REVIEWSamsung

Beeld

Eric Beeckmans | 30 mei 2014 | Samsung

De beeldverwerking op deze Samsung scoort uitstekend, met prima deinterlacing, en goede ruisonderdrukking. Zowel willekeurige ruis als compressieruis worden uitstekend weggewerkt. Enkel compressieruis bij lage resolutiebeelden die upscaled zijn blijkt wat lastiger, maar zelfs dan is het resultaat nog goed.

De bewegingsscherpte op dit model is voorbeeldig. Zelfs met ‘Motion plus’ in de ‘standaard’ instelling zie je bijna alle detail en zijn de panbeelden bijzonder vloeiend. Kies ‘vloeiend’ als je echt geen schokken wil, maar dan moet je er wel hier en daar een beeldartefact bij nemen. Dat viel op dit 4K-scherm echter erg goed mee, dus probeer het. Blijf wel weg van de ‘LED Clear Motion’ instelling in het ‘Motion Plus’ submenu. Bewegende beelden zijn dan haarscherp, maar ze flikkeren, wat al snel tot een bijzonder onaangename kijkervaring leidt.

4K-upscaling is een belangrijk onderdeel en daar stelt het toestel niet teleur. Alle fijn detail blijft bewaard en goede Full HD content, zoals een Blu-ray, is een lust voor het oog. De beelden zijn wel vrij zacht, door de scherpte wat hoger in te stellen kan je dat wat verbeteren. Experimenteer er gerust mee. Echt sleutelen kan je niet aan de 4K-upscaling; dat is bij veel concurrenten wel mogelijk.

Ook de kleurweergave is van erg hoog niveau. Het kleurbereik is zo goed als perfect. De grijsschaal is zeer licht magenta getint, maar de fout is erg klein. Bij de zwartwaarde scoort Samsung minder goed dan we gewend zijn. Gelukkig kan je de prestatie sterk verbeteren door de ‘Smart LED’ instelling te gebruiken. Die gebruikt een soort van local dimming techniek. In de ‘hoog’ stand drukte die echter net iets te veel zwartdetail weg, we kozen daarom voor de ‘laag’ stand, de ‘standaard’ stand is er voor wie een beetje detail wil opofferen in ruil voor nog iets beter zwart.

Onze Harry Potter test scène kwam er prachtig uit. Zodra er echt heldere delen verschijnen op een zwarte achtergrond, zoals bijvoorbeeld ondertitels, zie je het zwart wel verwateren. Dat is een vrij logische beperking van een edge led televisie. Samsung zou er op deze topmodellen zijn voordeel mee doen om toch direct led te overwegen. Activeer ook ‘Filmzwart’, die instelling zorgt ervoor dat de zwarte banden boven en onder het beeld van een 21:9 film diepzwart blijven.

Om je contrast zo veel mogelijk te vrijwaren moet je ook op de kijkhoek letten, die hebben een stevige impact op het contrast, maar gelukkig niet op de kleuren.

Hoe zit het tenslotte met dat gebogen scherm? Zoals we eerder al vermeldden, vermijd je best kijkhoeken groter dan 45°. Je moet wel de nodige aandacht besteden om reflecties te vermijden. Het gebogen scherm rekt die uit zodat ze groter zijn en dus lastiger. Opgelet bij het opstellen met andere woorden, vermijd invallend licht.

Om het effect van het gebogen scherm en Ultra HD upscaling eens te ondervinden hebben we ons op anderhalve meter voor het scherm geïnstalleerd en naar Ender’s Game gekeken. De film is bij momenten adembenemend, en door zo dicht bij het scherm te zitten, zit je werkelijk echt in de actie. Geen pixel te bespeuren, en ja, het gebogen scherm omarmt je en sleept je mee. Het is geen dagelijkse manier van tv-kijken, maar het werkte wel.

Wat ons wel opviel was dat het gebogen scherm veel beter tot zijn recht kwam op de 65 inch versie dan op de 55 inch versie.

Ondanks zijn dunne vormgeving kan de HU8500 nog behoorlijke klank produceren, met een stevig volume en een schappelijk laagbereik. Maar veel verder dan een goede talkshow of tv-reeks zal je niet geraken.

Voor een echte filmervaring, of voor muziek is deze klank echt niet voldoende. De muziek-preset bijvoorbeeld legt wat extra nadruk op bas, maar kan dat niet staande houden zodra de muziek er echt voor wil gaan. Wie deze televisie overweegt als echte filmliefhebber moeten we aanraden om er een extra geluidsoplossing bij te overwegen.


EDITORS' CHOICE