REVIEWPS Audio

High End stekkers

Henk Boot en Marja Vanderloo | 28 augustus 2014 | PS Audio
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 11 mei 2011

Uiteraard zijn ook bij de AC serie de stekkers met koud lassen en door solderen met zilver aan de draden verbonden. Door de ingewikkelde maar ingenieuze manier van geleider samenstelling zijn de stekkers aan de `muurkant` fors uit de kluiten gewassen. Op de foto is het verschil goed te zien met een high end Oiyade stekker. Ook hier dien je er bij de aanschaf dus rekening mee te houden dat het blijft passen.

En hoe is de klank van deze kabels dan? Daar is maar één manier voor en dat is een hele pijnlijke: vergelijkend luisteren. Als eerste moesten de kabels worden ingespeeld. We hebben de AC-3, AC-5 en AC-10 en de Jewel IEC daarvoor uitgekozen. Om een goed beeld te krijgen zijn ze om beurten als netkabel voor een Audio Note CD 3 cd-speler en als netkabel voor een Audio Note Ongaku en later Audio Note Jinro gebruikt. Als weergevers gebruiken we de Arcadian Audio Pnoe hoornluidsprekers. Bij elkaar een heel bijzondere set die zeer veel detail kan weergeven en dus gemakkelijk de sterke, maar ook zwakke kanten van de netkabels kan tonen. De netkabels gaan rechtstreeks ‘de muur in` zonder filters of andere zaken.

Van de gebruikte apparatuur is geen van allen een echte stroomvreter zoals een Krell of Karan versterker. Wel zijn de versterkers klasse A-schakelingen dus vragen ze een constante stroomtoevoer. Na enig inspelen horen we tussen de Jewel en de AC-3 eigenlijk geen verschil en zijn ze tussen de bron en de versterker neutraal uitwisselbaar. Tussen Jewel en AC-5 is er wel een klein verschil te beluisteren en met name als het gaat om rust en stilte in het geluid. De 100dB gevoelige Pnoe met de AER MD3B single driver is al tevreden met een heel klein signaal.

Vooral stiltes tussen de noten zoals bijvoorbeeld bij Yoram Ish-Hurwitz Liszt vertolkingen krijgen meer lading. Het worden stiltes die niet enkel afwezigheid van geluid zijn, maar stiltes waarin de opnameruimte aanwezig is. Overstappen naar de AC-10 vergroot dit ‘effect’ alleen nog maar en de stiltes en nuances komen nog verder naar voren. De Ongaku voelt zich het lekkerst met de AC-10, de Jinro juist met de AC-5. Het vele zilver in de extreem prijzige Ongaku combineert dus lekkerder met het monokristal van de AC-10 terwijl het koper van de baby Ongaku, de Jinro, weer lekkerder samenwerkt met het OFC koper van de AC-5. Voor de cd-speler is de AC-10 overkill en is de AC-3 zelfs de prettigst klinkende kabel.

Wanneer een hele set, of een groot gedeelte ervan een upgrade verdient, dan kunnen we een aantal Jewel kabels aanraden. Het wordt lastiger bij de keuze van een kabel uit de PerfectWave AC serie. Hier is enkel een goede keuze te maken door zelf de kabel te selecteren op het gehoor. Wij hebben ontdekt dat de matching best kritisch kan zijn als je je doel niet voorbij wilt schieten en gelijk voor de topkabel gaat.

Maar als je de juiste kabel eenmaal hebt gevonden, dan vind je het ultieme bewijs dat de kabelmythe een mythe is.


EDITORS' CHOICE