NIEUWS

Kopiëerheffing MP3 spelers

Redactie HiFi.nl | 07 december 2006

(Gezien op het Internet)

Industrie laaiend over heffing op mp3-spelers
"Volgend jaar pc`s en mobiele telefoons aan de beurt"

De Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) heeft 29 november 2006 besloten tot invoering van kopieerheffingen op mp3-spelers en digitale videorecorders met harddisk. Ook al gaat het vooralsnog om een nulheffing, de drie brancheorganisaties STOBI, FIAR en ICT-Office hebben acuut hun vertrouwen in de thuiskopieregeling opgezegd en de minister van Justitie verzocht het besluit terug te draaien.


SONT-voorzitter Henk Vonhoff nam op 29 november eenzijdig een besluit omdat de partijen die onderhandelen over heffingen - afgevaardigden uit de elektronicabranche en Stichting De Thuiskopie - geen overeenstemming konden bereiken. Volgens de drie brancheorganisaties negeert Vonhoff daarmee uitspraken van de minister van Justitie.

Hirsch Ballin liet begin oktober weten dat Nederland moet wachten op Europese aanbeveling. Bovendien vindt hij dat de Stichting de Thuiskopie - uitvoerder van de thuiskopieregeling - meer helderheid moet geven in de verdeling van het bij consumenten geïnde geld.

De minister merkte daarbij op dat hij zal ingrijpen met een algemene maatregel van bestuur als toch wordt besloten tot nieuwe heffingen. De brancheorganisaties vragen de minister dat nu te doen en het SONT-besluit te herroepen.

De brancheorganisaties zijn niet alleen tegen invoering van een heffing op mp3-spelers en recorders, ze vinden dat de huidige heffing op blanco schijfjes kan worden afgeschaft. Rechthebbenden kunnen volgens hen op andere manieren worden vergoed voor het thuiskopiëren door consumenten.

"De introductie van een nieuwe heffing op mp3-spelers en harddiskrecorders, óók al is het in eerste instantie nog een nulheffing, zet de deur open naar een verdere belasting van consumenten van vele tientallen miljoenen euro`s per jaar", stelt André Habets, directeur van FIAR (consumentenelektronica). "Dat betekent een onterechte aanslag op de portemonnee van de Nederlandse consument en een slag voor de Nederlandse handel en industrie."

Volgens Bernd Taselaar, directeur van ICT-Office (branchevereniging van ICT-bedrijven) is de kans nu groot dat volgend jaar pc`s en mobiele telefoons aan de beurt zijn. "ICT-Office blijft pleiten voor een rechtvaardig systeem voor consument, muzikant en leveranciers van mp3-spelers, gebaseerd op Digital Right Management (DRM)."

Hirsch Ballin heeft gisteren meteen een brief aan de Tweede Kamer gericht. Daarin staat dat de invoering van een nulheffing op consumentenelektronica "als zodanig niet leidt tot nieuwe heffingen en daarom in materiële zin niet leidt tot een uitbreiding van het huidige vergoedingensysteem." Fabrikanten en importeurs van deze apparaten, en met hen consumenten, blijven daarmee zeker tot 1 juli 2007 verschoond van de invoering van nieuwe heffingen op de betrokken apparaten, aldus de bewindsman.

Hirsch Ballin zegt dat hij nog met een afrondend oordeel komt, dat nauw zal samenhangen met de aanstaande aanbeveling van de Europese Commissie.


EDITORS' CHOICE