Sidney Harman (92) overleden

Bart Nijman | 13 april 2011 | Harman Kardon

Sidney Harman is overleden in zijn woonplaats Washington in de Verenigde Staten. De mede-oprichter van audiomerk Harman Kardon is 92 jaar geworden. Hij overleed aan de gevolgen van leukemie, zo liet zijn familie weten op website The Daily Beast. Hij wist pas een maand dat hij daar aan leed. Afgelopen jaar nog, kocht de Amerikaanse intellectuele industrieel het in Amerika zeer bekende tijdschrift Newsweek. 

De Amerikaanse zakenman was behalve mede-oprichter van Harman Kardon, dat mede aan de basis van de ontwikkeling van de hifi-industrie stond, ook een filantroop en weldoener. Hij maakte geen producten, hij werkte in de eerste plaats met mensen. Zijn personeelsbeleid werd in de jaren na de oprichting van Harman Kardon in 1953 een voorbeeld voor veel Amerikaanse bedrijven. Later zou hij er een boek over schrijven, Starting with the people, dat in 1988 verscheen.


Sidney Harman in 1955

Samen met Bernard Kardon stond Harman aan de wieg van Harman Kardon in 1953, een bedrijf dat de hifi-industrie mede van de grond hielp. Hun eerste product was een FM tuner. Hun eerste ‘echte’ hifi-product, de Festival D1000 versterker, was een enorm succes. Met hun producten richtten Harman en Kardon zich op de niet-technische consument, die hij alles-in-een apparaten leverde die een goede audiobeleving mogelijk maakten zonder dat er speciale (technische) kennis van de gebruiker gevraagd werd. De stereo-installaties van het bedrijf, beginnend met de Festival TA230, betekenden een revolutie in de huiskamer. Columnist Jonathan Alter omschrijft die ontwikkeling in een eerbetoon (ook te lezen op The Daily Beast) als ‘een megahit, de iPad van zijn tijd’.


De eerste Harman Kardon versterker, de Festival D1000

Kardon werd enkele jaren geleden door Harman uitgekocht. Tegenwoordig vallen onder Harman International, zoals het bedrijf nu heet, ook merken als JBL en AKG. De laatste jaren richtte Harman, die was getrouwd met Jane Harman, voormalig Democratisch lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor Californië, zich op de journalistiek. Zijn aankoop van Newsweek (naar verluidt voor 1 dollar – plus het totale aandelenpakket ter waarde van 71 miljoen dollar, dat hij uit eigen zak betaalde) en de daarop volgende fusie met The Daily Beast werd door hem persoonlijk uitgevoerd en overzien. Harman geloofde dat hij 100 zou worden. Dat is hem niet gelukt, maar met zijn ruim 92 jaar is hij zeker een eind gekomen.


Sidney Harman. Montreal, 4 augustus 1918 – Washington, 12 april 2011.


EDITORS' CHOICE