ARTIKEL

CRT-technologie

Bjorn Mateijsen | 30 juni 2003

Door de HT-freak ook wel de “Three-Eyed-King” genoemd. Qua beeldweergave nog steeds de absolute “king” onder de projectoren, maar daar staan ook wel wat voor- en nadelen tegenover, waar ik in dit artikel zo op terugkom.
 
CRT projectie, ofwel Cathode Ray Tubes, vrij vertaald in beeldbuis, is de oudste technologie op projectiegebied, gebaseerd op een analoge technologie die ook in televisies te vinden is.

De beeldbuis bevat elektronen die onder invloed van electriciteit in beweging komen en tegen de voorkant van de buis aan botsen. De voorkant van de beeldbuis bevat een fosforlaag die wanneer het elektron er tegenaan komt oplicht. In een televisie verzorgt het schaduwmasker de uiteindelijke kleuren in het beeld, bij een CRT projector is dit anders.

 Hoe werkt... projectie

"Three Eyed King"

De CRT projector bestaat uit 3 beeldbuizen, variërend van 6 tot 12 inch, die ieder een primaire kleur vertegenwoordigen. Met deze kleuren kunnen alle mogelijke overige kleuren gemengd worden. Het is dus zaak om de projector zorgvuldig af te stellen zodat de geprojecteerde beelden/ kleuren van de CRT projector elkaar exact overlappen.

Voor- en nadelen

Hoewel de analoge technologie de oudste technologie voor projectie is, is deze technologie totaal niet achterhaald en laat nog steeds het beste beeld zien op filmgebied. Natuurlijk zitten er wel nadelen aan een CRT projector, waaronder de omvang en het gewicht van de projector.
 
Laten we eens beginnen bij resoluties, die voor een gedeelte nog steeds een ‘bottleneck’ zijn bij digitale projectors. Een CRT projector kan iedere resolutie of verversingsfrequentie weergeven die aangeboden wordt, zolang ze binnen de specificaties vallen van het model, zonder enige vorm van down- of upsampling. Het beeld wordt opgebouwd zoals een computermonitor of televisie, dus beeldlijn voor beeldlijn, zonder beperking van de vaste resolutie van een beeldpaneel (en het is mogelijk vrijwel iedere verversingsfrequentie te gebruiken, die binnen de specificaties van de projector valt).

Het grootste voordeel van een CRT projector voor de filmfanaat is de mogelijkheid een volledig zwartbeeld te kunnen tonen. Een CRT projector maakt geen gebruik van een lichtbron, zoals een digitale projector. Dat veroorzaakt het contrast van het videobeeld en brengt mede daardoor de enorme diepte in het beeld, wat bij digitale technologie vaak gemist wordt.

De beeldbuizen gaan in ieder geval veel langer mee dan de lampen van een digitale projector, nl. gemiddeld zo’n 15 – 20 duizend uur, terwijl de lampen van een digitale projector gemiddeld maar een 2000 uur mee zullen gaan.

 Hoe werkt... projectie

Dan de nadelen: een CRT projector is niet echt ‘draagbaar’. Gemiddeld zijn de projectors toch 1 meter lang en 50-60 cm breed. Daarnaast is het gewicht met zo’n 40- 100 kilo niet echt laag te nomen.

Een CRT projector heeft geen zoomlens, waardoor er voor een bepaalde gewenste schermmaat echt maar 1 plek is om de projector te plaatsen. Indien de schermmaat veranderd dient te worden, moet de projector dus een andere plaats krijgen en opnieuw worden ingesteld.

Instellen is direct het laatste nadeel, hoewel nadeel.... Het instellen van een CRT projector is niet echt ‘plug & play’, het afstellen van de lenzen, het overlappen van de drie primaire kleuren en het feitelijke plaatsen van een CRT projector is een precisie-werkje. Daarnaast zal de CRT projector eens in een bepaalde tijd moeten worden bijgesteld, zodat de drie beeldbuizen elkaar precies blijven overlappen.


EDITORS' CHOICE