NIEUWSB&W

HDTV 2004

Redactie HiFi.nl | 28 september 2003 | B&W

Het nieuwjaarsconcert in Wenen is een traditioneel evenement waar klassieke muziek en klassieke ethiek de bovenhand vieren. Het is daarom des te opvallender dat Euro 1080, naar eigen zeggen de "eerste Europese High Definition TV zender", juist dit evenement heeft uitgekozen voor Europa`s eerste HDTV uitzending.

Nieuwjaarsconcert WenenHet culturele evenement zal via een Astra satelliet worden vertoond in een select aantal bioscopen, maar het is de bedoeling van Euro 1080 dat dit de eerste van vele uitzendingen gaat worden. De zender is met name bedoeld voor de upper-class die de benodigde apparatuur voor dergelijke hoge resolutie beelden kan betalen en zendt dan ook kwaliteitsprogramma`s uit. Kwaliteit in zowel sport, show als cultuur. De zender heeft rechten voor het EK en WK voetbal en zelfs voor de Olympische Zomer- en Winterspelen.

Ondanks het feit dat HDTV nog onontgonnen gebied is in Europa, terwijl wereldwijd al 8,5 miljoen huishoudens in Japan en Amerika zijn overgestapt, komt Euro 1080 met twee kanalen. Een Main Channel met een programma van 4 uur dat constant wordt herhaald en elke dag nieuw is en het Event Channel. Dit distribueert aan bioscopen om daar belangrijke evenementen of regionaal specifieke programma`s uit te zenden.

MERK

EDITORS' CHOICE