Kijken

Naast het beluisteren van muziek zijn de speakers ingezet als frontweergevers in mijn surround opstelling. Een taak waar de speakers volgens fabrikant Boston Acoustics bij uitstek geschikt voor zouden zijn. Om een homogene 5.1 opstelling op te bouwen voorziet de fabrikant in een RS223C centerspeaker en een RPS1000 subwoofer. De centerspeaker is handig vormgegeven, vrij breed, maar heel laag en ondiep, 59,3x15x15 centimeter om precies te zijn. Zo kan de speaker makkelijk een plaatsje vinden onder een plat scherm. Met de meegeleverde voeten is de RS223C ook verticaal te gebruiken. Als surroundspeaker kan de RS260 monitor speakers ingezet worden.

Boston Acoustics

Fast & Furious is een recente film met een matig maar zeer vermakelijk verhaal. Het beeld is fantastisch en laat ten volle zien waar Blu Ray als formaat toe in staat is. Hetzelfde kan gezegd worden van de soundtrack, lekker agressief en zeer dynamisch. De openingsscène grenst aan het onwaarschijnlijke, waarbij na een dolle rit door de bergen een complete tankwagen de lucht in gaat. Kortom alle ingrediënten zijn aanwezig om het een speaker erg moeilijk te maken! De RS334’s kwijten zich prima van hun taak, wel komt de lichtvoetigheid die de speakers bij muziek ten toon spreiden nu over als een klein gemis aan impact in het diepere laag. Bovendien zouden de speakers iets meer bite mogen hebben. Kleine details blijven prima te volgen en sneeuwen niet onder in de ontploffingen en het geluid van de brullende motoren. Het geheel maakt dat het eventuele gemis aan laag gecompenseerd wordt door een goede overall weergave. Bij het bekijken van The Incredible Hulk blijft deze conclusie overeind. Wanneer de grote groene man met allerhande militair materieel begint te gooien op de universiteit campus zijn de dreunen waarmee ze de grond raken wat minder doordringend. Gelukkig, niet dusdanig dat er direct aan de toevoeging van een subwoofer gedacht moet worden. Hoewel de rechtgeaarde filmliefhebber er in een ruimte gelijkwaardig aan mijn woonkamer wel voor zal kiezen. De openingsscène van mijn all time favourite Top Gun is een goede mix van loeiende straalmotoren en kleine details, zoals het aanhaken van kabels, geratel van kettingen en dergelijke. Het klinkt dusdanig goed dat ik in plaats van de eerste tien minuten van de film me toch weer laat verleiden tot een half uurtje kijk en luisterplezier.

Na de vloerstaande RS334’s mogen ook de RS260 monitors hun proeve van bekwaamheid afleggen. Wederom beluister ik At This Moment van Michael Bublé. Hoewel je op basis van kastinhoud en het aantal luidsprekerunits zou verwachten dat de RS260 monitor minder gewichtig klinkt dan zijn grote broer is bijna het tegendeel het geval. Het laag is duidelijk meer aanwezig dan bij de vloerstaanders en klinkt daardoor verhoudingsgewijs wat drukkend en minder soepel. Natuurlijk loopt het laag niet zo ver door als bij de RS334, maar de monitor weet deze indruk wel te wekken. Hierdoor is het evenwicht tussen de tweeter en de woofer iets minder in balans, de RS334 is gewoon beter gebalanceerd. Gevolg is dat de individuele stemmen van de groep Naturally 7 wat minder uit elkaar getrokken worden. Waar de monitors de punten pakken is op het gebied van ruimtelijkheid, het totale 3D beeld is groter en gaat duidelijk hoorbaar meer de diepte in. Afgezien van het wat minder gebalanceerde geluid is duidelijk de familieband te horen tussen beide speakertypes. Een belangrijk gegeven bij het samenstellen van een surround opstelling.

MERK

EDITORS' CHOICE