het tijd gebied een beetje achterwege. Minimum fase filters werken juist andersom en hebben een positieve invloed op het tijd domein. In de PWD zijn vijf filters met de hand te selecteren terwijl de Auto optie zelf een keuze maakt afhankelijk van de ingestelde sample waarde. Handmatig valt te kiezen uit een apodiserende of een langzaam afvallende instelling voor beide hoofdgroepen filters. Een apodiserende instelling kapt wat scherper af dan een zogenaamde Soft Knee filterinstelling. Alhoewel de Auto instelling in de meeste gevallen het prettigst klinkt, is de vrijheid om te kiezen een mooie bijkomstigheid.
De PWD biedt nog meer vrijheid, maar dat ligt nu nog heel even in de toekomst. Het expansie slot aan de achterkant is namelijk de plek waar een extra functie van de DAC kan komen, de Network Bridge. Dit is een mogelijkheid om van de DAC een muziekserver te maken. De Bridge maakt in de PWD contact met een derde HDMI poort en heeft zelf een Digital Lens aan boord. De andere kant van de Network Bridge heeft een ethernet aansluiting die het mogelijk maakt een Network Attached Storage, NAS, apparaat te gebruiken als muziekbron. Een NAS kan vele terabytes aan muziek opslaan en als er een hoge RAID configuratie aanwezig is, zijn de opgeslagen bestanden ook nog bestand tegen diskuitval. Op de Bridge zit een aparte ARM CPU die ‘embedded’ Linux draait en gebruikt wordt voor het verwerken van FLAC en MP3 coderingen. De tijd van de fysieke cd of ander optisch medium is bijna voorbij en downloaden is de toekomst. Door nu de downloads op een NAS op te slaan, eventueel samen met geripte cd’s uit de ‘fysieke’ collectie is de PWD een ideale schakel in het nieuwe digitale systeem. De planning bij PS Audio is dat de Network Bridge begin 2010 beschikbaar is.