REVIEWKlipsch

Kraftwerk en conclusie

Max Delissen | 06 juni 2011 | Klipsch | Importeur: Audioscape

Kraftwerk geeft een vergelijkbaar beeld, ook hier vind ik de weergave van de Monitor Audio set net wat voller en warmbloediger. De BX 5 en BX 2 sets waaruit deze surroundset is opgebouwd zijn ieder voor zich volledig inzetbaar als full-range stereoset, en dat merk je. Het juichende publiek dat blij reageert op de dichtslaande autodeur aan het begin van Autobahn heeft letterlijk iets meer body. De Monitor Audio set heeft in elk geval mijn voorkeur bij de weergave van muziek.

Een ander verhaal wordt het bij de scène uit Star Wars. Want hoewel de Monitor Audio set zich kranig weert (met onverwacht strak laag) is de weergave hier naar mijn zin iets te netjes. Fraaie detaillering, dat wel, en echt alles er op en er aan, maar ik mis een stukje dynamiek en energie dat ik met de Klipsch set wel waarnam. De weergave van de Monitor Audio set is wat afstandelijker, waardoor je net iets minder bij de actie betrokken wordt. De Klipsch is duidelijk spectaculairder.

Conclusie

Als ik uitsluitend concertfilms zou kijken en daarnaast een set zou willen die net wat mooier is bij de weergave van muziek zonder beeld zou mijn keuze op Monitor Audio vallen. Ook het uiterlijk is iets klassieker, minder uitgesproken. Maar als ik een filmliefhebber pur sang was die af en toe ook wel eens een cd zou willen draaien op zijn surroundset zou ik kiezen voor Klipsch. Ook de compactere afmeting van de Amerikanen zal het in veel huishoudens goed doen. En met de frontjes op de luidsprekers worden de nogal opvallende bronzen conussen en de hoorns keurig aan het zicht onttrokken.

Is er dan geen winnaar? Nou, persoonlijk zou ik voor de Monitor Audio set gaan, maar dat is een waardeloos oordeel aangezien ik amper films kijk. Het blijft in de prijsklasse onder de 2.000 euro kennelijk toch lastig om een set te maken die echt allround is, hoewel beide merken zich absoluut niet hoeven te schamen. Als ik één conclusie zou moeten trekken wil ik stellen dat het - na het bepalen van wat voor soort gebruiker je bent (meer muziek of juist meer film) - mogelijk is om voor minder dan 2.000 euro een toffe 5.1 set aan te schaffen die echt veel luistergenot geeft.

MERK

EDITORS' CHOICE