(gezien op internet)
Ondanks de toenemende populariteit van digitale muziekdownloads, hebben fysieke media zoals cd`s tot op de dag van vandaag gezorgd voor het meeste inkomen in zo ongeveer elke markt ter wereld. Als de huidige trends doorzetten gaat daar in de Verenigde Staten echter al snel verandering in komen.
Dat blijkt uit cijfers van de Internationale Federatie van Muziekproducenten (IFPI). Er wordt verwacht dat er in de Verenigde Staten over 2010 voor het eerst meer zal worden verdiend aan digitale muziekverkopen dan aan fysieke verkopen, zoals cd`s en sacd`s. De VS loopt hiermee voor op de meeste andere landen want wereldwijd zullen downloads `pas` in 2016 evenveel opleveren als materiële dragers.
Digitale muziekverkopen t.o.v. totale opbrengst in VS, bron: Ars Technica
Digitale muziek verscheen in 2004 voor het eerst in de metingen van de IFPI, toen het wereldwijd nog maar goed was voor twee procent van de totale opbrengst. Aan het einde van vorig jaar was dit percentage al vertienvoudigd. Als deze groei aanhoudt zullen digitale muziekverkopen ergens halverwege 2016 even veel opbrengen als alle fysieke media bij elkaar.
In de VS was er over 2008 een stijging in de digitale muziekverkopen van 12 procent, waarmee digitale muziekdownloads al goed voor 36 procent van de totale opbrengst waren. Eind volgend jaar verwacht de IFPI dus dat dit 50 procent wordt. In Zuid-Korea is het al zo ver; over 2006 waren digitale muziekverkopen al goed voor 56 procent van de totale opbrengst.
Digitale muziekverkopen t.o.v. totale opbrengst wereldwijd, bron: Ars Technica
In Europa gaat deze overgang een stuk langzamer, en ook Nederland is geen uitblinker. In 2008 waren digitale muziekverkopen in Europa goed voor ongeveer 11 procent van de totale muziekverkopen.