REVIEW

Multitest: cd-matten

Eric de Boer | 31 mei 2007 |

Audiofielen en hifiliefhebbers streven veelal naar een zo natuurlijk mogelijke weergave van geluid. Een gegeven waardoor “onze” markt veelvuldig uitkomt met upgrades, verbeterde uitgaven en nieuwe technieken. Om één en ander toch betaalbaar te houden zijn er ook díegenen die ervoor kiezen om zelf hun apparaten te modificeren, of dit te laten uitvoeren door daarin gespecialiseerde bedrijven. Denk maar eens aan Audio Art, bijvoorbeeld.

Maar vaak kunnen de kleinste wijzigingen in uw systeem nét even dat beetje meer rust of juist sprankelendheid bieden waar u zo enorm tevreden mee kunt zijn! Temeer als de wijzigingen ook nog geen honderden euro’s hoeven te kosten. Natuurlijk zijn er ook duurdere excessen, waarvan de audiofiele werking soms toch écht in twijfel genomen kan worden. Jaren geleden –en nog steeds op de diverse fora- zie je de makers van bijvoorbeeld houten volumeknoppen steeds weer voorbij komen met beloftes die weinig hout snijden…

CD-Matten

De hifiliefhebber is blijkbaar een gemakkelijke prooi voor winstbejag. Maar toch kan het toepassen van deze kleine “tweaks” of “voodoo” veel waard zijn. Ook bij cd-spelers. En dan praat ik over veiliger tweaks dan het met een -liefst groene- stift bekleuren van de binnenzijde en zijrandje van het bekende zilveren plaatje… Een vergelijking van een drietal cd verbeteraars.


Matjes?

Er zijn zo van die dingen waar je tegen aanloopt. Bij een heel goede audiovriend kwam ik voor het eerst in aanraking met het fenomeen cd-mat. Zijn buizen cd speler draaide nooit meer zonder en vooral de prijs was interessant. Dus bestelde ik de week erna dezelfde cd-mat (De Mat van Art Speak) en begon met luisteren. Hoewel ik meteen merkte dat deze niet gebruikt kon worden in mijn multi loopwerk en ik op dat moment geen plaats had voor een normale cd-speler in mijn audio meubel, groeide mijn interesse in het fenomeen om cd geluid te verbeteren, zonder van apparatuur te wisselen. Dus bestelde ik bij highfidelitydiscs.nl twee andere verbeteraars, te weten de Carbon cd damper van Millennium en de Ringmat Statmat cdi Blue. Allen in een andere klasse, allen met een andere werking. Het geluk was dat ik op het moment van beoordelen over vier cd-spelers beschikte en dus genoeg keuze had als loopwerk. Uiteindelijk heb ik gekozen voor mijn gemodificeerde Denon DCD 725 speler, waarvan ik de klank zeer goed ken en dus het beste eventuele verschilllen kan horen.

CD-Matten


De werking

Alle makers van tweaks gaan ervan uit dat een cd-speler per definitie imperfecties met zich meebrengt. Dat een cd met laser wordt afgespeeld, zal inmiddels wel bekend zijn. Dat een laser licht opbrengt is logisch. Maar wist u dat dit licht ook kon verstrooien in de speler? En dat dit “strooilicht” een negatief effect kan hebben op de fidelity (getrouwheid) van de weergave van een cd? Daar komt ook nog eens bij dat het systeem volgens sommigen laagvoltage hotspots kan creeren in het loopwerk zelf of op de cd, met nadelige geluidseffecten? En natuurlijk de overdracht van trillingen en resonanties van het loopwerk zélf.
Wat een problematiek! En dan te bedenken dat al die fabrikanten zo’n ontzettende verbetering beloven in het geluid! Het lijkt wel of de luisteraar die deze producten niet heeft gebruikt eigenlijk nooit zijn of haar set ten vollle heeft benut! Troost u, ondanks dat een tweak een verbetering kan opleveren, zijn en blijven het de puntjes op de spreekwoordelijke “i”. Als de basis eerst maar goed is, dan zal de rest vanzelf wel komen, is nog steeds mijn devies. Ook moeten we niet vergeten dat er altijd nog een stukje marketing meespeelt en de boterhammen van de fabrikanten ook belegd dienen te zijn. In ieder geval is de materie erg interessant, evenals de verschillende werkingen en uitvoeringen.






EDITORS' CHOICE