NIEUWSTeac

Teac loopwerken

Redactie HiFi.nl | 06 december 2002 | Teac

(Ingezonden mededeling)

Bij een cd speler zijn loopwerk en lasereenheid verantwoordelijk voor de uitlezing van de data die op de cd staan. Wanneer deze uitlezing kan worden verbeterd, is het mogelijk een betere geluidskwaliteit te bereiken. Immers, wanneer het uitgelezen signaal al fouten bevat, hoe kan dan de uiteindelijke audiokwaliteit natuurgetrouw zijn?

Het, door Teac ontwikkelde VRDS mechanisme zorgt ervoor dat de cd stevig en stabiel wordt ingeklemd tussen een draaiplateau en de motoras. Wanneer de cd draait treden er geen slingeringen meer op die de foutcorrectie van de cd speler activeren. De datastroom is op deze manier veel nauwkeuriger in overeenstemming met het origineel. Alleen op deze manier heeft het zin high end converters te gebruiken voor de omzetting van het digitale signaal naar analoog.

In het nieuwe loopwerk P-70 wordt het nieuwe HDAM VRDS mechanisme gebruikt. HDM is de afkorting voor High Density Material, dus gegevens die met een hoge dichtheid op de disc zijn gezet. Aan ongewenste vibraties is effectief een eind gemaakt door de clamp uit twee verschillende materialen te vervaardigen: messing en aluminium. Deze twee materialen hebben een dempende werking op elkaars resonanties. Jitter als gevolg van mechanische oorzaken wordt hiermee uitgeschakeld. Verder wordt het digitale audiosignaal in dit cd loopwerk via upsampling naar 176,4kHz omgezet. De nauwkeurigheid neemt nog verder toe, temeer omdat er gerekend wordt met een woordlengte van 24 bit in plaats van 16 bit.
Via twee symmetrische digitale AES-verbindingen en een separate wordclock wordt de D-70 aangesloten op de D/A converter, de D-70. Natuurlijk zijn ook de bekende S/PDIF elektrische en optische digitale uitgangen aanwezig.

In elk digitaal werkend systeem is de klok van cruciaal belang. Hoe stabieler deze werkt, hoe beter de uiteindelijke resultaten kunnen zijn. De D-70 bevat de klok voor zowel de D/A conversie als voor de P-70. Dat betekent dat de digitale data uit het loopwerk altijd perfect getimed in de DAC terechtkomen. De digitale signalen komen dus via twee signaalkabels de DAC binnen, één voor het linker- en één voor het rechterkanaal. Deze ingangen kunnen trouwens ook overweg met digitale 192 kHz signalen. Na aankomst worden de signalen in een 128 MB groot geheugen gezet en daar met klokprecisie uitgeklokt. Opnieuw wordt jitter, maar nu elektronisch veroorzaakte, uitgesloten. De signalen passeren vier separate DAC’s die op 768 kHz werken bij een resolutie van 24 bits. Hierna volgen de analoge filters die vervormings- en ruisresten ver boven het hoorbare gebied zonder hoorbare consequenties wegwerken.
Verder biedt de D-70 de gebruiker de mogelijkheid zelf voor die bepaalde digitale filterkarakteristiek te kiezen die bij zijn persoonlijke smaak past.

Er is een veelheid van 7 digitale ingangen voorhanden, verdeeld over diverse digitale audio formaten. Tevens is er een mogelijkheid om een DSD ingang (voor SACD) toe te passen zodra de standaard daarvoor bekend is. Zo is de D-70 een digitaal-analoog omzetter die op de toekomst is voorbereid.
Samen met het cd loopwerk P-70 is dit een weergavecombinatie die zijns gelijke niet kent.

Gangbare winkelprijzen:
P-70:  7.999,-
D-70:  8.199,-


EDITORS' CHOICE