REVIEWDenon

Denon DCD 2000 AE

Kilian Bakker | 17 januari 2008 | Denon

De nieuwe Denon DCD 2000 AE is gebouwd als een tank en biedt een opvallend transparante en ruimtelijke weergave.

Degelijkheid en technologische innovatie zijn altijd typische kenmerken geweest van dit oude Japanse bedrijf. De apparatuur die bij Denon voor de professionele wereld is ontworpen heeft steeds voor implementatie van nieuwe technologie in de HiFi-lijn gezorgd. Denon bleef het multi-bit format steunen toen de meeste conculega`s overstapten op single-bit. Daarnaast ontwikkelde men bij Denon al vroeg hun eigen `processing` systemen. De hier geteste DCD 2000 AE digitale speler is het op één na topmodel van Denon, wat zowel aan de bouw als de weergavekwaliteit is te merken.

Korte Historie

Denon komt voort uit het oeroude `Nippon Columbia` wat in 1910 werd opgericht. In 1951 was dit het eerste Japanse HiFi merk met een eigen LP-catalogus (er werd namelijk veel onderzoek gedaan naar zowel LP productie als LP aftasting bij Nippon Columbia). Begin jaren 70 van de vorige eeuw werd bij Denon de digitale PCM bandrecorder ontwikkeld waarmee in 1972 de eerste digitaal opgenomen LP`s werden gemaakt (het PCM logo prijkte vanaf dat moment ook altijd op de luxe uitgevoerde LP-hoezen). Dat was overigens ruim een decennium voor de introductie van de Compact Disc.

Eind jaren 80 wilde zo`n beetje de hele Japanse HiFi industrie overstappen naar het 1-bit format voor de Digitaal/Analoog omzetters in hun spelers, behalve Denon. Daar geloofde men heilig (en terecht) in de oudere multi-bit conversie (wellicht de meest belangrijke steun in de rug van multi-bit was het door Prof. Keith O. Johnson en Michael Pflaumer ontwikkelde HDCD encodering/decodering-systeem). Denon was natuurlijk niet geheel tevreden met het oude systeem, wat onder andere resulteerde in de ontwikkeling van `Alpha Processing`. Alpha staat voor Adaptive Line Pattern Harmonised Algorithm; hiermee wilde Denon de typische kwantiseringsruis van digitale audio elimineren. Met het Alpha systeem kan 16 bit data met een 20 bit resolutie worden weergegeven.

Toen Super Audio CD bestaansrecht had verworven werd er bij Denon een lijn SACD-spelers ontworpen, maar niet zonder het weer op hun eigen manier te doen. Eén van de meer recente ontwikkelingen heet `Advanced AL 24 Processing`. Dit is in feite een doorontwikkeling van Alpha, met een 24 bit omzetting, en wordt toegepast in de DCD 2000 AE. Het nieuwe systeem maakt gebruik van een geavanceerde `DSP processing` waarmee een betere weergave van microdetail, ruimtelijkheid en het dynamisch bereik wordt gerealiseerd, aldus de fabrikant.

MERK

EDITORS' CHOICE