ARTIKEL

Output files

Dan volgt het deel over de Output files. Voor de meeste muziek is de optie Convert each track to an individual file de beste; elke song krijgt een eigen bestand. De overige mogelijkheden plakken songs aan elkaar tot een groot bestand. In het Preview deel van het venster is een overzicht van de te genereren bestandsnamen te vinden. Via de knop More Settings kom je weer in het Preferences scherm waarin we hiervoor al de instellingen hebben gedaan. Terug naar boven in het Converter Setup scherm vinden we de tab Processing. Hier zijn de instellingen te maken voor de ReplayGain en DSP functies. Beiden beinvloeden de muziekbestanden op twee manieren. Ten eerste wordt de inhoud van het geripte bestand blijvend aangepast en ten tweede kost het veel computer CPU vermogen wat de kwaliteit van de muziek ook nog eens nadelig kan beinvloeden.

Voor het beste muzikale resultaat Processing dus leeg laten. Onder de tab Other zijn nog instellingen te vinden om korte stukjes van iedere track te rippen als Preview net zoals je die vindt bij webwinkels. Daaronder zijn opties te vinden om de bit diepte of bitrate aan te passen. Voor lossless rips is Same as Source de aan te raden instelling waarmee de originele bit diepte wordt aangehouden. Als laatste zijn er twee opties die betrekking hebben op de acties die Foobar2000 uitvoert als het rippen klaar is. Zo kan een overzicht worden gegeven van wat Foobar2000 gedaan heeft. Daarnaast kan ten behoeve van de ReplayGain een scan van alle zojuist geripte tracks worden gedaan om zo te bepalen welke tracks of delen van tracks luider of zachter moeten worden om een uniforme geluidsterkte te krijgen. Van dit laatste zijn we geen voorstander, maar smaken kunnen verschillen. Klik na de instellingen gemaakt te hebben op Ok.

Foobar2000 zal nu direct beginnen met het rippen van de cd. Dit geeft gelijk de gelegenheid om wat te zeggen over FLAC en de bijbehorende level instellingen. In het Converter Setup scherm is er de keuze mogelijkheid voor het type bestand dat het resultaat van de rip is. Standaard staat bij FLAC het level 5 genoemd. Door naast de keuze balk op de knop met 3 puntjes te klikken opent een nieuw scherm waar het compressie level van de FLAC encoder kan worden gekozen. Bij de slider staat al dat een lager level een groter bestand oplevert en dat het coderen sneller gaat. Logischerwijs heeft een hoger level een kleiner bestand als resultaat ten koste van een langere rip tijd. De FLAC codec – wat staat voor COder/DECoder – kent 8 levels, niveaus. Maar wat is nu de beste? Welke klinkt het best? Het antwoord kan simpel zijn, de standaard waarde van 5 is het best.

Een hoger compressie niveau geeft wel een kleiner bestand, maar de doorlooptijd van de rip kan zomaar drie keer zo groot zijn. Gehoormatig is geen verschil te ontdekken tussen een bestand van level 5 of een van level 8. Overigens, dat is ook niet te ontdekken tussen een level 1 en level 5 rip.

Het volgende artikel gaat over het rippen met Exact Audio Copy en we gaan nader in op het afspelen van geripte muziek.


EDITORS' CHOICE